Φλαμπουράρης: Στο Μέγαρο Μαξίμου σήμερα δεν υπάρχουν σκοτεινά δωμάτια και τροχήλατες βαλίτσες

Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης θεωρεί δεδομένη την ομαλή έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, διαψεύδοντας τις πληροφορίες που φέρουν το ΔΝΤ και τον ΟΟΣΑ να έχει ζητήσει τη μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων να εφαρμοστούν ένα χρόνο νωρίτερα. «Η εκτίμησή μας είναι ότι η εικόνα της ελληνικής οικονομίας δεν δίνει έδαφος στους δανειστές για τέτοιες αξιώσεις, εξάλλου το αναγνωρίζουν και οι ίδιοι» τονίζει, προσθέτοντας ότι το θέμα προέκυψε από την αντιπολίτευση που «μετατρέπει ένα θεωρητικό ενδεχόμενο σε βεβαιότητα».

Αναφερόμενος στην κυβερνητική συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο κ. Φλαμπουράρης υπογραμμίζει ότι αυτή στηρίζεται «στην εντιμότητα, στην εμπιστοσύνη, στη διαφάνεια και κυρίως στο σεβασμό των διαφορετικών ιδεολογικών προελεύσεων» και πως όσο τηρούνται αυτά «κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει. Αυτό βεβαίως, δεν εμποδίζει επιμέρους διαφοροποιήσεις, ακόμη και σε σοβαρά θέματα, ως προς τα οποία, θεμιτά ο καθένας μπορεί να διατυπώνει τις θέσεις του».

Ερωτηθείς για τις συναντήσεις που πραγματοποιούνται με επιχειρηματίες στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός απαντά ότι «η κυβέρνηση πρέπει και επιδιώκει σχέσεις με οποιονδήποτε που η δραστηριότητά του, πολιτική, επιχειρηματική ή άλλη, επιδρά στα δημόσια πράγματα», υπογραμμίζοντας ότι «επί των ημερών μας προσέρχονται οι πάντες. Και οι απολυμένοι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι και οι κάθε είδους διαμαρτυρόμενοι και οι παράγοντες της δημόσιας ζωής και αρχηγοί κρατών. Αλλά στο φως της ημέρας και με τις κάμερες και τους δημοσιογράφους απέξω».

Σχετικά με την υπόθεση Novartis τέλος, τονίζει ότι «η μόνη καθοριστική παρέμβασή μας στη Δικαιοσύνη είναι η… μη παρέμβασή μας. Αυτό έδωσε το αναγκαίο οξυγόνο ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει χωρίς το φόβο της όποιας παρέμβασης και να δράσει όπως θεωρεί κάθε φορά σωστό. Σε τέτοιο σημείο μάλιστα, που κάποτε ασκεί εμμέσως, δια των αποφάσεών της, δραστικότατη αντιπολίτευση στις πολιτικές μας αποφάσεις. Αυτά είναι πλέον αποδείξιμα από τα ίδια τα γεγονότα».

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη στο σημερινό φύλλο της «Εφημερίδας των Συντακτών» και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τερζή:

Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης φαίνεται πως είναι η ομαλή έξοδος από την μνημονιακή εποχή. Ωστόσο, τόσο το ΔΝΤ όσο και ο ΟΟΣΑ φέρνουν στο προσκήνιο τη μείωση του αφορολόγητου, αλλά και των συντάξεων ένα χρόνο νωρίτερα. Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης πάνω στο θέμα και πόσο θεωρείτε ότι μπορεί να επηρεάσει την έξοδο από τη μνημονιακή εποχή; 

Η ομαλή έξοδος από τα μνημόνια είναι δεδομένη για την κυβέρνηση μας, όχι γιατί έτσι θέλουμε, αλλά γιατί τα δημοσιονομικά μεγέθη μέχρι σήμερα είναι τέτοια που την προεξοφλούν. Οι θυσίες του ελληνικού λαού με τη συνεχή επιμονή αλλά και την επίπονη προσπάθεια της κυβέρνησης έχουν πιάσει τόπο.

Όσον αφορά το ερώτημα σας, θέλω να τονίσω ότι οποιοσδήποτε καλόπιστος και αντικειμενικός παρατηρητής μπορεί να διαπιστώσει ότι το θέμα αυτό δεν έχει προκύψει από το ΔΝΤ και τον ΟΟΣΑ, αλλά το αναδεικνύει συνεχώς η αντιπολίτευση, η οποία έχει μετατρέψει ένα θεωρητικό ενδεχόμενο σε βεβαιότητα.

Η πραγματικότητα είναι, ότι η συζήτηση για τα δημοσιονομικά του 2019 δεν έχει καν αρχίσει και η αντιπολίτευση βιάζεται βάζοντας σε πρώτη προτεραιότητα τα μικροπολιτικά της συμφέροντα απέναντι στη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων φτωχών ανθρώπων. Η εκτίμησή μας είναι ότι η εικόνα της ελληνικής οικονομίας δεν δίνει έδαφος στους δανειστές για τέτοιες αξιώσεις, εξάλλου το αναγνωρίζουν και οι ίδιοι.

-Τα εθνικά θέματα βρίσκονται σε εξέλιξη. Τόσο το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων όσο και οι τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτελούν πεδίο έντονης κριτικής εις βάρος της κυβέρνησης από την αξιωματική αντιπολίτευση. Ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης στα δύο αυτά ζητήματα; 

Λυπάμαι, αλλά η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ασκεί κριτική. Αντιμάχεται «τυφλά» κάθε ενέργεια και κάθε θέση που εκφράζεται από την ελληνική κυβέρνηση χωρίς να ενδιαφέρεται ούτε για τον αντίκτυπο των απόψεών της στο εξωτερικό, ούτε για τον αντίκτυπό τους στο εσωτερικό. Στις επανειλημμένες προκλήσεις να καταθέσει στον ελληνικό λαό τις δικές της προτάσεις , δεν το κάνει και ο λόγος είναι σαφής. Δεν θέλει να φανεί ότι είναι σε αντίθεση με τις δικές της πάγιες θέσεις, αλλά και τη λεγόμενη «εθνική γραμμή» στη χάραξη της οποίας ο χώρος της είχε πρωτεύουσα συμμετοχή. Προτιμά γραμμή μικροκομματικών συμφερόντων και φέρεται ως ο άξιος κληρονόμος της ελληνικής κατάρας που είναι ο διχασμός. Λυπάμαι. Όσο για τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης είναι επαρκώς και με σαφήνεια διατυπωμένες από τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών κι ας μην κάνουμε όλοι εξωτερική πολιτική στις συνεντεύξεις.

-Πρόσφατα σε συνέντευξή σας, και σε ερώτημα αν η συνεργασία με τους ΑΝΕΛΛ έχει ημερομηνία λήξης, είπατε πως «στο μετεκλογικό τοπίο θα τεθούν όλα σε νέα βάση, που όμως δεν μπορεί να είναι από μηδενική βάση, διότι υπάρχει η τετράχρονη διακυβέρνηση και η μνήμη». Το τελευταίο διάστημα είδαμε υπουργούς να διαφοροποιούνται αισθητά από τη ρητορική που ακολουθεί ο κ. Καμμένος στο θέμα των φυλακισμένων στρατιωτικών. Τελικά, υπάρχει ή όχι πρόβλημα με τους ΑΝΕΛΛ; 

Η συνεργασία μας όλα αυτά τα χρόνια στηρίζεται στην εντιμότητα, την εμπιστοσύνη, στην διαφάνεια και κυρίως στον σεβασμό των διαφορετικών ιδεολογικών προελεύσεων. Η συνεργασία μας συμβάλλει στην έξοδο από τα μνημόνια, στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της διαφθοράς και στην προσπάθεια για ένα καλύτερο μέλλον για όλους αυτούς που υπέφεραν τα χρόνια της κρίσης. Όσο αυτά τηρούνται, κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει. Αυτό, βεβαίως, δεν εμποδίζει επιμέρους διαφοροποιήσεις, ακόμη και σε θέματα σοβαρά, ως προς τα οποία, θεμιτά ο καθένας μπορεί να διατυπώνει τις θέσεις του.

-Η κυβέρνηση κατηγορήθηκε για σχέσεις με τον Ιβάν Σαββίδη. Δημοσίευμα εφημερίδας ανέφερε μάλιστα πως οι κύριοι Σαββίδης και Μελισσανίδης συναντήθηκαν μαζί σας στο Μαξίμου, προκειμένου να λειτουργήσετε ως «γεφυροποιός» στις μεταξύ τους διαφορές. Τί απαντάτε επ’ αυτού; Κυρίως, τί πρέπει να γίνει για να μπει τάξη στο χάος που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο; 

Η κυβέρνηση πρέπει να έχει και επιδιώκει σχέσεις με οποιονδήποτε που η δραστηριότητά του, πολιτική, επιχειρηματική ή άλλη, επιδρά στα δημόσια πράγματα. Δεν νομίζω, ότι υπάρχει νοήμων πολίτης που δεν θεωρεί αυτό αναγκαίο. Αυτή η απόφαση κρίνεται απαραίτητη γιατί αυτό που κυρίως επιδιώκεται είναι η διατήρηση και η αύξηση των θέσεων εργασίας και αυτό δεν γίνεται χωρίς την προσπάθεια για διάσωση των επιχειρήσεων του Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα καθώς και με νέες επενδύσεις στο πλαίσιο της δίκαιης ανάπτυξης.

