«Νέα Σελίδα»: Δύο σύζυγοι πολιτικών στους μαύρους λογαριασμούς της Novartis

Με διαδικασίες fast track η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς αναζητεί το μαύρο πολιτικό χρήμα στο σκάνδαλο της Novartis μέσω του ανοίγματος λογαριασμών όχι μόνο των ενδιαφερόμενων προσώπων, αλλά και άλλων 28 που σχετίζονται με τους εμπλεκόμενους με δεσμούς αίματος. Ιδιαίτερη σημασία δίνουν οι εισαγγελείς στις δραστηριότητες των συζύγων των εμπλεκομένων αλλά και των ενήλικων παιδιών τους, αφού η εμπειρία τους δείχνει ότι η τυχόν πορεία μαύρου χρήματος που θα εντοπιστεί ασφαλώς και δεν θα είναι στο όνομα εμπλεκόμενου που ευνόησε την πολυεθνική φαρμακευτική με πράξεις και, φυσικά, με το αζημίωτο!

Στο μικροσκόπιο των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς είναι κυρίως οι δραστηριότητες συζύγων οι οποίες ασχολούνται με μπίζνες και στο εξωτερικό, χωρίς απαραίτητα να σχετίζονται με τη Novartis, κυρίως όμως όταν οι δραστηριότητές τους μοιάζει να χρηματοδοτούνται αφειδώς από άγνωστες πηγές και ιδιαίτερα όταν οι ίδιες, εκτός από την ιδιότητα της συζύγου, δεν εμφάνιζαν παρόμοιες δραστηριότητες πριν από ένα ορισμένο διάστημα και μετά.

Την πορεία του μαύρου χρήματος, η οποία εντοπίζεται δύσκολα όταν οι καταγγελλόμενες μίζες είναι σε μετρητά, επιχειρούν να ακολουθήσουν οι εισαγγελείς και μέσω της αγοράς ακινήτων, τα οποία χαρακτηρίζονται «φιλέτα» και βρίσκονται σε πολυτελή νησιά, σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αλλά και σε μακρινές πόλεις, ακόμα και της Ανατολής, όπου συγγενικά τους πρόσωπα είχαν πρόσφατα έντονη δραστηριότητα.

Παρόλο που φαντάζει απίστευτο, συγκεκριμένες καταγγελίες συνδέουν πολιτικό πρόσωπο με καταθέσεις σε ελληνική τράπεζα, αφού έχουν παρατηρηθεί κινήσεις μεγάλων ποσών προς το εξωτερικό. Τα ποσά, βέβαια, και σε αυτή την περίπτωση σχετίζονται με αγορές ακινήτων και η σύζυγος εμφανίζει αρκετά μεγάλη οικονομική επιφάνεια.

Μάρτυρας σε υπόθεση ακινήτων φαίνεται ότι έχει αποκαλύψει λεπτομέρειες για το πώς διακινήθηκαν τα χρήματα συγκεκριμένου πολιτικού, η κατάθεσή του, πάντως, προς το παρόν υπάρχει ως αναφορά στην ελληνική δικογραφία μέσω ενημερωτικού σημειώματος, αλλά κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό από τις αμερικανικές Αρχές.

Μεγάλες προσδοκίες από τις ελληνικές Αρχές για τον εντοπισμό του μαύρου χρήματος υπάρχουν στον φάκελο του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, ο οποίος έχει σχηματιστεί με τη βοήθεια των ερευνών του FBI, μέσα από δεκάδες καταθέσεις που έχουν ληφθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλά πρώην στελέχη της Novartis έχουν προσεγγιστεί από τις αμερικανικές Αρχές προκειμένου να αποκαλύψουν όσα γνωρίζουν, με αντάλλαγμα, βέβαια, την εξασφάλιση της περίφημης προστασίας, όχι μόνο ως μάρτυρες, αλλά και από τυχόν διώξεις που ενδέχεται να πραγματοποιήσουν οι Αμερικανοί. Αλλωστε, εκείνοι ερευνούν τις ευθύνες της Novartis, επομένως και των στελεχών της.

Στο μικροσκόπιο των αμερικανικών Αρχών έχουν μπει και οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί, αφού στις αθέμιτες τακτικές της εταιρείας που ερευνώνται στις ΗΠΑ εμπίπτουν και οι δωροδοκίες κρατικών αξιωματούχων, οι αποκαλούμενες στη χώρα μας «μίζες των πολιτικών». Είναι δεδομένο ότι από τα ευρήματα των Panama και των Paradise Papers, όπως και τον εντοπισμό των δικηγορικών γραφείων και στη χώρα μας αλλά και στην Ελβετία που εμπλέκονται στη δημιουργία offshore για να χαθούν τα ίχνη του μαύρου χρήματος, οι αμερικανικές Αρχές έχουν εντοπίσει και τα ίχνη που οδηγούν στις αθέμιτες μεθόδους της εταιρείας Novartis.

Για τουλάχιστον άλλους δύο πολιτικούς το πόρισμα του FBI (περιλαμβάνονται στους επτά που αναφέρονται) κάνει λόγο για πληρωμές. Στον έναν αποδίδει ότι «πληρωνόταν» για την εγγραφή νέων προϊόντων στην αγορά και την προστασία έναντι ελάττωσης τιμών, ενώ του αποδίδει και συνάντηση με τον Κωνσταντίνο Φρουζή, στην οποία κανονίστηκε «επένδυση» 150.000 ευρώ σε κυβερνητικό αξιωματούχο που είχε τη δυνατότητα να «σώσει» πολλά εκατομμύρια ευρώ που θα χάνονταν για τη Novartis. Τον άλλο τον εμφανίζει να εκμεταλλεύεται, όντας υπουργός, τη δραστηριότητα συγγενικού του προσώπου με υπερτιμολογήσεις.

Σοκ προκαλεί η πληροφορία ότι στα χέρια των αμερικανικών Αρχών βρίσκεται ηχητικό ντοκουμέντο σε βάρος πολιτικού, στο οποίο φαίνεται να κανονίζει διαφημιστική δαπάνη χιλιάδων ευρώ σε μέσο ενημέρωσης το οποίο είχε στην ιδιοκτησία του επιχειρηματίας ο οποίος ήταν επίσης παρών. Ο πολιτικός, ο οποίος μόλις είχε αναλάβει τη θέση, αναλύει με επιχειρήματα πώς πρέπει να ενισχυθεί το συγκεκριμένο ΜΜΕ ώστε να προβάλει το κόμμα στο οποίο ο ίδιος ανήκε. Στο συγκεκριμένο Μέσο, πάντως, διοργανώνονταν και τα αποκαλούμενα στα σχέδια της Novartis «Blue Box», τα οποία… μοσχοπληρώνονταν, παρά το γεγονός ότι η ακροαματικότητα του συγκεκριμένου Μέσου ήταν επιεικώς χαμηλή.

Ψάχνουν και στους σκληρούς δίσκους

«Λαβράκια» έχουν εντοπίσει οι εισαγγελείς και στους σκληρούς δίσκους προσώπων που ερευνήθηκαν στο πλαίσιο εφόδων. Στον σκληρό δίσκο πρώην υπουργού φαίνεται να υπήρχαν ίχνη της στενής σχέσης του με στελέχη της Novartis Hellas, ενώ αναζητούν εναγωνίως ίχνη οποιασδήποτε συναλλαγής των εμπλεκόμενων προσώπων με τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της εταιρείας, Κωνσταντίνο Φρουζή.

Φύλλο και φτερό έχουν γίνει όλες οι συναλλαγές της Novartis Hellas μέσω λογαριασμών της σε ελληνικές τράπεζες, ακόμα και τα μικροποσά προς νομικούς παραστάτες, δικηγορικά γραφεία αλλά και άλλες φαινομενικά αδιάφορες συναλλαγές που έχουν εντοπιστεί από την κατάσχεση των σκληρών δίσκων της εταιρείας. Συγκεκριμένα, στο μικροσκόπιο έχει μπει στέλεχος που απολύθηκε λίγο πριν οδηγηθεί ο φάκελος από την Ελένη Τουλουπάκη στη Βουλή, μια και η συγκεκριμένη γυναίκα φαίνεται να παρέλαβε όλο το αρχείο του Κ. Φρουζή, αφού τον διαδέχτηκε στη θέση του ή, τουλάχιστον, σε μέρος από τις δραστηριότητές του, όταν η θέση του καταργήθηκε εντελώς μετά την αποχώρησή του από την εταιρεία.

Ο Κωνσταντίνος Φρουζής εμφανίζεται, πάντως, ως πρόσωπο-κλειδί της υπόθεσης, δεδομένου ότι οι πληροφορίες επιμένουν πως είχε και συμβουλευτικό ρόλο στις δραστηριότητες συζύγου πολιτικού, το όνομα του οποίου δεν έχει ακουστεί καθόλου στη δικογραφία της Novartis…

Κατερίνα Ακριβοπούλου, Σωτήρης Καψώχας 

Δημοσιεύθηκε στο φύλλο 44 της εφημερίδας «Νέα Σελίδα», 08/04/2018

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί