Παλαιστίνη: Ένας νεκρός και 223 τραυματίες από Ισραηλινά πυρά

Ένας 28χρονος νεκρός, 969 τραυματίες εκ των οποίων 223 από πραγματικά πυρά των Ισραηλινών, είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των συγκρούσεων που ξέσπασαν μεταξύ χιλιάδων διαδηλωτών και του ισραηλινού στρατού για 3η συνεχόμενη Παρασκευή.

Από τους τραυματίες 15 άτομα μεταξύ των οποίων και ένας Παλαιστίνιος δημοσιογράφος, νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Μεταξύ των τραυματιών 67 είναι ανήλικοι και 20 γυναίκες.

Διαδηλωτές έριξαν πέτρες εναντίον των Ισραηλινών στρατιωτών που είχαν λάβει θέσεις κατά μήκος του φράκτη ασφαλείας που χωρίζει τη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ.

Οι διαδηλώσεις που ξεκίνησαν στις 30 Μαρτίου αποτελούν μεγάλη πρόκληση για τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες απορρίπτουν τις επικρίσεις που δέχονται για τη χρήση πραγματικών σφαιρών, εξηγώντας ότι αυτοί οι κανόνες εμπλοκής είναι απαραίτητοι και δεν θα αλλάξουν.

Αυτή την Παρασκευή οι διοργανωτές ζήτησαν από τους Παλαιστίνιους να κάψουν ισραηλινές σημαίες και να υψώσουν παλαιστινιακές.

Ήδη από το πρωί χιλιάδες διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί σε διάφορα σημεία κατά μήκος του φράχτη ασφαλείας.

Το παλαιστινιακό κίνημα με την ονομασία «Πορεία για την επιστροφή» ξεκίνησε στις 30 Μαρτίου. Προγραμματισμένο να διαρκέσει έξι εβδομάδες, προβλέπει συγκεντρώσεις κατά μήκος του φράκτη ασφαλείας ανάμεσα στη Γάζα και το Ισραήλ για να απαιτήσουν «το δικαίωμα επιστροφής» των περίπου 700.000 Παλαιστινίων προσφύγων και να καταγγείλουν τον αυστηρό αποκλεισμό που έχει επιβάλει το εβραϊκό κράτος στη Γάζα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, The Associated Press, AFP, Reuters

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί