Μια επικερδής βιομηχανία αντιγραφής

Σε πλήρη ακμή βρίσκεται η «μαφία αντιγραφής» που δραστηριοποιείται στην Ινδία, δηλαδή το εκτεταμένο δίκτυο που στοχεύει να αποκτήσει οικονομικά οφέλη μέσα από τις απελπισμένες προσπάθειες των μαθητών να πετύχουν στις εισαγωγικές εξετάσεις σε μια χώρα με περιορισμένες θέσεις στα πανεπιστήμια και λιγοστές θέσεις εργασίας.

Το ζήτημα έφερε στην επιφάνεια η βρετανική εφημερίδα Guardian, η οποία παραθέτει τη χαρακτηριστική περίπτωση του Ράγκαβ, ενός Ινδού μαθητή στο Δελχί. Ο Ράγκαβ, κατά τις τελικές εξετάσεις μαθηματικών, πήγε στην τουαλέτα ώστε να στείλει μέσω κινητού τηλεφώνου φωτογραφίες των θεμάτων των εξετάσεων σε συγκεκριμένο αριθμό τηλεφώνου, με τις απαντήσεις να εμφανίζονται στην οθόνη σε λίγα λεπτά. Η μητέρα του ήταν αυτή που ήρθε σε επαφή με τη «βιομηχανία αντιγραφής» μέσω του φροντιστηρίου στο οποίο πήγαινε ο Ράγκαβ, ενώ η ίδια πλήρωσε 16.000 ρουπίες, περίπου 175 λίρες Αγγλίας, δηλώνοντας πως «δεν είναι αντιγραφή. Είναι τρόπος διαφυγής και δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο. Ολοι μας πιθανότατα έχουμε πληρώσει στον άνθρωπο αυτό περίπου 60.000 ρουπίες».

Οι ετήσιες εισαγωγικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο στην Ινδία δημιουργούν ανυπέρβλητο άγχος σε δεκάδες εκατομμύρια μαθητές που μάχονται για περιορισμένες θέσεις σε πανεπιστήμια της Ινδίας, σε ορισμένα εκ των οποίων το ποσοστό αποδοχής προσεγγίζει το 10%.

Διαρροή μέσω εφαρμογής

Την προηγούμενη εβδομάδα διαπιστώθηκε διαρροή θεμάτων μέσω της δημοφιλούς εφαρμογής WhatsApp περίπου 90 λεπτά πριν από την έναρξη των εξετάσεων σε δύο μαθήματα, με αποτέλεσμα πάνω από 2,8 εκατ. μαθητές στο Δελχί και στις γύρω περιοχές να υποχρεωθούν να ξαναδώσουν εξετάσεις αργότερα μέσα στον Απρίλιο.

Κατά τον Guardian, η σχολική αντιγραφή στην Ινδία συνιστά μια επιδημία που χαρακτηρίζεται οργανωμένη και περίπλοκη. Στο Μπιχάρ, μία από τις φτωχότερες πολιτείες της Ινδίας, περισσότεροι από 1.000 μαθητές αποβλήθηκαν για αντιγραφή τον Φεβρουάριο. Το 2015, έκαναν τον γύρο του κόσμου τα βίντεο που έδειχναν γονείς μαθητών στο Μπιχάρ να προσπαθούν να σκαρφαλώσουν ένα πενταώροφο κτίριο ώστε να καταφέρουν να δώσουν τις πολυπόθητες απαντήσεις στα παιδιά τους. Φέτος, το κράτος εγκατέστησε σύστημα παρακολούθησης με κάμερες σε όλες τις αίθουσες εξετάσεων και έχει επιβάλει σε κάθε μαθητή να βγάζει τα παπούτσια και τις κάλτσες του πριν εισέλθει στην αίθουσα. p

Κατά την επικεφαλής του Κέντρου Πολιτικών Ερευνών, Γιαμίνι Αϊγιάρ, «αυτό φανερώνει ένα καταρρακωμένο εκπαιδευτικό σύστημα», ενώ η ίδια κατηγορεί το σύστημα που εστιάζει στην κατασκευή νέων σχολείων χωρίς να εξετάσει το τι συμβαίνει εντός αυτών.

Η κοινωνική κινητικότητα στην Ινδία παρουσιάζει βελτιώσεις, σύμφωνα με ερευνητικά στοιχεία. Ωστόσο, ο ρυθμός των μεταβάσεων δεν είναι ικανός ώστε να ικανοποιήσει τις προσδοκίες της νέας γενιάς που έχει μεγαλώσει με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τη δυτική ποπ κουλτούρα και τις υποσχέσεις πως έχει έρθει η στιγμή της Ινδίας. Η Αϊγιάρ καταλήγει πως «οι ίδιες δυνάμεις ωθούν τους νέους Ινδούς να εισέλθουν σε αυτές τις οικονομίες που έχουν οικοδομηθεί στην εξαπάτηση».

Καθημερινή

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί