Αφέθηκε ελεύθερη η Μ. Εφίμοβα – «Όχι» του Εφετείου στην έκδοσή της στη Μάλτα

Εκδικάστηκε σήμερα στο Εφετείο Αθηνών το αίτημα της Μάλτας να εκδώσει η Ελλάδα την μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος στην υπόθεση της Pilatus Bank και πηγή της δολοφονημένης Μαλτέζας δημοσιογράφου, Δάφνης Καρουάνα Γκαλίθια, Μαρία Εφίμοβα.

To ελληνικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα των δικαστικών αρχών της Μάλτας και η Μαρία Εφίμοβα αφέθηκε ελεύθερη. Η πρόταση της εισαγγελέως ήταν είτε να ζητηθούν περισσότερες διευκρινίσεις από τις δικαστικές αρχές της Μάλτας σχετικά με τα ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης που είχαν εκδώσει, καθώς αυτά ήταν εντελώς αόριστα, ή να αποφασίσει το Συμβούλιο Εφετών κατά της έκδοσης της 36χρονης Ρωσίδας στη Μάλτα, αφού τα εντάλματα αφορούσαν αδικήματα ήσσονος σημασίας.

Στο πλευρό της Εφίμοβα έχουν ταχθεί 36 ευρωβουλευτές από διαφορετικές πολιτικές ομάδες, οι οποίοι ύστερα από πρωτοβουλία του Στέλιου Κούλογλου εξέδωσαν δήλωση υποστήριξης στη μάρτυρα, ζητώντας να της χορηγηθεί άσυλο από την Ελλάδα και υπογραμμίζοντας ότι πιθανή έκδοσή της θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή της. Υπενθυμίζεται ότι η Εφίμοβα παραδόθηκε στις αρχές στις 19 Μαρτίου. Η ίδια σε επικοινωνία που είχε με τον ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου την ώρα της παράδοσής της, του είπε πως προέβη σε αυτή την κίνηση φοβούμενη για την ζωή της.

Ως μάρτυρες στο δικαστήριο κατέθεσαν ο Στέλιος Κούλογλου και ο Μαλτέζος ευρωβουλευτής από το Χριστιανοδημορατικό κόμμα, Ντέιβιντ Κάζα, ζητώντας και οι δύο να δοθεί άσυλο στην μάρτυρα.

Στην κατάθεσή του ο Ντέιβιντ Κάζα εξήγησε μεταξύ άλλων την προβληματική λειτουργία των θεσμών και της δικαιοσύνης στη Μάλτα, όπου μόνο ανεξάρτητη δεν είναι, αφού δικαστές, εισαγγελείς, επικεφαλής της αστυνομίας, κ.λπ. διορίζονται απευθείας και μόνο από τον πρωθυπουργό. Έτσι την έρευνα διεξάγουν οι ίδιοι άνθρωποι, την δράση των οποίων αποκάλυψε η Δάφνη Γκαλίθια, στηριζόμενη και στις πληροφορίες της Εφίμοβα. «Δεν μπορούμε να έχουμε καμία εμπιστοσύνη στα συμπεράσματα που θα προκύψουν. Αυτοί, που διέταξαν την εκτέλεση, ακόμη κυκλοφορούν ελεύθεροι. Για αυτό τον λόγο, μάλιστα, η ζωή της Μαρίας είναι πραγματικά σε κίνδυνο» είπε χαρακτηριστικά.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας μετά την εκδίκαση, στο Reuters, δήλωσε ότι πρόκειται για μια μεγάλη νίκη, όχι μόνο για την Μαρία Εφίμοβα αλλά και για όλους τους whistleblowers στον κόσμο και πρόσθεσε ότι η μάχη κατά της διαφθοράς θα συνεχιστεί.

Την αλληλεγγύη τους στη μάρτυρα εξέφρασαν οργανώσεις της Μάλτας και ακτιβιστές κατά της διαφθοράς, ενώ τη στήριξή της στην Μαρία Εφίμοβα κατέθεσε και η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η οποία ταυτόχρονα εξέφρασε την ανησυχία της ότι ενδεχόμενη έκδοση της Εφίμοβα δεν προσφέρει επαρκή εχέγγυα δίκαιης δίκης στη Μάλτα.

tvxs.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί