Η Τουρκία προειδοποίησε τη Γαλλία να μην αυξήσει τη στρατιωτική παρουσία της στη Συρία, λέγοντας ότι θα ήταν μια «εισβολή».

Το «θερμόμετρο» ανέβηκε μετά την συνάντηση του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν με την αντιπροσωπεία των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), αποτελούμενη από Κούρδους και Άραβες μαχητές.

Κούρδοι αξιωματούχοι δήλωσαν στη συνέχεια ότι η Γαλλία σχεδίαζε να στείλει νέα στρατεύματα στο Μαμπίτζ – πόλη της βόρειας Συρίας που κρατούσε η κουρδική πολιτοφυλακή YPG – κάτι που όμως αρνήθηκε το Παρίσι.

«Εάν η Γαλλία λάβει κάποια μέτρα όσον αφορά τη στρατιωτική της παρουσία στη βόρεια Συρία, αυτό θα ήταν ένα παράνομο βήμα που θα έβλαπτε το διεθνές δίκαιο και στην πραγματικότητα θα ήταν εισβολή», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Νουρεττίν Κανικλί.

«Ειδικά εάν σκοπεύουν να στηρίξουν τρομοκρατικά στοιχεία ή να παράσχουν άμεση ή έμμεση προστασία με τις ένοπλες δυνάμεις τους, αυτό θα ήταν ένα πραγματικά καταστροφικό βήμα από μέρους των Γάλλων», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη βορειοανατολική επαρχία Giresun.

Ο Ερντογάν έχει επανειλημμένα απειλήσει ότι η Τουρκία θα μπορούσε να επεκτείνει την επίθεση στο Μαμπίτζ, το οποίο είναι ανατολικά της Αφρίν.

Ωστόσο, το γραφείο του Μακρόν δήλωσε την Παρασκευή ότι το Παρίσι δεν σχεδιάζει καμία νέα στρατιωτική επιχείρηση στο έδαφος της βόρειας Συρίας εκτός του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους.

tvxs.gr