Και έχουμε κάποιες επιτυχίες μέχρι σήμερα.

Αυτό που αποκρούεται -και ορθά- είναι το να μετατρέπεται αυτή η απαραίτητη συνομιλία σε σχέση εντολέα – εντολοδόχου, με εντολοδόχους βεβαίως τους πολιτικούς. Αυτό υπαινίσσονται οι κατήγοροί μας, σήμερα για τον Σαββίδη αύριο για κάποιον άλλο… Διαβεβαιώνω λοιπόν, τους πολίτες και μετά λόγου γνώσεως, ότι ουδέποτε η κυβέρνηση αυτή λειτούργησε ως εντολοδόχος κανενός παράγοντα παρά μόνον του Ελληνικού λαού που την εξέλεξε. Επί των ημερών μας, στο Μέγαρο Μαξίμου προσέρχονται οι πάντες – και οι απολυμένοι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι και οι κάθε είδους διαμαρτυρόμενοι και οι παράγοντες της δημόσιας ζωής και αρχηγοί κρατών. Αλλά στο φως της ημέρας και με τις κάμερες και τους δημοσιογράφους απέξω. Στο Μαξίμου σήμερα δεν υπάρχουν σκοτεινά δωμάτια και τροχήλατες βαλίτσες, όταν μάλιστα σ’ αυτή τη μικρή χώρα όλα μαθαίνονται εν τέλει. Και ο κόσμος το γνωρίζει καλά, ότι εμείς δεν είμαστε ίδιοι με τους προηγούμενους.

Όσο για το ελληνικό ποδόσφαιρο, έχω να πω ότι διέρχεται μια χρόνια συστημική στρέβλωση που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Δεν έχουμε άλλα εργαλεία από την συστηματική δουλειά, την εξαντλητική διαβούλευση και την εντιμότητά μας, για να επιβάλουμε όρους και κυρίως τους μηχανισμούς επίβλεψης και υλοποίησής τους, ώστε να περιορίσουν την ανεξέλεγκτη δράση κάποιων παραγόντων, που επιδρούν αρνητικά στις λειτουργίες του ποδοσφαίρου.

Για να γίνει το ποδόσφαιρο ξανά ο χώρος χαράς και διασκέδασης των νέων αλλά και όλης της οικογένειας. Το έχω ξαναπεί, σ’ αυτήν την κυβέρνηση κανένα ιστορικό δίλημμα και κανένα συστημικό πρόβλημα δεν της χαρίστηκε.

-Η κυβέρνηση κατηγορείται για παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, όπως π.χ. στο σκάνδαλο Novartis. Την ίδια ώρα παρατηρούμε ότι μεγάλα, διαχρονικά σκάνδαλα έχουν κολλήσει στις καλένδες της Δικαιοσύνης. Τελικά, παρεμβαίνετε συνολικά, επιλεκτικά ή καθόλου; 

Το σκάνδαλο NOVARTIS η αξιωματική αντιπολίτευση προσπάθησε να το χαρακτηρίσει σκευωρία, αλλά δεν τα κατάφερε. Όλος ο Ελληνικός Λαός επιθυμεί να ριχτεί φώς, για να μάθει επιτέλους τι, πώς και με ποιους πρωταγωνιστές πραγματοποιήθηκε.

Όσον αφορά την ερώτηση σας έχω να πω ότι η μόνη, αλλά καθοριστική παρέμβασή μας στη δικαιοσύνη είναι η μη παρέμβασή μας. Αυτό έδωσε το αναγκαίο οξυγόνο, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει χωρίς τον φόβο της όποιας παρέμβασης και να δράσει όπως θεωρεί κάθε φορά σωστό. Σε τέτοιο σημείο μάλιστα, που κάποτε ασκεί εμμέσως, δια των αποφάσεών της, δραστικότατη αντιπολίτευση στις πολιτικές μας αποφάσεις. Αυτά είναι πλέον αποδείξιμα από τα ίδια τα γεγονότα.

Από την άλλη, δεν πρέπει να παραγνωρίζει κανείς, ότι η γενικότερη κρίση των θεσμών της μεταπολίτευσης δεν θα μπορούσε να την αφήσει ανεπηρέαστη, κάποιες παθογένειες υπάρχουν, ουδείς ισχυρότερος του περιβάλλοντός του άλλωστε. Πρέπει και η Δικαιοσύνη να δώσει τη μάχη του αύριο στα του οίκου της.

left.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί