Στη Βιέννη το νέο «ραντεβού» της διαπραγμάτευσης

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, μαζί με τον ομόλογό του εκ της ΠΓΔΜ Ν. Ντιμιτρόφ, θα κάτσουν στο ίδιο τραπέζι, στην αυστριακή πρωτεύουσα, με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το «Μακεδονικό» Μ. Νίμιτς. Σημειωτέον πως, παρά τις κατά καιρούς διαφωνίες που έχουν προκύψει με τον κ. Νίμιτς, ο ρόλος του ως εκπροσώπου του ΟΗΕ είναι κρίσιμος, υπό την έννοια ότι η αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για τη συνομολόγηση της τελικής συμφωνίας -αν αυτή προκύψει- είναι πολύ σημαντική για την ελληνική πλευρά.

Οι προτεραιότητες

Σε κάθε περίπτωση, η διήμερη επίσκεψη Κοτζιά στα Σκόπια, αναμενόταν κομβικής σημασίας σε κάθε περίπτωση, ενώ η άφιξη του υπουργού Εξωτερικών στο μετονομασθέν Διεθνές Αεροδρόμιο Σκοπίων ήταν η πρώτη απευθείας πτήση μεταξύ των πρωτευουσών των δύο χωρών.

Πέραν αυτών, στη τραπέζι της διαπραγμάτευσης στη Βιέννη οι δύο πλευρές αναμένεται να συζητήσουν διεξοδικά τις προτεραιότητες της Αθήνας και των Σκοπίων, αφού αυτή τη στιγμή οι συζητήσεις έχουν ωριμάσει τόσο, ώστε να μην είναι η ονομασία το μείζον θέμα. Αντιθέτως, για την μεν Αθήνα φαίνεται πως πρώτη προτεραιότητα είναι η διατήρηση του «erga omnes» (μτφ. «έναντι όλων»), ήτοι να βρεθεί ένας τρόπος προκειμένου να ισχύει και εκτός αλλά και εντός συνόρων η όποια ονομασία τυχόν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο χωρών. Σε ό,τι αφορά την ΠΓΔΜ, η βασική προτεραιότητα, σύμφωνα με πηγές που έχουν πλήρη γνώση των διαμειβομένων στην διαπραγμάτευση, είναι η διασφάλιση ενός επιθετικού προσδιορισμού για τη γλώσσα και την εθνική ταυτότητα της γειτονικής χώρας που να υπηρετεί τον διακηρυγμένο στόχο της κυβέρνησης Ζάεφ περί «αξιοπρεπούς λύσης».

Το “ολλανδικό” προηγούμενο

Σε ό,τι αφορά την ελληνική «κόκκινη γραμμή» περί το σύνταγμα της γειτονικής χώρας, η πολιτική και κοινοβουλευτική αδυναμία της κυβέρνησης Ζάεφ να αναθεωρήσει τον καταστατικό χάρτη της ΠΓΔΜ αυτή τη στιγμή ουδόλως συνεπάγεται το ναυάγιο στις συζητήσεις. Αντιθέτως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο τραπέζι των συζητήσεων και των επεξεργασιών έχει πέσει μια ενδιαφέρουσα ιδέα: να συμφωνήσει η ΠΓΔΜ να προσθέσει μία ερμηνευτική διάταξη στο σύνταγμά της, με την οποία θα αναγνωρίζει πως οι διεθνείς συμφωνίες που υπογράφει η χώρα έχουν ισχύ μεγαλύτερη του ίδιου του συντάγματος. Με τον τρόπο αυτό, αν οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε διεθνή συμφωνία Ελλάδας – ΠΓΔΜ υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, τότε η γειτονική χώρα θα έχει αναγνωρίσει εκ των προτέρων ότι αυτή η συμφωνία έχει ισχύ μεγαλύτερη από το σύνταγμα της χώρας και, άρα, η νέα ονομασία που θα έχει υιοθετηθεί θα «υπερκαλύπτει» τη συνταγματική ονομασία. Άλλωστε, υπάρχει και σχετικό «προηγούμενο»: το σύνταγμα της Ολλανδίας, στο οποίο έχει προστεθεί σχετική διάταξη. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι αυτή τη φορά, η ελληνική «κόκκινη γραμμή» σχετικά με την ανάγκη αλλαγής του συντάγματος της ΠΓΔΜ έχει αναγνωριστεί και περιβληθεί με «κατανόηση» από τους συμμάχους της Αθήνας και κυρίως από το ΝΑΤΟ. Επ’ αυτού, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, διαβεβαιώσεις δεν έχουν λάβει μόνο ο υπουργός Εξωτερικών και ο πρωθυπουργός, αλλά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών με την αναπληρώτρια γ.γ. του ΝΑΤΟ Ρόουζ Γκότμελερ.

avgi.gr

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί