Σε ετοιμότητα η Αθήνα υπό τον φόβο «ανάφλεξης» στη Συρία

Σε ετοιμότητα φαίνεται να βρίσκεται η Αθήνα εν όψει πιθανής πολεμικής επέμβασης των ΗΠΑ στη Συρία. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι μια πυραυλική επίθεση στη Συρία από πλευράς ΗΠΑ είναι εξαιρετικά πιθανή, ξεκαθαρίζουν ωστόσο ότι μέχρι ώρας δεν έχει ζητηθεί από την Αθήνα η χρήση στρατιωτικών βάσεων.

Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τις τελευταίες ώρες καταβάλλονται προσπάθειες ώστε το ζήτημα να συζητηθεί εκ νέου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε έστω και την ύστατη ώρα να αποσοβηθεί κλιμάκωση της κρίσης που έχει προκύψει. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι αντιρρήσεις για το ενδεχόμενο επέμβασης στη Συρία έχει εκφράσει ανοικτά το Ηνωμένο Βασίλειο, αξιωματούχοι του οποίου επικαλούνται το κάζο στο Ιράκ επί Τόνι Μπλερ.

Σε κάθε περίπτωση, στην Αθήνα έχουν τα μάτια τους ανοικτά, αφού ο φόβος ενός νέου μεγάλου προσφυγικού ρεύματος αν υπάρξει ανάφλεξη στη Συρία, κάθε άλλο παρά απίθανος φαντάζει. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο σχεδιάζεται η αποσυμφόρηση των δομών φιλοξενία προσφύγων του βορειοανατολικού Αιγαίου και κυρίως της Λέσβου, ενώ καθόλου τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται και η επίσκεψη του αρμοδίου επιτρόπου της ΕΕ Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος θα βρεθεί αύριο Πέμπτη στη δομή της Ριτσώνας στη Λειβαδιά.

Φόβοι για αμερικανικό χτύπημα στη Συρία

Κι ενώ η Αθήνα παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα, η Μέση Ανατολή «φλέγεται» αναμένοντας το πιθανό αμερικανικό χτύπημα. Όπως μεταδίδουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, φιλοκυβερνητικές δυνάμεις στη Συρία αδειάζουν τα κύρια αεροδρόμια και τις στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις. Εξάλλου, ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έγραψε σήμερα στο twitter πως «οι πύραυλοι έρχονται» στη Συρία μετά την επίθεση με χημικά όπλα που φέρεται ότι σημειώθηκε την Κυριακή.

Το Πεντάγωνο πάντως, μετά την προειδοποίηση του Ντόναλντ Τραμπ ότι σύντομα «θα αρχίσουν να έρχονται πύραυλοι», ανέφερε ότι δεν σχολιάζει τις ενδεχόμενες μελλοντικές στρατιωτικές επιχειρήσεις του. «Το υπουργείο δεν σχολιάζει τις ενδεχόμενες μελλοντικές στρατιωτικές δράσεις του. Σας παραπέμπω στον Λευκό Οίκο για να χαρακτηρίσει το μήνυμα του προέδρου», ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου. «Όπως σημείωσε ο πρόεδρος στις 8 Απριλίου, η επίθεση με χημικά όπλα από το συριακό καθεστώς εναντίον αθώων πολιτών στην Ντούμα της Συρίας στις 7 Απριλίου ήταν φρικιαστική και απαιτεί μια άμεση απάντηση από τη διεθνή κοινότητα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Παρά τη διάψευση του Πενταγώνου πάντως, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις δήλωσε σήμερα ότι είναι «έτοιμος» να παράσχει στρατιωτικές επιλογές στον Ντόναλντ Τραμπ για αντίποινα για τη φερόμενη χημική επίθεση στη Συρία. Εντούτοις, σε ερώτηση αν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να κατηγορηθούν οι δυνάμεις του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ για την επίθεση αυτή, ο Μάτις τόνισε ότι οι ΗΠΑ «εξακολουθούν να αξιολογούν» τις πληροφορίες.

Στην αντεπίθεση Μόσχα και Δαμασκός

Την ίδια στιγμή πάντως που οι ΗΠΑ κάνουν λόγο για επίθεση με χημικά, η Δαμασκός διαψεύδει. Οι Σύροι μέσω του υπουργείου Εξωτερικών τους κάνουν συγκεκριμένα λόγο για ψέματα από πλευράς Ουάσινγκτον και κατηγορούν τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποιούν «κατασκευές και ψέματα» ως δικαιολογία για να στοχεύσουν το έδαφος της Συρίας, ανέφεραν κρατικά ΜΜΕ. «Δεν έχουμε εκπλαγεί από αυτή την αστόχαστη κλιμάκωση από ένα καθεστώς όπως το καθεστώς των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο χρηματοδότησε και εξακολουθεί να χρηματοδοτεί την τρομοκρατία στη Συρία», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA επικαλούμενο επίσημη πηγή του υπουργείου.

Το Κρεμλίνο από τη δική του πλευρά μιλάει για σκηνοθετημένη επίθεση με χημικά εναντίον των Σύρων ανταρτών από τα «Λευκά Κράνη», την οργάνωση των εθελοντών διασωστών που δρα στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της Συρίας. «Δρώντας αποκλειστικά στους κόλπους των τρομοκρατών, τα Λευκά Κράνη για άλλη μία φορά σκηνοθέτησαν για τις κάμερες μια χημική επίθεση εναντίον πολιτών στην πόλη Ντούμα», είπε χαρακτηριστικά ο στρατηγός Βίκτορ Ποζνίχιρ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Σύμφωνα με το ρωσικό γενικό επιτελείο, από τις αναλύσεις που έγιναν στα δείγματα που ελήφθησαν από την τοποθεσία όπου φέρεται να έγινε η επίθεση (χώμα και θραύσματα) δεν εντοπίστηκαν ίχνη τοξικών ουσιών. Η Μόσχα κατήγγειλε επίσης ως «ανεύθυνη» την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που ανέφερε ότι περίπου 500 άτομα εκτέθηκαν σε χημικά όπλα στην Ντούμα. Ανέφερε ότι η Ερυθρά Ημισέληνος και η τοπική αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών δεν γνωρίζουν τίποτα περί 500 ανθρώπων που να ασθένησαν λόγω της έκθεσής τους σε χημικές ουσίες. «Κανείς τους δεν επιβεβαίωσε αυτά που είχε ο αξιωματούχος του ΠΟΥ», πρόσθεσε ο Ποζνίχιρ.

«Πόλεμος» δηλώσεων με ευθείες απειλές

Νωρίτερα εν τω μεταξύ, ΗΠΑ και Ρωσία είχαν εμπλακεί σ’ έναν άτυπο πόλεμο δηλώσεων. Ουάσινγκτον και Μόσχα αντάλλαξαν προειδοποιήσεις και απειλές με αφορμή την προειδοποίηση του Ντόναλντ Τραμπ για τους «πυραύλους που θα αρχίσουν να έρχονται». Σε μια κίνηση που κάθε παρά διπλωματική ήταν, ο αμερικανός πρόεδρος είχε γράψει στο twitter: «η Ρωσία δηλώνει ότι θα καταρρίψει κάθε πύραυλο που θα εκτοξευθεί εναντίον της Συρίας. Ετοιμάσου Ρωσία, γιατί θα (αρχίσουν να) έρχονται, ωραία και νέοι και έξυπνοι! Δεν πρέπει να είσαι εταίρος με ένα Κτήνος που Σκοτώνει τον λαό του με Αέριο και το απολαμβάνει!»

Μόλις λίγα λεπτά μετά το «τιτίβισμα» του προέδρου των ΗΠΑ η Μόσχα απάντησε: «αν τα όπλα ήταν έξυπνα, θα στόχευαν τρομοκράτες» σχολίασε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. «Οι έξυπνοι πύραυλοι θα έπρεπε να κατευθύνονται εναντίον τρομοκρατών όχι προς τη νόμιμη κυβέρνηση (σ.σ. της Συρίας) που έχει αφιερώσει αρκετά χρόνια για να καταπολεμήσει τη διεθνή τρομοκρατία που δραστηριοποιείται εντός των συνόρων της» υπογράμμισε η Μαρία Ζαχάροβα.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Ντόνλαντ Τραμπ ο οποίος έγραψε και πάλι στο twitter: «η σχέση μας με τη Ρωσία είναι χειρότερη τώρα από ποτέ, και αυτό περιλαμβάνει τον Ψυχρό Πόλεμο. Δεν υπάρχει λόγος γι’ αυτό. Η Ρωσία μας χρειάζεται για να τη βοηθήσουμε με την οικονομία της, κάτι που θα ήταν πολύ εύκολο να κάνουμε και χρειαζόμαστε όλα τα έθνη να συνεργαστούν. Σταματήστε τον αγώνα με τα όπλα».

Οι εξελίξεις προκαλούν αστάθεια στις αγορές

Όπως είναι λογικό, οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει αστάθεια στις διεθνείς αγορές χρήματος, με τους επενδυτές να κρατούν επιφυλακτική στάση μετά την απόφαση Τραμπ να χτυπήσει, όπως όλα δείχνουν, την Συρία. Η «τραμπάλα» των διεθνών εξελίξεων φαίνεται ότι επηρεάζει και την εγχώρια κεφαλαιαγορά, η οποία απώλεσε το ψυχολογικό οχυρό των 800 μονάδων, υποχωρώντας κατά 1,39%, στις 799 μονάδες και με τον τζίρο μέτριο, ούτε καν στα 50 εκατ. ευρώ.

Τα μεγάλα στοιχήματα όμως, παίζονται στο εξωτερικό, με τη Wall Street να κινείται σε αρνητικό πρόσημο και τον Dow Jones, στον οποίο διαπραγματεύονται μετοχές από την αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ, να υποχωρεί κατά 0,82%, στα επίπεδα των 24.200 μονάδων. Κλεισίματα με αρνητικό πρόσημο, όχι όμως σε βαθμό που να προμηνύεται κάποια «καταστροφή», είχαμε νωρίτερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον δείκτη Dax του Χρηματιστηρίου της Φραγκφούρτης να υποχωρεί κατά 0,86%, κατά 0,69% ο CAC στο Παρίσι στις 5.271 μονάδες και μόλις 0,06% ο δείκτης FTSE του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου.

Σε ό,τι μας αφορά, τη στιγμή που η Ελλάδα έχει ανοικτά μέτωπα, όπως το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης και βεβαίως τον στόχο της εξόδου από τα μνημόνια τον ερχόμενο Αύγουστο, η απόδοση του εντόκου τρίμηνης διάρκειας υποχώρησε σε 0,79% από 1,05% πριν, ενδεικτικό της εμπιστοσύνης των αγορών σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Κατά τα άλλα, όπως φαίνεται από την εξέλιξη των ξένων χρηματαγορών, ενόψει του χτυπήματος των Αμερικανών στην Συρία, υπάρχει στροφή στον χρυσό, με την αξία του πολύτιμου μετάλλου να ενισχύεται σχεδόν κατά 0,7% στα 1.355 δολ. ανά ουγγιά. Έλληνες αναλυτές συνιστούν ψυχραιμία καθώς το μόνο ανησυχητικό είναι η υπερθέρμανση των αγορών τον τελευταίο χρόνο και μήπως οι εξελίξεις στην Συρία αποτελέσουν το έναυσμα για γενικευμένη διόρθωση στα χρηματιστήρια.

koutipandoras.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί