Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο νομός Έβρου λόγω των πλημμυρών

Σε κατάσταση ανάγκης κήρυξε το νομό Έβρου πριν από λίγο ο Περιφερεριάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, που υπέγραψε την σχετική απόφαση μετά από την θετική απάντηση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη.

Τα νερά του φουσκωμένου Έβρου έσπασαν την Πέμπτη το ανάχωμα έξω από το χωριό Πραγγί, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η περιοχή μέχρι το Διδυμότειχο, ωστόσο οι τοπικές αρχές ελπίζουν να αποτρέψουν νέες πλημμύρες ανοίγοντας θυροφράγματα.

Σύμφωνα με το Evros-news.gr, όλη η περιοχή του Διδυμοτείχου, από το Πραγγί και τους Πετράδες μέχρι το Ισαάκιο, έχει καλυφθεί από νερά, τα οποία πλημμύρισαν τον περιφερειακό δρόμο και έφτασαν στις παρυφές της πόλης.

Η στάθμη του ποταμού έχει φτάσει στην κορυφή του αναχώματος και στην περιοχή του Τυχερού στον δήμο Σουφλίου.

Το απόγευμα της Πέμπτης ήταν προγραμματισμένο να ανοίξουν τα θυροφράγματα του Τυχερού και του Πέταλου στη δημοτική ενότητα Φερών προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση.

Η στάθμη του Έβρου παραμένει πάνω από τα όρια συναγερμού.

«Στο νότιο τμήμα του νομού υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση του ποταμού Έβρου από τον Εργίνη που φέρνει πολύ μεγάλες ποσότητες νερών από την Τουρκία, της τάξης των 1700 κυβικών μέτρων ανά δευτερόλεπτο» ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.

«Εκείνο που μας ανησυχεί είναι να μην υπάρξει ανεξέλεγκτη θραύση αναχώματος, γιατί μετά η ροή είναι ανεξέλεγκτη. Θα προχωρήσουμε σε τεχνητή εκτόνωση του φαινομένου, όπως κάναμε ήδη και στο Πύθιο και σώσαμε την περιοχή» σημείωσε.

Σ το φράγμα του Ιβαήλοβγκραντ στη Βουλγαρία, ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης, απελευθερώνονται την Πέμπτη περίπου 400 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο, κάτω από τα 700 που προβλέπει η ρηματική διακοίνωση μεταξύ των δύο χωρών –η γειτονική χώρα ανταποκρίνεται στις ελληνικές εκκλήσεις για ελεγχόμενη αποδέσμευση των νερών.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί