Διακήρυξη Τραμπ για 25η Μαρτίου: Η Ελλάδα πολύτιμος σύμμαχος

Στην ελληνοαμερικανική συνεργασία, αλλά και στην επερχόμενη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, στην οποία οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα, αναφέρεται η Προεδρική Διακήρυξη για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας που υπέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κατά την εκδήλωση στον Λευκό Οίκο για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Στη διακήρυξη, ο κ. Τραμπ χαρακτηρίζει την Ελλάδα πολύτιμο σύμμαχο και τονίζει πως η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ «υπογράμμισε τη σημασία της διμερούς μας σχέσης και της συνεχιζόμενης στρατηγικής μας συνεργασίας σε θέματα όπως η επιβολή του νόμου, η αντιτρομοκρατία, τα θέματα άμυνας, ενέργειας, και εμπορίου».

Αναφέρει επίσης ότι οι ΗΠΑ αισθάνονται περήφανες που θα είναι η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. «Αυτή η ιστορική επιχειρηματική και εμπορική έκθεση θα παρουσιάσει την αμερικανική τεχνολογία, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία και θα ενισχύσει περαιτέρω την εταιρική σχέση και τη συνεργασία μεταξύ των μεγάλων εθνών μας» σημειώνεται στη διακήρυξη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάνει ειδική αναφορά και στην αμυντική συνεργασία, τονίζοντας το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι συνεπής στις οικονομικές της υποχρεώσεις στο ΝΑΤΟ. Παράλληλα, επισημαίνει πως η Ελλάδα είναι «πολύτιμος οικοδεσπότης για τις ναυτικές δυνάμεις μας στον κόλπο της Σούδας».

Αναφερόμενος στην Ελλάδα ως τη «γενέτειρα της δημοκρατίας και του Δυτικού Πολιτισμού», ο κ. Τραμπ σημειώνει τη βαθιά επίδραση τού ελληνικού πολιτισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

«Ως λίκνο του δυτικού πολιτισμού και γενέτειρα της δημοκρατίας, η Ελλάδα έχει μια πλούσια και ένδοξη κληρονομιά, λαμπρή στις σημαντικές της συνεισφορές στη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία και την επιστήμη. Οι αρχαίοι Έλληνες ενθάρρυναν το διαχρονικό ιδεώδες της ανθρώπινης ελευθερίας, το οποίο ενέπνευσε τους πατέρες του έθνους μας όταν σχεδίασαν το Σύνταγμα και ίδρυσαν τη δημοκρατία μας. Η κληρονομιά της αρχαίας Ελλάδας συνεχίζεται σήμερα, καθώς η ελευθερία συνεχίζει να χρησιμεύει ως φάρος ελπίδας σε όλους όσους επιθυμούν μια καλύτερη ζωή» υπογραμμίζεται στη διακήρυξη.

ΑΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί