Στη βουλή τα μέτρα αντιμετώπισης της λειψυδρίας στο Ηράκλειο

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Νομός Ηρακλείου και ειδικότερα η πόλη του Ηρακλείου αναφορικά με την ύδρευση των δημοτών, αναδεικνύει με ερώτησή του προς τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης.

Ειδικότερα ο κ. Βαρδάκης αναφέρει στην ερώτησή του ότι το Ηράκλειο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, εξαιτίας της πρωτοφανούς ανομβρίας, τόσο στην ύδρευση κατοικημένων περιοχών όσο και για την άρδευση καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το πεπαλαιωμένο δίκτυο ύδρευσης της πόλης και οι διαρροές που προέρχονται από αυτό, αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες πληγές στη μάχη αντιμετώπισης της λειψυδρίας.

Όπως σημειώνει στην ερώτησή του, η πλήρης αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης της πόλης του Ηρακλείου αποτελεί έργο ιδιαίτερα σύνθετο με τμηματικές παρεμβάσεις εκ των οποίων έχουν ήδη ολοκληρωθεί η κατασκευή του δικτύου ύδρευσης Αγίου Ιωάννη (1,4 εκατ) καθώς και μέρος του νέου δικτύου ύδρευσης της πόλης του Ηρακλείου (2,4 εκατ). Επίσης βρίσκονται στην φάση αξιολόγησης προτάσεις για την αντικατάσταση και επέκταση τμημάτων του δικτύου των περιοχών Ηλιούπολη, Δειλινά, Ακαδημία, Αλικαρνασσός συνολικού προϋπολογισμού 4,5 εκατ ευρώ.

Επιπλέον, για την ολοκληρωμένη διαχείριση του νερού, η εισαγωγή ή υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογιών εξοικονόμησης νερού σε συνδυασμό με την πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση των χρηστών κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική ειδικά σε νησιωτικές περιοχές με περιορισμένους υδατικούς πόρους, αλλά και μεγάλες ανάγκες τόσο για ύδρευση όσο και άρδευση, ιδιαίτερα για την Κρήτη η οποία δέχεται μεγάλο αριθμό τουριστών και μεγάλες ανάγκες κάλυψης καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Με βάση τα ανωτέρω, ο κ. Βαρδάκης ζητά να ενημερωθεί από το Υπουργείο πότε προβλέπεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των προτάσεων για την αντικατάσταση και επέκταση των τμημάτων του δικτύου ύδρευσης των περιοχών Ηλιούπολη Δειλινά, Ακαδημία και Αλικαρνασσός

Επιπλέον ο κ. Βαρδάκης ρωτά να πληροφορηθεί για τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί στα πλαίσια του ΕΣΠΑ για το ΥΜΕΠΕΡΑΑ από τους δήμους της Π.Ε Ηρακλείου, για έργα που αφορούν νέα δίκτυα ύδρευσης ή αντικατάστασης δικτύων ύδρευσης και σε ποια φάση βρίσκονται.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί