Οι εργαζόμενες δεν δικαιούνται να γίνουν μητέρες;- Ο κίνδυνος από την απόφαση του δικαστηρίου των Χανίων

Με ιδιαίτερο προβληματισμό υποδέχονται τα σωματεία εργαζομένων στα Χανιά την απόφαση Δικαστηρίου, η οποία δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα και δικαιώνει τον οίκο ευγηρίας που απέλυσε τη νοσηλεύτρια Κ. Σ., μόλις ανακοίνωσε την εγκυμοσύνη της. Το περιστατικό συνέβη το 2014 ενώ η δικαστική απόφαση επιδικάζει στην εργαζόμενη και τα δικαστικά έξοδα, ύψους 200 ευρώ. Η νεαρή μητέρα θα προσβάλει με έφεση τη συγκεκριμένη απόφαση.

Δείτε: Κρήτη: Νόμιμη η απόλυση της εγκύου σύμφωνα με το Δικαστήριο – Της επιβλήθηκε και πρόστιμο

Μιλώντας στα τοπικά ΜΜΕ για το χρονικό της υπόθεσης, εξήγησε πώς «όταν τους ανακοίνωσε ότι είναι έγκυος της έδωσαν μια εβδομάδα άδεια». «Μετά πήρα τηλέφωνο και μου είπαν ότι έχω άλλη μία εβδομάδα άδεια και εν τέλει πήγα εκεί και μου είπαν ότι απολύθηκα. Τους είπα ότι αυτό είναι παράνομο αφού τους έχω ανακοινώσει ότι είμαι έγκυος». Η απολυμένη απευθύνθηκε στην Επιθεώρηση Εργασίας, όπου δόθηκε η δέσμευση από τον οίκο ευγηρίας, μετά και την παραίνεση της υπηρεσίας, για επαναπρόσληψή της (τότε) τριών μηνών εγκύου.

Η δέσμευση αυτή δεν τηρήθηκε και τελικά η υπόθεση κατέληξε στα δικαστήρια και την απόφαση που δικαιώνει την εργοδοσία με το δικαστήριο να δέχεται τις αιτιάσεις της διοίκησης οτι η εργαζόμενη έδειχνε αμέλεια στα καθήκοντά της (σ.σ.: κάτι που, σύμφωνα με τη δικαστηριακή νομολογία, μπορεί να δικαιολογήσει την απόλυση εγκύου). Ωστόσο, όπως αναφέρει η εργαζόμενη, ποτέ δεν της είχε γίνει κάποια επίπληξη ούτε είχε εκφραστεί κάποιο παράπονο για τη δουλειά της.

«Δεν θυμάμαι άλλη δικαστική απόφαση που να δικαιώνει εργοδότη για απόλυση εγκύου», δηλώνει στο Left.gr ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων, Γ. Μανωλικάκης. τονίζοντας ότι «αυτή η απόφαση έρχεται σαν συνέχεια της τελευταίας και απαράδεκτης για εμάς απόφασης του δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία “νομιμοποίησε” την απόλυση εγκύων εργαζόμενων από επιχειρήσεις που υλοποιούν πρόγραμμα ομαδικών απολύσεων».

Η δικαστική απόφαση «μπορεί μεν να δικαιώνει (προσωρινά) την εταιρεία, ωστόσο, ανεξάρτητα από το σκεπτικό της, δεν μπορεί παρά  να μας προβληματίζει, ιδιαίτερα στις μέρες μας, όπου φαίνεται, όπως προκύπτει και από δημοσιεύματα του Τύπου, ότι πυκνώνουν οι απολύσεις λόγω εγκυμοσύνης», δηλώνει από την πλευρά της η βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Β. Βαλιωνάκη.

«Σε μία περίοδο όπου σ΄όλη την Ευρώπη, λόγω και της επικράτησης του νεοφιλελευθερισμού, βλέπουμε να πληθαίνουν οι  επιθέσεις  στα εργατικά δικαιώματα, τώρα περισσότερο από ποτέ η ανάγκη στήριξης της μητρότητας ως δικαίωμα είναι  επιβεβλημένη», τονίζει η ίδια αναφέροντας ότι αναμένει με ενδιαφέρον την απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου στηρίζοντας αμέριστα την εργαζόμενη.

Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα 26/3, μέλη σωματείων κατέθεσαν στο Πρωτοδικείο Χανίων ψηφίσματα διαμαρτυρίας φορέων και συλλογικοτήτων δηλώνοντας τη στήριξή τους στη συνέχεια του δικαστικού αγώνα της εργαζόμενης.

Φαίνεται πώς, το δικαίωμα στην μητρότητα και η απαγόρευση απολύσεων λόγω εγκυμοσύνης, κατάκτηση  του εργατικού κινήματος η οποία  έχει  αποτυπωθεί και στο εργατικό δίκαιο, δεν θεωρούνται αυτονόητα από ορισμένους εκπροσώπους της δικαιοσύνης οι οποίοι, αν η υπόθεση δεν πάρει άλλη τροπή στο Εφετείο, «απειλούν» να αφήσουν ένα πολύ αρνητικό και επικίνδυνο δεδικασμένο.

Τάσος Γιαννόπουλος- left.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί