Πότε κορυφώνεται και πότε εξασθενεί το φαινόμενο της Αφρικανικής σκόνης – Η ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης

Επιστρέφει για ακόμα μια φορά στη χώρα η αφρικανική σκόνη. Η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) προβλέπει ότι το μέγιστο της συγκέντρωσης σκόνης αναμένεται στο Ηράκλειο Κρήτης την Πέμπτη 12 Απριλίου και στην Αθήνα το διήμερο Παρασκευής και Σαββάτου 13-14 Απριλίου.

Ειδικότερα, στην Αθήνα, η μεγαλύτερη ποσότητα σκόνης (περίπου 130 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα) αναμένεται το μεσημέρι του Σαββάτου, ενώ το φαινόμενο θα εξασθενίσει σταδιακά. Στο Ηράκλειο από την άλλη, η μεγαλύτερη συγκέντρωση σκόνης (πάνω από 240 μικρογραμμάρια σκόνης ανά κυβικό μέτρο αέρα) αναμένεται το βράδυ της Πέμπτης.

Το φαινόμενο οφείλεται στα χαμηλά βαρομετρικά συστήματα στη Δυτική Μεσόγειο, που οδηγούν μεγάλες ποσότητες αφρικανικής σκόνης προς την περιοχή μας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΕΑΑ, η συγκέντρωση σκόνης που αναμένεται τις επόμενες μέρες, δεν θα έχει πάντως την ίδια ένταση με αυτή του Μαρτίου, αν και στις νοτιότερες περιοχές της χώρας συνιστάται η αποχή από εξωτερικές αθλητικές δραστηριότητες.

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης

 Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης ενημερώνει ότι η συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων PM10 αναμένεται να ξεπεράσει το όριο της μέσης ημερήσιας τιμής 50μg/m3 λόγω μεταφοράς αφρικανικής σκόνης.
Το φαινόμενο θα εξελιχθεί από σήμερα Πέμπτη 12/4/2018 μετά το μεσημέρι και θα είναι πιο έντονο σε Χανιά και Άγιο Νικόλαο. Θα διαρκέσει μέχρι και αύριο Παρασκευή 13/4/2018 και θα εξομαλυνθεί το Σάββατο 14/4/2018.

Με αφορμή την εξέλιξη του φαινομένου και βάση της ΚΥΑ με αρ. οικ. 70601 (ΦΕΚ 3272/23-12-2013 Β΄) με θέμα: «Βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια» η Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης συστήνει:

Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς επίσης τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να αποφύγουν κάθε έντονη σωματική άσκηση – δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους.
Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου.
Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

 

Δείτε επίσης:

Έρχεται ξανά η αφρικανική σκόνη – Μεγάλο πείραμα στην Κρήτη για το πώς έρχεται από την Αφρική στη χώρα μας

Η κρητική πόλη που χάθηκε το πρωί από την αφρικανική σκόνη! (φωτο)

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί