Σύστημα ασύλου, Ουγγαρία, διαθρησκειακός διάλογος στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Την Πέμπτη τίθεται σε ψηφοφορία, στην επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του ΕΚ πρόταση για απλοποίηση και  συντόμευση της διαδικασίας παροχής ασύλου καθώς και η αποφυγή δημιουργίας «αγοράς ασύλου» (η δυνατότητα που δίνεται σε έναν αιτούντα άσυλο να αναζητήσει τη χώρα στην οποία υποβάλλει την αίτησή του).

Η ίδια επιτροπή αξιολογεί την κατάσταση στην Ουγγαρία. Τα μέλη της εξετάζουν κατά πόσο συντρέχει κίνδυνος σοβαρής παραβίασης των αξιών της ΕΕ αλλά και το ενδεχόμενο έναρξης της διαδικασίας που προβλέπει το άρθρο 7.
Την Τετάρτη πραγματοποιείται στο ΕΚ τακτική συνεδρίαση μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, των ευρωπαϊκών εκκλησιών, των θρησκευτικών και μη-ομολογιακών οργανώσεων. Στο επίκεντρο του διαθρησκειακού διαλόγου αναμένεται να βρεθεί το ζήτημα των διακρίσεων και των διώξεων που υφίστανται οι μη πιστοί ανά τον κόσμο.
Οι πολιτικές ομάδες θα προετοιμάσουν την ολομέλεια του Απριλίου του Στρασβούργου, με έμφαση στην ομιλία του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για το μέλλον της Ευρώπης. Οι ευρωβουλευτές θα προετοιμάσουν επίσης θέματα για τη μείωση των δεσμευτικών στόχων των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, για την πρόληψη του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, καθώς και τα κίνητρα για ενεργειακά αποδοτικά κτίρια.
Θα συζητήσουν επίσης τα τελικά σχέδια αποφάσεων για την προστασία των ερευνητών δημοσιογράφων-μετά την δολοφονία του Γιαν Κούτσιακ-τον πλουραλισμό στα ΜΜΕ καθώς και την ισότητα των φύλων στα μέσα ενημέρωσης.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα ενημερώσει τους ευρωβουλευτές για τη σύνοδο κορυφής της 22ας και 23ης Μαρτίου, ενώ ο πρόεδρος του ΕΚ Αντόνιο Ταγιάνι θα μεταβεί την Τετάρτη στη Μαδρίτη όπου θα βραβευτεί με το βραβείο Nueva Economia Forum.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί