Μπαίνει τάξη στο Ελαφονήσι – Υπεγράφη από τον Γ. Σταθάκη η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη

Έπεσαν οι υπογραφές για την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη Ελαφονησίου. Ο Αρμόδιος Υπουργός Περιβάλλοντος, υπέγραψε την επικαιροποιημένη μελέτη, με την οποίαν θα επιχειρηθεί από την πλευρά της πολιτείας, να μπει επιτέλους «τάξη» στην άναρχη κατάσταση που επικρατεί εδώ και πολλά χρόνια στην εν λόγω «προστατευόμενη» και NATURA περιοχή της Κρήτης.

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση του Υπουργού Ενέργειας & Περιβάλλοντος:

Υπογράφτηκε την Τετάρτη 4 Απριλίου η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για το Ελαφονήσι, από τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Χριστίνα Μπαριτάκη. Πρόκειται για την επικαιροποίηση της μελέτης που είχε εκπονηθεί το 2009 από τον Ο.Α.ΔΥ.Κ. και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και η οποία παρέμενε για 9 χρόνια αναξιοποίητη.

Βούληση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη είναι η προστασία αυτής της μοναδικής, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους περιοχής, με τη θεσμοθέτηση της ΕΠΜ. Την ίδια επιδίωξη εξυπηρετεί η αύξηση του χώρου αρμοδιότητας του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς – Δυτικής Κρήτης, ώστε να αναλάβει τη διαχείριση του συνόλου των (23) προστατευόμενων περιοχών του νομού Χανίων.

 

Ο κίνδυνος από την παρουσία χιλιάδων επισκεπτών κατά την τουριστική περίοδο και την υπερβολική οικονομική εκμετάλλευση, με τις ενέργειες αυτές σταδιακά θα αντιμετωπιστεί για τις περιοχές Natura.

Τους προσεχείς μήνες αναμένεται να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα, μετά την έγκριση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Θα τεθεί έτσι επιτέλους, σαφές θεσμικό πλαίσιο για την επισκεψιμότητα και τις δραστηριότητες στο Ελαφονήσι, κλείνοντας μια σημαντική εκκρεμότητα πολλών χρόνων για το περιβάλλον και την ανάπτυξη των Χανίων και ολόκληρης της Κρήτης.

eparxies.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί