Η “θανατηφόρα αλήθεια” του facebook

Σημείωμα του 2016 με τίτλο «The Ugly» που είχε διακινηθεί μεταξύ των υπαλλήλων του Facebook, δημοσίευσε το Buzfeed, δημιουργώντας ακόμη περισσότερα προβλήματα στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και στα στελέχη της εταιρείας, τρεις μόλις εβδομάδες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου της Cambridge Analytica.

Στο σημείωμα που υπογράφει ο Andrew Bosworth, «νούμερο 2» του Facebook, αναφέρεται πως ό,τι κάνει η εταιρεία προκειμένου να αναπτυχθεί είναι «δικαιολογημένο», ακόμη και αν αυτό σημαίνει πως μπορεί να χάσουν τη ζωή τους άνθρωποι, πέφτοντας θύματα μπούλινγκ ή τρομοκρατίας.

«Συνδέουμε περισσότερους ανθρώπους. Αυτό μπορεί να είναι κακό αν κάνουν αρνητική χρήση. Μπορεί να έχει κόστος μία ανθρώπινη ζωή αν κάποιος εκτεθεί σε μπούλινγκ. Μπορεί κάποιος να πεθάνει σε τρομοκρατική επίθεση που οργανώθηκε μέσω των εργαλείων μας. Και πάλι συνδέουμε ανθρώπους. Η άσχημη αλήθεια είναι ότι πιστεύουμε τόσο πολύ στη διασύνδεση των ανθρώπων, που οτιδήποτε μας επιτρέπει να συνδέουμε όλο και περισσότερους είναι de facto καλό. Είναι, πιθανόν, ο μόνος τομέας που, σε ό,τι μας αφορά, οι μετρήσεις λένε την πραγματική αλήθεια. Για αυτό όλη η δουλειά που κάνουμε με στόχο την ανάπτυξη δικαιολογείται. Όλες οι αμφιλεγόμενες πρακτικές εισαγωγής επαφών. Όλες οι λεκτικές επιλογές που καθιστά τους ανθρώπους εύκολα αναζητήσιμους. Όλη η δουλειά που κάνουμε για να φέρουμε περισσότερη επικοινωνία. Η δουλειά που πιθανόν να πρέπει να κάνουμε κάποια μέρα στην Κίνα. Όλα αυτά».

Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων, το σημείωμα του Bozworth, μετά την δημοσίευση του οποίου, τόσο ο ίδιος όσο και ο Ζάκερμπεργκ δήλωσαν πως στόχος του εν λόγω σημειώματος ήταν να είναι «προκλητικό» και πως δεν απηχεί τις πραγματικές απόψεις του στελέχους της εταιρείας.

«Δεν συμφωνώ με το σημείωμα και δεν συμφωνούσα ούτε όταν το έγραψα. Σκοπός, τόσο αυτού, όσο και άλλων σημειωμάτων που έγραψα για να κυκλοφορήσουν εσωτερικά ήταν να αναδείξω ζητήματα που θεωρώ ότι χρειαζόταν περισσότερη συζήτηση», ήταν η απάντηση του στελέχους.

«O Boz είναι ένας ταλαντούχος ηγέτης που λέει πολλά προκλητικά πράγματα. Αυτό ήταν ένα με το οποίο πολλοί άνθρωποι στο Facebook, όπως κι εγώ, διαφωνήσαμε. Δεν πιστεύουμε ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» είπε ο Ζάκερμπεργκ.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί