Ιδρύεται η Ελληνική Ομοσπονδία Φίλων του Ποδηλάτου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες 28 Μαρτίου 2018 η ίδρυση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Φίλων του Ποδηλάτου (Ε.Ο.ΦΙ.Π.). Στην Ιδρυτική Συνέλευση της Ε.Ο.ΦΙ.Π. συμμετείχαν συνολικά 27 συλλογικές οντότητες (πολιτιστικοί σύλλογοι αθλητικά σωματεία, κ.λπ.), που αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους με σκοπό να συμβάλλουν στην καλλιέργεια και ανάπτυξη της μη αγωνιστικής ποδηλασίας σε όλη τη χώρα καθώς και να προωθήσουν, να διαδώσουν και να ενθαρρύνουν τη  χρήση του ποδηλάτου ως ένα οικονομικό, αποτελεσματικό, υγιή και φιλικό προς το περιβάλλον μέσο μεταφοράς και αναψυχής και πάντα στη φιλοσοφία της βιώσιμης κινητικότητας.

Αρωγοί στην προσπάθεια αυτή ήταν και είναι οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης οι οποίοι θα συνδράμουν  με την έμπρακτη στήριξη τους για την ποδηλασία εν γένει για τη διάδοση της Ε.Ο.ΦΙ.Π.

Πρόκειται για σπουδαία πρωτοπορία σε πανελλαδικό επίπεδο με πρωτοβουλία του νυν Προέδρου της Ε.Ο.Π. Νώντα Σαρρή, καθώς η χώρα μας για πρώτη φορά κινείται πλέον στα χνάρια αντίστοιχων πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως π.χ. της ομοσπονδίας «European Cyclists Federation» (E.C.F.) με αρμοδιότητα για όλη την Ευρώπη και της ομοσπονδίας «Federazione Italiana Amici della Bicicletta» με αρμοδιότητα για την Ιταλία. Ως μέσα για την επίτευξη του σκοπού της Ε.Ο.ΦΙ.Π. αποφασίστηκαν τα εξής:

Α. Να συνεργάζεται με το Κράτος, τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, την Ε.Ο.Π., την E.C.F., αντίστοιχες εθνικές ομοσπονδίες άλλων κρατών για τη μη αγωνιστική ποδηλασία και λοιπούς εθνικούς ή διεθνείς φορείς και οργανισμούς (αθλητικά ή πολιτιστικά σωματεία, περιβαλλοντικές ομάδες, ιδρύματα, γραφεία τουρισμού ή άλλους φορείς)  και να διοργανώνει είτε μόνη της είτε σε συνεργασία με αυτούς δράσεις για την προώθηση, διάδοση και ενθάρρυνση της χρησης  του ποδηλάτου .

Β. Να μεριμνά για την ευαισθητοποίηση εθνικών ή διεθνών φορέων και οργανισμών (αθλητικών ή πολιτιστικών σωματείων, περιβαλλοντικών ομάδων, ιδρυμάτων, γραφείων τουρισμού ή άλλων φορέων) για το ποδήλατο, για τη διοργάνωση εκδρομών με ποδήλατα και για την προβολή στο ευρύ κοινό των πλεονεκτημάτων της ποδηλασίας, τόσο για το άτομο όσο και για την κοινωνία ως σύνολο.

Γ. Να έρχεται σε επαφή με πρόσωπα που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν το ποδήλατο ως μέσο μεταφοράς και αναψυχής, να τα ενημερώνει για τα πλεονεκτήματα, τα οφέλη και τις ευεργετικές δράσεις του ποδηλάτου, να προωθεί την ανταλλαγή πληροφοριών και δεξιοτήτων μεταξύ των προσώπων αυτών και των μελών της και να συμβάλλει στη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για την εδραίωση του ποδηλάτου ως οικονομικού, αποτελεσματικού, υγιούς και φιλικού προς το περιβάλλον μέσου.

Δ. Να δρομολογεί και να στηρίζει μελέτες ,έργα και δράσεις  σχετικά με την ποδηλασία, τις μεταφορές, το περιβάλλον, την υγεία και την ασφάλεια και να προωθεί την ανάπτυξη και ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού δικτύου ποδηλατικών διαδρομών EURO VELO σε όλη τη χώρα.

Ε. Να προωθεί τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων εντός και εκτός  πόλεων καθώς και να συμμετέχει με εκπροσώπους της σε επιτροπές κυκλοφορίας στους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και στις πολεοδομικές μελέτες, ώστε να υπάρχει εξασφάλιση της ασφαλούς κίνησης του ποδηλάτου.

ΣΤ. Να διοργανώνει τακτικά διασκέψεις σε διάφορα μέρη ανά την Ελλάδα για τη συζήτηση θεμάτων που σχετίζονται με το ποδήλατο, τις μεταφορές, το περιβάλλον, την υγεία, την αναψυχή και την ασφάλεια.

            Ήδη έχει δρομολογηθεί η διαδικασία για τη δικαστική αναγνώριση του νέου φορέα από το αρμόδιο Ειρηνοδικείο και όλοι μας ευελπιστούμε ότι εντός του Απριλίου θα ξεκινήσει και επίσημα η έναρξη λειτουργίας και δράσης του με την πρόσκληση για συμμετοχή ακόμα περισσότερων μελών από όλη την Ελλάδα.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί