Κόντρα Κοντονή – Θεοχαρόπουλου στη Βουλή για τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς (Βίντεο)

Κόντρα ξέσπασε στη βουλή ανάμεσα στον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή και τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάση Θεοχαρόπουλο, με αφορμή διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση, πολίτες τρίτων χωρών των οποίων εκκρεμεί αίτημα έκδοσης θα μπορούν να κρατούνται και πέραν του 18μηνου. Ο κ. Θεοχαρόπουλος συνέδεσε τη διάταξη με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς και χαρακτήρισε την επίμαχη ρύθμιση «ύποπτη» την ώρα που η Άγκυρα έχει θέσει εμμέσως ζήτημα ανταλλαγής των οκτώ Τούρκων αξιωματικών με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη.

Παίρνοντας τον λόγο στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε λόγο για ακραία ανευθυνότητα, τονίζοντας πως «κάποιοι δεν μελετούν τα νομοθετικά κείμενα, δεν ενημερώνονται για όσα έχουν ειπωθεί στις αρμόδιες επιτροπές και επαναφέρουν με ένα τρόπο τουλάχιστον ανεύθυνο ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διεθνή θέση της χώρας και με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

Ο κ. Κοντονής χαρακτήρισε τη ρύθμιση «απολύτως αποσαφηνισμένη» και είπε: «Η διάταξη αυτή αναφέρεται στο άρθρο 55 του σωφρονιστικού κώδικα σχετικά με τις τακτικές άδειες και τις προϋποθέσεις που έχει καταδικασθείς κρατούμενος στις ελληνικές φυλακές να πάρει άδεια. Ποιοι έχουν αυτό το δικαίωμα; Όσοι έχουν καταδικαστεί από τα ποινικά δικαστήρια της χώρας , έχουν εκτίσει ένα μέρος της ποινής και δικαιούνται πλέον να πάρουν άδεια; Αυτό λέει το άρθρο 55. Εμείς λέμε ότι όσοι καταδικασμένοι κρατούνται και είναι σε εκκρεμότητα η υπόθεσή τους σχετικά με την έκδοση ή έχει αποφασιστεί η έκδοση, αυτοί δεν μπορούν να πάρουν άδεια».

«Αντί να μιλάμε για ύποπτες διατάξεις, να διαβάζουμε καλύτερα και τη διάταξη που έρχεται στη βουλή και την αιτιολογική έκθεση. Ας διαβάσουμε έστω τα πρακτικά της επιτροπής. Και το λέω αυτό για έναν συνάδελφο που έχει δείξει σθεναρότητα σε άλλα νομοσχέδια, διαφοροποιώντας τη θέση του από το κόμμα του» τόνισε ο κ. Κοντονής και πρόσθεσε: «Μέσα σε 48 ώρες να εμπλέκονται αυτά τα πολύ κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την κυβέρνηση σε υψηλό επίπεδο, με αυτή τη ρητορεία είναι πάρα πολύ».

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου. «Ο κ. Κοντονής αντί να απαντά επιτίθεται. Βγαίνει επιτιθέμενος με ένα ύφος σαν να μας μαλώνει. Ανευθυνότητα είναι η στάση βουλευτή της κυβερνητικής πλειοψηφίας που μίλησε περί ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Έπρεπε να τον είχατε διαγράψει μόλις έκανε αυτές τις δηλώσεις. Σε σχέση με το τι ανέχεστε στη κυβέρνηση έχει και ο κυνισμός τα όριά του. Ανευθυνότητα είναι της κυβέρνησης και είναι συνεχιζόμενη σε αυτό το θέμα» είπε ο κ. Θεοχαρόπουλος, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Κώστα Κατσίκη.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος σημείωσε πως το ζήτημα αυτό δεν ανέκυψε σήμερα, καθώς το είχε αναδείξει, με τον ίδιο τρόπο, η εισηγήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Χαρά Κεφαλίδου στην αρμόδια επιτροπή.

«Μας λέτε ξαφνικά πως όσοι καταζητούνται από τρίτες χώρες έχουν λιγότερα δικαιώματα. Για ποιον λόγο τώρα επιλέγετε την αυστηροποίηση της κράτησης; Η νέα ρύθμιση σας είπαμε ότι έρχεται σε μια συγκυρία επιεικώς ύποπτη και θέλουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις ότι δεν θα μπορέσει να γίνει μια τροποποίησή της που να αφορά και στους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς. Γνωρίζετε πως τέλη στα Απριλίου τελειώνει το 18μηνο για τους οκτώ και θα έχουν το δικαίωμα για την άδειά τους.

Σε αυτό το μείζον ζήτημα που αφορά στους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, επειδή ξέρετε πως η αντιπολίτευση είναι προγραμματική και όχι στείρα, να δεσμευτείτε πως θα υπάρχει το κράτος δικαίου για του οκτώ αξιωματικούς και δεν θα επιχειρηθεί να γίνει κανείς συμψηφισμός με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς» τόνισε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

Ανταπαντώντας ο κ. Κοντονής, επανέλαβε σε υψηλούς τόνους: «Είπα και ξαναλέω ότι η διάταξη αφορά σε συγκεκριμένη τροποποίηση άρθρου του σωφρονιστικού κώδικα για καταδικασθέντες από ποινικά δικαστήρια. Γιατί έρχεστε και μας λέτε να δεσμευτούμε; Ετέθη κανένα θέμα από την κυβέρνηση για το ζήτημα; Ίσα ίσα μετά τη συνάντησή μού στην Αθήνα με τον Τούρκο υπουργό Δικαιοσύνης είπα ότι οι αποφάσεις του ανωτάτου δικαστηρίου πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από αυτούς που ζητάνε την έκδοσή τους».

«Για την κυβέρνηση αυτό το θέμα έχει κλείσει με τον ποιο επίσημο τρόπο» τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης και απευθυνόμενος στον κ. Θεοχαρόπουλος του είπε πως «έκανε πατάτα».

enikos.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί