Μαξίμου: Λύση με διάλογο, όχι με πολεμικές επιχειρήσεις- Α. Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν συμμετέχει

«Η χειρότερη υπηρεσία που μπορούν να προσφέρουν οι πολιτικές ηγεσίες είναι να οδηγήσουν τον κόσμο σε έναν νέο ψυχρό πόλεμο»,

Κυβερνητικός αξιωματούχος, μετά τις επιχειρήσεις στη Συρία, σε σχόλιο του τόνισε ότι  η χθεσινή επιχείρηση, όπως αναμενόταν δεν βοήθησε στην επίλυση της συριακής κρίσης. Δεν είμαστε σήμερα ένα βήμα πιο κοντά σε ένα σημείο ισορροπίας.

Ο ίδιος αξιωματούχος ξεκαθάρισε επίσης ότι σταθερή θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι ο μοναδικός τρόπος να επιλυθεί η κρίση είναι διά του διπλωματικού διαλόγου και όχι διά των πολεμικών επιχειρήσεων.

«Η χειρότερη υπηρεσία που μπορούν να προσφέρουν οι πολιτικές ηγεσίες είναι να οδηγήσουν τον κόσμο σε έναν νέο ψυχρό πόλεμο».

Τι ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας στον Μακρόν πριν από την επίθεση

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές,  ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την Παρασκευή στον Γάλλο πρόεδρο τη θέση ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα συμμετέχουν σε πιθανή (σ.σ.: έλαβε χώρα λίγες ώρες μετά) στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός καταδίκασε τη χρήση χημικών όπλων, είπε ότι απαιτούνται αποφασιστικές πρωτοβουλίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τόνισε την ανάγκη να γίνουν προσπάθειες για ειρηνική επίλυση με βάση την πρόταση της Σουηδίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συζήτηση τους επικεντρώθηκε στο ρόλο και τις ενέργειες της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή και στην ενίσχυση της ελληνογαλλικής αμυντικής συνεργασίας κατά την επόμενη περίοδο.

Επίσης οι κ.κ. Τσίπρας και Μακρόν συνομίλησαν και για το Κυπριακό, την ενεργειακή συνεργασία με την Ελλάδα και την Κύπρο και την ενεργοποίηση της εταιρείας ΤΟΤΑL. Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Γαλλίας για την πορεία των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της Ελλάδας από το Πρόγραμμα, καθώς και για τις διαπραγματεύσεις ως προς το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ

Τι λένε τα κόμματα

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τις πυραυλικές επιθέσεις στη Συρία:

«Οι πυραυλικές επιθέσεις στη Συρία μάς βρίσκουν αντίθετους και εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για την ευρύτερη περιοχή. Ο ΟΗΕ είναι ο μόνος αρμόδιος να διενεργήσει τις έρευνες και να παραπέμψει τους ενόχους ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης για την ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων, η οποία συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Ο πόλεμος δεν είναι η λύση για το δράμα του συριακού λαού αλλά θα δημιουργήσει νέα προβλήματα. Μονόδρομος οι διπλωματικές και ειρηνευτικές πρωτοβουλίες και ο ενεργός ρόλος των διεθνών οργανισμών. Είναι αναγκαία η κινητοποίηση των λαών της Ευρώπης και ένα νέο φιλειρηνικό κίνημα που θα αποτρέψει τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.»

«Αναγκαία» η πυραυλική επίθεση στη Συρία, σύμφωνα με τη ΝΔ

«Η σημερινή περιορισμένη και στοχευμένη πυραυλική επίθεση σε συγκεκριμένους στόχους στη  Συρία κατέστη αναγκαία μετά την αποτυχία της διπλωματίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ», τονίζει σε δήλωσή του ο Γ. Κουμουτσάκος.

Όπως αναφέρει: «Τώρα χρειάζεται να επικρατήσει σύνεση και αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές, προκειμένου να αποφευχθεί κλιμάκωση και γενικευμένη ανάφλεξη στην περιοχή. Κάτι που θα είχε απρόβλεπτες, μακροχρόνιες και διευρυμένες αρνητικές συνέπειες. Ο ΟΗΕ και η ΕΕ θα πρέπει να εμπλακούν πιο ενεργά και αποτελεσματικά στη διαχείριση και την αποκλιμάκωση της κρίσης στη Συρία».

ΚΚΕ: Οι ιμπεριαλιστές ματώνουν τους λαούς

Όπως αναφέρει ο Περισσός:

«Με τη σημερινή επίθεσή τους στη Συρία, οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία και η Γαλλία, με τη στήριξη και την ανοχή των άλλων κρατών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ματώνουν για μια ακόμη φορά τους λαούς της περιοχής, καταστρέφουν και διαμελίζουν κράτη, αξιοποιώντας κατασκευασμένα στοιχεία και προσχήματα. Πραγματικός τους στόχος είναι ο έλεγχος των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των ενεργειακών δρόμων, των σφαιρών επιρροής. Αυτός ο στόχος τους φέρνει σ’ αντιπαράθεση μ’ άλλα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη και περιφερειακές δυνάμεις, με κυβερνήσεις που δεν τους είναι αρεστές, γιατί υπηρετούν ανταγωνιστικά σχέδια».

ΠΑΣΟΚ: Οι στρατιωτικές επεμβάσεις περιπλέκουν τα προβλήματα

Από τον Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Οι στρατιωτικές επεμβάσεις δεν λύνουν τα προβλήματα. Τα περιπλέκουν με απρόβλεπτες συνέπειες. Αυτό που χρειάζεται είναι μια αξιόπιστη στρατηγική από πλευράς διεθνούς κοινότητας για τον ειρηνικό τερματισμό της εμφύλιας σύγκρουσης στη Συρία , στρατηγική που σήμερα δεν υπάρχει.

Επείγει  να ενταθούν οι διπλωματικές προσπάθειες. Επιβάλλεται η έρευνα από τον ΟΗΕ για την χρήση χημικών και για τα εγκλήματα πολέμου που συντελούνται.

Στ. Θεοδωράκης: Να επανέθει η ηρεμία στην περιοχή

Ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφερόμενος στη πυραυλική επίθεση που πραγματοποιηθηκε στη Συρία σημείωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες της για την εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης και να επανέλθει η ηρεμία στην περιοχή. Πρόσθεσε ότι η Eλλάδα έχει πληρώσει βαρύ τίμημα για τον πόλεμο στη Συρία.

Ο επικεφαλής του Ποταμού ανέφερε συγκεκριμένα :

«Όταν βλέπεις τη φωτιά στη γειτονιά σου να μεγαλώνει δεν μπορεί παρά να ανησυχείς. Η Ελλάδα και ειδικά τα νησιά μας, η Λέσβος, έχει πληρώσει ένα βαρύ τίμημα γι΄ αυτόν τον πόλεμο. Ελπίζω ότι οι Ευρωπαίοι συνειδητοποιούν τις ευθύνες τους και θα συνεχίσουν να προσπαθούν, μαζί και εμείς και βέβαια μαζί και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Για να δοθεί μια λύση. Για να μην έχουμε άλλα θύματα, να μην έχουμε άλλους πρόσφυγες και να υπάρξει μια σχετική ηρεμία στην περιοχή».

Ένωση Κεντρώων: Να αναληφθεί πρωτοβουλία ειρηνευτική

Να αναληφθεί πρωτοβουλία ειρηνευτική, να παύσουν άμεσα οι εχθροπραξίες και να ξεκινήσει διεθνής συνάντηση για το μέλλον της Συρίας που θα υποχρεώνει τον Ερντογάν να αποσυρθεί από το Αφρίν και να σεβαστεί τις διεθνείς συνθήκες και το απαραβίαστο των συνόρων , αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, για την επέμβαση στην Συρία.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί