Δημ. Παπαδημούλης προς το συνέδριο του ΕΣΔΑΚ: Στα 4 τρις το όφελος στην παγκόσμια οικονομία από τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία, σε βάθος 15ετίας (Βίντεο)

Μήνυμα προς το διήμερο συνέδριο του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ), που ξεκινάει σήμερα, απηύθυνε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην ανάγκη για «στοχευμένες δράσεις ενημέρωσης», όσον αφορά στη διαχείριση απορριμμάτων, αλλά και για καλύτερο συντονισμό «μεταξύ του κράτους, των περιφερειών, της τοπικής αυτοδιοίκησης και τοπικών οικονομιών».

Το Συνέδριο με θέμα «Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων – Πορεία προς την Κυκλική Οικονομία»πραγματοποιείται στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Ηρακλείου, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης και του Δήμου Ηρακλείου. Στόχος του είναι να εξετάσει τις παγκόσμιες και ευρωπαϊκές τάσεις σχετικά με την προώθηση των πολιτικών της κυκλικής οικονομίας, καθώς και των προοπτικών εφαρμογής τους σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

Ο Δημ. Παπαδημούληςεπισημαίνει στη δήλωσή του ότι «το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας θα αποτελέσει σταδιακά βασικό πυλώνα του νέου παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου, ώστε να επιτρέπεται η χρήση υλικών για πολύ μεγαλύτερο διάστημα και παράλληλα να ελαχιστοποιείται η χρήση φυσικών πόρων».

Μάλιστα, ενημερώνει ότι «στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το ζήτημα της αποτελεσματικής μετάβασης στην κυκλική οικονομία μάς απασχολεί σοβαρά, ιδιαίτερα σε επιμέρους θέματα του συγκεκριμένου μοντέλου που αφορούν στην ενίσχυση των δεικτών ανακύκλωσης στην ΕΕ, στον περιορισμό της υγειονομικής ταφής απορριμμάτων και στη μείωση των απορριμμάτων των τροφίμων», καθώς, όπως τονίζει, «οι πρακτικές της κυκλικής οικονομίας επανατροφοδοτούν την αλυσίδα παραγωγής και κατανάλωσης, μειώνουν το ενεργειακό κόστος, τονώνουν την αγορά εργασίας, αλλάζουν ριζικά το παγκόσμιο μοντέλο παραγωγής και μεταποίησης, αφήνοντας πίσω ένα θετικό «ενεργειακό αποτύπωμα» για τα νοικοκυριά, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις».

Αναλυτικά η πλήρης δήλωση του Δημ. Παπαδημούλη:

«Το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας θα αποτελέσει σταδιακά βασικό πυλώνα του νέου παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου, ώστε να επιτρέπεται η χρήση υλικών για πολύ μεγαλύτερο διάστημα και παράλληλα να ελαχιστοποιείται η χρήση φυσικών πόρων.

Η αξιοποίηση μέρους των οικιακών απορριμμάτων, η επαναχρησιμοποίηση και αξιοποίηση υλικών – όπως τα είδη ένδυσης, οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές – αποτελούν λίγες μόνο από τις πρακτικές που συνθέτουν το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας.

Οι πρακτικές της κυκλικής οικονομίας επανατροφοδοτούν την αλυσίδα παραγωγής και κατανάλωσης, μειώνουν το ενεργειακό κόστος, τονώνουν την αγορά εργασίας, αλλάζουν ριζικά το παγκόσμιο μοντέλο παραγωγής και μεταποίησης, αφήνοντας πίσω ένα θετικό «ενεργειακό αποτύπωμα» για τα νοικοκυριά, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόσο η Ελλάδα όσο και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει να ενισχύσουν τις πολιτικές ανακύκλωσης, να εντατικοποιηθούν σχετικές καμπάνιες ενημέρωσης, ώστε να αρχίσουν να «περνούν» στη συνείδηση των πολιτών τα βασικά χαρακτηριστικά της κυκλικής οικονομίας.

Οι επιχειρηματικοί και εμπορικοί κλάδοι της οικονομίας πρέπει επίσης να ενταντικοποιήσουν την υιοθέτηση και εφαρμογή των παραπάνω πρακτικών, ώστε η μετάβαση στο νέο αυτό μοντέλο παραγωγής να γίνει πραγματικότητα και να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το ζήτημα της αποτελεσματικής μετάβασης στην κυκλική οικονομία μας απασχολεί σοβαρά, ιδιαίτερα σε επιμέρους θέματα του συγκεκριμένου μοντέλου που αφορούν στην ενίσχυση των δεικτών ανακύκλωσης στην ΕΕ, στον περιορισμό της υγειονομικής ταφής απορριμμάτων και στη μείωση των απορριμμάτων των τροφίμων.

Μένουν πολλά που πρέπει να γίνουν τα επόμενα χρόνια για να «πιάσουμε» τους στόχους που έχουν τεθεί, αναφορικά με την ανακύκλωση και την υγειονομική ταφή των απορριμμάτων, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

Χρειάζονται πιο στοχευμένες δράσεις ενημέρωσης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως η σημερινή που διοργανώνεται από τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης. Απαιτείται επίσης καλός συντονισμός μεταξύ του κράτους, των περιφερειών, της τοπικής αυτοδιοίκησης και τοπικών οικονομιών, ώστε να υπάρξουν ολοκληρωμένα προγράμματα με πρακτική εφαρμογή και μετρήσιμα αποτελέσματα.

Πολλές είναι οι έρευνες που δείχνουν τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από την κυκλική οικονομία, με τις περισσότερες να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η παγκόσμια οικονομία μπορεί να ωφεληθεί κατά 4 τρισεκατομμύρια ευρώ σε βάθος 15ετιας – με άμεσο αποτέλεσμα την ενίσχυση της εργασίας, τη βελτίωση των μακροοικονομικών δεικτών, την αύξηση των κρατικών πόρων.

Είμαι βέβαιος ότι από τις εργασίες του συνεδρίου σας θα βγουν χρήσιμα συμπεράσματα, και θα χαρώ ιδιαίτερα να λάβω γνώση και για τις επόμενες πρωτοβουλίες σας».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί