Ξεκίνησε η διαβούλευση για το μεταφορικό ισοδύναμο

Διαβούλευση για το σχέδιο νόμου που θα εισάγει στις νησιωτικές κοινωνίες την εφαρμογή του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου (Μ.Ι.), πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, τόνισε ότι ένα μέτρο που ξεκίνησε να συζητείται από τη δεκαετία του ’70 σήμερα αρχίζει να υλοποιείται. Αυτή η Κυβέρνηση θα το επιχειρήσει και θα είναι σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να γίνουν πράξη η διακηρυγμένη νησιωτική πολιτική της Ευρώπης και η ευρωπαϊκή πολιτική της εδαφικής συνοχής», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός σημείωσε ότι σύντομα, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, θα αναρτηθεί για δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για το Μεταφορικό Ισοδύναμο, το οποίο θα προσφέρει πολλά στην αναπτυξιακή προοπτική των νησιών και θα λαμβάνει υπόψη τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες, το βαθμό απομόνωσης κάθε νησιού και τις πραγματικές ανάγκες μετακίνησης των νησιωτών, αποτελώντας έτσι την πρώτη προσπάθεια για την εφαρμογή μιας νησιωτικής πολιτικής που θα απαντά στα πραγματικά προβλήματα των νησιών.

Επιπλέον, ο κ. Σαντορινιός εξηγώντας τη λογική του μέτρου, ανέφερε πως τη μελέτη και τον σχεδιασμό του Μεταφορικού Ισοδύναμου ανέλαβε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

«Πρόκειται για την εναρμόνιση του θαλάσσιου μεταφορικού κόστους προϊόντων και του κόστους μετακινήσεων κατοίκων των νησιών, με το αντίστοιχο της Ηπειρωτικής Ελλάδας. Η χρηματοδότηση του Μ.Ι. γίνεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Το μέτρο θα εφαρμοστεί πιλοτικά από το Β΄ Εξάμηνο του 2018, με στόχο να γίνει η κανονική εφαρμογή του, σε όλα τα νησιά, από την 1/1/2019», σημείωσε.

naftemporiki.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί