Μάλτα: Ακτιβιστές ζητούν από τον Τσίπρα να χορηγήσει άσυλο στην Εφίμοβα

Μαλτέζικες οργανώσεις και ακτιβιστές κατά της διαφθοράς συνέταξαν μια επιστολή προς τον πρωθυουργό της Ελλάδας, ζητώντας από τον κ. Τσίπρα να χορηγήσει άσυλο στην Μαρία Εφίμοβα, την ρωσικής υπηκοότητας πρώην τραπεζικό υπάλληλο, που έδωσε πληροφορίες για φερόμενες παράνομες δραστηριότητες της μαλτέζικης τράπεζας Pilatus Bank, αναφέρει σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο Reuters.

Η Εφίμοβα έφυγε από την Μάλτα μετά τη δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια, που αποκάλυψε ότι εκείνη ήταν μία από τις πηγές της. Η Γκαλίζια δολοφονήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2017.

Μετά την δολοφονία της Γκαλίζια, η Εφίμοβα δήλωσε ότι έφυγε από την Μάλτα φοβούμενη για την ζωή της και για την ασφάλεια της οικογένειά της. Μαλτέζικα δικαστήρια την καταζητούν για υπεξαίρεση 2.000 ευρώ από τους πρώην εργοδότες της. Η ίδια υποστηρίζει ότι είχε άδεια να χρησιμοποιήσει τα χρήματα. Νωρίτερα αυτό το μήνα η ίδια παραδόθηκε στην Ελληνική Αστυνομία

Όπως σημειώνει το Reuters, η Γκαλίζια, χρησιμοποιώντας εν μέρει πληροφορίες από την Εφίμοβα, αποκάλυψε ότι η σύζυγος του Μαλτέζου πρωθυπουργού ήταν η τελική δικαιούχος χρημάτων από μια μυστική εταιρεία στον Παναμά, συμπεριλαμβανομένων κεφαλαίων από το Αζερμπαϊτζάν που μεταφέρθηκαν μέσω της Pilatus Bank.

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας και η σύζυγός του έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες και μια δικαστική έρευνα στη χώρα βρίσκεται σε εξέλιξη. Μια ομάδα μαλτέζικων μη κυβερνητικών οργανώσεων, ανάμεσά τους η Civil Society Network, η Occupy Justice, η il-Kenniesa and Awturi, πραγματοποίησαν σήμερα μια σύντομη διαδήλωση έξω από την ελληνική πρεσβεία, όπου στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο στεγάζεται και η Pilatus Bank, λίγο έξω από τη Βαλέτα.

Στην επιστολή τους προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, οι ακτιβιστές αναφέρουν ότι είναι παράλογο να έχει εκδοθεί από την Μάλτα διεθνές ένταλμα σύλληψης εις βάρος της Εφίμοβα για «ασήμαντες, ιδιωτικές διαφορές».

«Μια δημοσιογράφος δολοφονήθηκε και η πηγή της έχει υποστεί διασυρμό, εξορία, σημαντική οικονοµική επιβάρυνση και τώρα σύλληψη και κράτηση», υπογράμμισαν.

news247.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί