Ο ρόλος των γυναικών στο «ψηφιακό μέλλον» και τα social media ως «παράθυρο (επιχειρηματικής) ευκαιρίας»

Ποιος είναι ο ρόλος των γυναικών στο “ψηφιακό μέλλον” και πώς μπορούν άραγε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να συμβάλουν στη χειραφέτηση γυναικών που ζουν σε απομονωμένες περιοχές του πλανήτη; Τέσσερις γυναίκες (από τον ακαδημαϊκό χώρο, την πολιτική και τις επιχειρήσεις) από διάφορες περιοχές του πλανήτη -κάθε μία καταξιωμένη στον τομέα της- επιχείρησαν να δώσουν απαντήσεις σ’ αυτό και άλλα ερωτήματα σχετικά με την ηγεσία …φύλου θηλυκού μέσα σ’ ένα σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον, από το βήμα του International Government Communication Forum, που πραγματοποιήθηκε, πρόσφατα, στη Σάρτζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η Vanessa D’ Ambrosio, η νεότερη πρώην αρχηγός κράτους από τον Άγιο Μαρίνο, μία από τις μικρότερες χώρες του πλανήτη, η βαρώνη Michelle Mone, Βρετανίδα επιχειρηματίας και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών, η Majd Shweikeh, υπουργός Ενημέρωσης και Τεχνολογίας των Επικοινωνιών της Ιορδανίας και η Δρ. Latifa Alabdulkraim, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο King Saud της Σαουδικής Αραβίας ανέβηκαν στο βήμα του φόρουμ και αντάλλαξαν απόψεις κι εμπειρίες σχετικά με τις γυναίκες σ’ έναν κόσμο ραγδαία εξελισσόμενο τεχνολογικά.

Ως έναν κόσμο δίχως όρια περιέγραψε τα social media η Ιορδανή υπουργός Majd Shweikeh. “Έχουν αλλάξει τον κόσμο όπως τον γνωρίζουμε. Δεν υπάρχουν πλέον όρια, αλλά θα πρέπει πάντα να απολαμβάνουμε τις δυνατότητες που μας δίνονται με υπευθυνότητα και σεβασμό. Η ενδυνάμωση που φέρνουν για τις γυναίκες είναι τεράστια. Σε ορισμένες από τις πλέον απομονωμένες περιοχές της Ιορδανίας, η κυβέρνηση έχει στήσει 190 ‘σταθμούς γνώσης’ προκειμένου να παράσχει πρόσβαση στο ίντερνετ και εκπαίδευση (πάνω στη χρήση του). Επισκέφθηκα έναν απ’ αυτούς τους σταθμούς και είδα γυναίκες, οι οποίες δεν είχαν εγκαταλείψει ποτέ το χωριό τους, να χρησιμοποιούν τα social media προκειμένου να πωλούν τις δημιουργίες τους σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Αυτό συνιστά πραγματική ενδυνάμωση” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα social media είναι ο δρόμος της προόδου για τις γυναίκες τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, υπογράμμισε, από την πλευρά της, η Vanessa D’ Ambrosio. “Χρησιμοποιώ τα social media προκειμένου να εξηγήσω στους ανθρώπους ποια είναι η δουλειά μου και να ενθαρρύνω τις γυναίκες να αναλάβουν κάποια θέση ευθύνης είτε στην κοινότητα στην οποία ζουν είτε στον χώρο εργασίας τους. Τους λέω για τις κοινωνικές ευκαιρίες που έχουν στην Ευρώπη και τους βοηθώ να διευρύνουν τους ορίζοντές τους. Η ομορφιά των social media είναι ότι είναι άμεσα, αμφίδρομα και έχουν τη δύναμη να ενεργοποιούν τους ανθρώπους” τόνισε η νεαρή πολιτικός.

Στην προσωπική της εμπειρία από τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατέθεσε η βαρώνη Mones, η οποία αν και προέρχεται από μία όχι και τόσο ανεπτυγμένη περιοχή της Σκωτίας και έπρεπε να εγκαταλείψει το σχολείο στην ηλικία των 15 ετών, κατάφερε να διαγράψει μια άκρως επιτυχημένη πορεία στον επιχειρηματικό χώρο και πλέον πιστεύει πως η χρήση των social media σημαίνει πως όλες οι γυναίκες μπορούν να γίνουν επιχειρηματίες. “Εάν μια γυναίκα θέλει να ξεκινήσει μια επιχείρηση, μπορεί να το κάνει σε λιγότερο από μια ώρα, χωρίς να χρειάζεται διαφήμιση αξίας εκατομμυρίων δολαρίων. Μια μόνη μητέρα σε μια απομονωμένη περιοχή μπορεί να ‘συνδεθεί’ με τον (έξω) κόσμο και να πουλήσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της ανά τον πλανήτη, κάτι που απλώς δεν ήταν εφικτό πριν” ανέφερε από το βήμα του φόρουμ.

Κοινός τόπος στις τοποθετήσεις των τεσσάρων -επιτυχημένων στον τομέα τους- γυναικών ήταν πως η συμμετοχή και η διάδραση είναι το “κλειδί” για το μέλλον των γυναικών στην τεχνολογία. “Ελπίζω ότι οι γυναίκες θα καταλάβουν ρόλους-κλειδιά στον κυβερνητικό και τον επιχειρηματικό τομέα, θα ενισχύσουν τη θέση τους στην κοινωνία και μέσω των κοινωνικών δικτύων κάθε γυναίκα μπορεί να αποτελέσει πρότυπο” τόνισε η Vanessa D’ Ambrosio.

“Οι πραγματικοί στόχοι είναι να εκπαιδεύσουμε τις γυναίκες, να τις εντάξουμε στην όλη διαδικασία και να ενδυναμώσουμε τη θέση τους. Θα πρέπει να ρωτήσουμε τις γυναίκες, ‘πού θέλετε να είστε’ και να ξεκινήσουμε από εκεί. Έχουμε μια ανοιχτή πλατφόρμα για να μάθουμε απ’ αυτήν και να εργαστούμε από το σπίτι και αποστολή μας είναι να διασφαλίσουμε ότι οι γυναίκες έχουν την απαραίτητη αυτοπεποίθηση και την ικανότητα και αισθάνονται ασφαλείς μέσα σ’ ένα περιβάλλον μάθησης” σημείωσε η Majd Shweikeh.

“Οι γυναίκες έχουν και τις τεχνικές δεξιότητες και την απαραίτητη συναισθηματική νοημοσύνη ώστε να συμμετάσχουν στο μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης” υπογράμμισε, από την πλευρά της, η Δρ Latifa Alabdulkraim.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί