Τραμπ: Έχουμε ήδη χάσει τον εμπορικό πόλεμο – Νέες κυρώσεις σε Ρώσους ολιγάρχες

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη χάσει τον όποιο εμπορικό πόλεμο υπερασπιζόμενος τους δασμούς που σκοπεύει να επιβάλει η Ουάσινγκτον σε κινεζικά προϊόντα λέγοντας ότι η κίνηση αυτή μπορεί να έχει ένα «μικρό κόστος», αλλά οι ΗΠΑ μακροπρόθεσμα θα είναι πολύ καλύτερα έτσι.

«Έχουμε ήδη χάσει τον εμπορικό πόλεμο. Δεν έχουμε εμπορικό πόλεμο, τον έχουμε χάσει» είπε ο Τραμπ σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό της Νέας Υόρκης 77 WABC και στην εκπομπή Bernie & Sid.

«Δεν λέω ότι δεν θα υπάρξει καθόλου κόστος αλλά υπάρχει αύξηση 40% στις αγορές, 42%, επομένως μπορεί να χάσουμε λίγο από αυτό. Αλλά όταν τελειώσει θα έχουμε μια πολύ ισχυρότερη χώρα. Επομένως, μπορεί να δεχτούμε ένα πλήγμα, αλλά ξέρετε κάτι, στο τέλος θα βγούμε πολύ πιο δυνατοί από αυτό», είπε ο Τραμπ.

Χθες, ο Τραμπ γνωστοποίησε ότι έδωσε εντολή στο αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου να αρχίσει να μελετά την επιβολή επιπρόσθετων δασμών, αξίας «100 δισεκατομμυρίων δολαρίων», σε βάρος της Κίνας, κλιμακώνοντας κι άλλο την ήδη υψηλή ένταση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου όσον αφορά το εμπόριο.

Σε ανακοίνωσή του, χθες, ο Τραμπ ανέφερε ότι οι νέοι δασμοί που θέλει να επιβληθούν οφείλονται στα «άδικα αντίποινα της Κίνας» για προηγούμενες ενέργειες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της εξαγγελίας περί επιβολής δασμών ύψους 50 δισεκ. δολαρίων σε 1.300 κινεζικά προϊόντα.

Ο Τραμπ υπενθύμισε πως οι υπηρεσίες του αντιπροσώπου των ΗΠΑ για εμπορικά ζητήματα (USTR) έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Κίνα «έχει επανειλημμένα επιδοθεί στη χρήση αθέμιτων πρακτικών για να αποκτήσει πνευματική ιδιοκτησία της Αμερικής».

Οι δείκτες των παραγώγων στο αμερικανικό χρηματιστήριο ήδη πέφτουν μετά την εξαγγελία του Τραμπ, στις συναλλαγές μετά το κλείσιμο της χρηματαγοράς. Οι αγορές κλυδωνίζονται έντονα τις τελευταίες ημέρες, εξαιτίας των φόβων για το ξέσπασμα ολομέτωπου εμπορικού πολέμου μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου.

«Αντί να επανορθώσει την ανάρμοστη συμπεριφορά της, η Κίνα επέλεξε να βλάψει τους αγρότες μας και τις βιομηχανίες μας», εξεμάνη ο Τραμπ στην ανακοίνωσή του, στην οποία διευκρίνισε πως κάλεσε τις αρμόδιες υπηρεσίες να εξετάσουν σε ποια ακόμα κινεζικά προϊόντα θα επιβληθούν δασμοί.

Ο Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ ωστόσο επισήμανε ότι οι όποιοι πρόσθετοι δασμοί δεν θα τεθούν σε εφαρμογή πριν ολοκληρωθεί η περίοδος της δημόσιας διαβούλευσης για τους δασμούς έως και 25% στα 1.300 και πλέον κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου δύο μήνες.

Νέες κυρώσεις σε Ρώσους ολιγάρχες από Τραμπ – Ανάμεσά τους και ο γαμπρός του Πούτιν

Οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες κυρώσεις σε επτά Ρώσους ολιγάρχες, οι οποίοι κατηγορούνται ότι υποστηρίζουν τις προσπάθειες του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να υπονομεύει τις δυτικές δημοκρατίες και ότι επωφελούνται από αυτές.

Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι περιέγραψαν τους συγκεκριμένους αυτούς επιχειρηματίες ως μέλη του “στενού κύκλου” του Πούτιν και είπαν ότι θα παγώσουν όποια περιουσιακά στοιχεία διαθέτουν τα πρόσωπα αυτά υπό αμερικανική δικαιοδοσία.

Μεταξύ εκείνων που θα πληγούν από τις κυρώσεις είναι ο μεγιστάνας της βιομηχανίας αλουμινίου Όλεγκ Ντεριπάστα, ο οποίος θεωρείται ότι ενεργεί για λογαριασμό της ρωσικής κυβέρνησης, καθώς και ο Αλεξέι Μίλερ, ο διευθυντής της κολοσσιαίας κρατικής ενεργειακής εταιρείας Gazprom. Επίσης, ανάμεσα στα ονόματα που επιβλήθηκαν κυρώσεις είναι και αυτό του Κιρίλ Σαμαλόβ, που είδε την περιουσία του να αυξάνεται μετά το γάμο του με την κόρη του Πούτιν, το 2013.

Συνολικά, η κυβέρνηση Τραμπ έβαλε στο στόχαστρο επτά ολιγάρχες, 12 εταιρείες τις οποίες διοικούν ή των οποίων είναι ιδιοκτήτες, 17 ανώτερους ρώσους αξιωματούχους και μια κρατική εταιρεία εξαγωγής όπλων.

“Οι ΗΠΑ προχωρούν σε αυτές τις ενέργειες ως απάντηση στο σύνολο της συνεχιζόμενης και αυξανόμενης τάσης της ρωσικής κυβέρνησης να αναπτύσσει με θράσος κακόβουλες δραστηριότητες ανά τον κόσμο. Σε αυτό περιλαμβάνεται η προσάρτηση της Κριμαίας, η βία στην ανατολική Ουκρανία, η στήριξη του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία και η συνεχιζόμενη κακόβουλη κυβερνοπειρατεία”, είπε ένας αξιωματούχος.

“Αλλά κυρίως, αυτή είναι μια απάντηση στις συνεχιζόμενες ρωσικές επιθέσεις για την υπονόμευση των δυτικών δημοκρατιών”.

Τα μέτρα ελήφθησαν με βάση έναν αμερικανικό νόμο που ψηφίστηκε για να τιμωρήσει τη Ρωσία για την φερόμενη ανάμειξή της στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, την διενέργεια κυβερνοπολέμου και την ανάμειξή της στην Ουκρανία και στη Συρία.

Αλλά η σημερινή αυτή ανακοίνωση συμπίπτει και με την νέα διπλωματική κρίση που αντιμετωπίζει η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της με το Κρεμλίνο για την υπόθεση δηλητηρίασης του ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί