Υπόμνημα του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ στον διοικητή του νοσοκομείου

Υπόμνημα του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ στον διοικητή του νοσοκομείου, ενόψει της συνάντησης με το ΔΣ του σωματείου.

Αναλυτικά:

Παρόλες τις διακηρύξεις του υπουργείου και της διοίκησης της ΥΠΕ περί  σταθεροποίησης  του συστήματος υγείας για πρόσβασης όλων (ασφαλισμένων και μη) σε αυτό, η πραγματικότητα που βιώνουμε, εργαζόμενοι και ασθενείς, είναι διαφορετική. Η περίφημη σταθεροποίηση σταματάει στην είσοδο του νοσοκομείου όπου οι λίστες αναμονής αυξάνονται, οι λίστες χειρουργείου το ίδιο, οι πληρωμές άμεσες και έμμεσες είναι ο κανόνας. Η περιβόητη πρόσβαση των ανασφάλιστων σημαίνει ισότιμη πρόσβαση σε πληρωμές μέσω της συμμετοχής σε εξετάσεις και φάρμακα. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν με εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, με υποστελεχωμένα τμήματα του νοσοκομείου, με αυξανόμενη εντατικοποίηση, με παντελής απουσία μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια. Την ίδια ώρα που υπάρχουν χιλιάδες υγειονομικοί άνεργοι. Λόγω της ουσιαστικής απουσίας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το νοσοκομείο πρακτικά λειτουργεί ως ένα τεράστιο κέντρο υγείας (με συνεχώς αυξανόμενο αριθμό εισαγωγών και προσερχόμενων στα εξωτερικά ιατρεία) χάνοντας έτσι τις δυνατότητες που θα έπρεπε να έχει ως τριτοβάθμιο νοσοκομείο.

Όλα αυτά τα χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις και τις διοικήσεις έγινε συστηματική προσπάθεια να κουκουλωθούν τα προβλήματα της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης του νοσοκομείου, να απενοχοποιηθεί η επιχειρηματική δράση και η λειτουργία του αξιοποιώντας όλη την αντεργατική νομοθεσία, εργαζόμενοι με συμβάσεις (μπλοκάκια, ΕΛΚΕ, επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ), με μαθητεία, με ιδιωτικά συνεργεία, με τις νέες συμβάσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 450 περίπου εργαζόμενοι στο νοσοκομείο μας με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Παρά τα επανειλημμένα αιτήματα, δεν έχουν ενισχυθεί τα τμήματα με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό. Οι προκηρύξεις για μόνιμες προσλήψεις συνολικά στις δημόσιες μονάδες Υγείας δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε τις πρόσφατες συνταξιοδοτήσεις. Η έλλειψη προσωπικού, η εντατικοποίηση και η υποχρηματοδότηση έχουν χτυπήσει κόκκινο. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κενές οργανικές θέσεις στη νοσηλευτική υπηρεσία είναι 300, στη διοικητική 140, στην τεχνική 40 και στην ιατρική 70 ενώ παράλληλα οι συνάδελφοι που λείπουν με μετατάξεις ή σε μακροχρόνιες άδειες είναι 100 άτομα. Την ίδια ώρα ετοιμάζονται να δουν τη πόρτα της απόλυσης 20 παρατασιούχοι, στον τομέα της καθαριότητας και της σίτισης, 7 εργαζόμενοι της Παιδοψυχιατρικής και τέλος του έτους 40 επικουρικοί εργαζόμενοι. Συνολικά υπηρετούν 1.370 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων σε 2.160 προβλεπόμενες οργανικές θέσεις, βάσει του δημόσιου απολογισμού που παρουσιάσατε.

Παράλληλα πρέπει να τονίσουμε ότι:

    • Ο νέος προϋπολογισμός του ΠαΓΝΗ για το 2018 είναι μειωμένος κατά 12.000.000 € (31.000.000 €), όταν το 2017 ήταν 43.000.000. Στο νέο προϋπολογισμό αποτυπώνεται η εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας, όπου προβλέπεται αύξηση των ιδίων εσόδων (πώληση υπηρεσιών υγείας) κατά 50 % σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και αύξηση της μισθοδοσίας λόγω της μεγέθυνσης του αριθμού των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Η φαρμακευτική δαπάνη είναι μειωμένη κατά 6.000.000 €. Το κράτος δεν έχει δώσει τίποτα για την περίθαλψη των ανασφάλιστων, που σε πραγματικά ποσά ανήλθε στα 6.755.000 ευρώ.
    • Οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις του νοσοκομείου φτάνουν τα 14.000.000 ευρώ.
    • Στο νοσοκομείο οι ελλείψεις είναι τραγικές. Από το 2010 έχουν αποχωρήσει (για συνταξιοδότηση, κ.α) 400 άτομα χωρίς να έχουν αναπληρωθεί. Καταπατούνται εργασιακά δικαιώματα στο όνομα του ρεαλισμού και του εφικτού, όπως το 8ωρο, το 5μερο (δουλεύοντας 16 έως και 24 ώρες σερί, 6 μέρες την εβδομάδα) κλπ.
    • Με παραπέρα ιδιωτικοποίηση του νοσοκομείου μέσω των απογευματινών ιατρείων. 600 εργαζόμενοι δουλεύουν που αποδεικνύει την ανεπαρκή πρωινή λειτουργία του νοσοκομείου. Από την επιχειρηματική δράση του πληρώνονται 50 βάρδιες απαλλάσσοντας το κράτος από την ευθύνη και μεταφέροντας την στα λαϊκά στρώματα.
    • Τα τμήματα του νοσοκομείου χρωστάνε άδειες του 2017 και εκατοντάδες ρεπό.
    • Λειτουργούν 12 κρεβάτια ΜΕΘ όταν θα μπορούσαν να λειτουργούνε όλα (15).
    • Η λίστα αναμονής συνεχίζεται και είναι μεγάλη, πράγμα που αποδεικνύει ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο διαχειριστικό. Οι λίστες αναμονής για τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία σε ορισμένα ιατρεία κλείνονται για τον Αύγουστο.
    • Ένα νοσοκομείο που με τόσες ελλείψεις εξυπηρέτησε πέρυσι 124.000 ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία, 93.000 στα ΤΕΠ και  είχε 80.000εισαγωγές το χρόνο, προσπαθεί να τα καταφέρνει χάρη στο φιλότιμο και την προσφορά των εργαζόμενων του.
    • Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα μετά το πέρασμα στον κρατικό εργολάβο συνεχίζουν και έχουν σοβαρά προβλήματα . Δεν έχουν πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και κινδυνεύουν οι 20 πρώτοι εργαζόμενοι σε απόλυση τέλος του Ιουλίου και οι υπόλοιποι τέλος του 2019.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Άμεση στελέχωση του νοσοκομείου με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Άμεσο ξεπάγωμα των μετατάξεων όσων πληρούν τις προϋποθέσεις.
  • Να σταματήσει η εντατικοποίηση, η εξουθένωση και η παραβίαση εργατικών δικαιωμάτων. Χορήγηση δύο (2) ρεπό την εβδομάδα. 1  νυχτερινό την εβδομάδα.
  • Κατάργηση κάθε οικονομικής συμμετοχής στις δομές δημόσιας Υγείας, ολοήμερη δωρεάν λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων του νοσοκομείου με αξιοπρεπή και άμεση εξυπηρέτηση των ασθενών.
  • Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία. Αποκλειστικά πλήρη δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους.
  • Νέος οργανισμός που να αποκαθιστά τη δημόσια λειτουργία για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες για Υγεία του λαού μας.
  • Να επαναχορηγηθούν οι ακτινολογικές άδειες, οι άδειες υπολογιστή, τα μειωμένα ωράρια στα ειδικά τμήματα, το ωράριο των 7,5 ωρών για όλο το προσωπικό. Επέκταση της ειδικής άδειας κλειστού χώρου σε τμήματα που πληρούν τις προϋποθέσεις (Παιδοψυχιατρική, Αιματολογική, Μαίες στα ΤΕΠ)
  • Να σταματήσουν οι εργαζόμενοι να εκτελούν εργασίες συναφών ειδικοτήτων (βοηθοί θαλάμου, καθαρίστριες κ.α.)
  • Πλήρης ανάπτυξη της Καρδιοχειρουργικής και άμεσο άνοιγμα Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ).
  • Να υπάρξει δεύτερη βάρδια στο τμήμα ΑΚΘ και σε όλα τα επεμβατικά απογευματινά εργαστήρια.
  • Άμεσα μέτρα παρέμβασης τόσο στους χώρους όσο και σε τεχνικές προδιαγραφές στη Ψυχιατρική κλινική.
  • Παιδοψυχιατρική κλινική, ξενώνας, παιδικός σταθμός  και όσα τμήματα έχουν αναπτυχθεί να ενταχθούν στον οργανισμό του νοσοκομείου  με μόνιμο προσωπικό.
  • Καμία απόλυση εργαζομένου με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
  • Ένταξη της κεντρικής μονάδας διάλυσης στον οργανισμό του νοσοκομείου σαν τμήμα του φαρμακείου και στελέχωση του με το αντίστοιχο προσωπικό. Δημιουργία κατάλληλου χώρου που να τηρεί τις σύγχρονες επιστημονικές προδιαγραφές.
  • Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Μονιμοποίηση των επικουρικών εργαζόμενων. Και όσων εργάζονται με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
  • Πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Ασφαλής κυκλοφοριακή σύνδεση. Δωρεάν παρκινγκ για όλους. Άμεση αποκατάσταση   των χώρων στάθμευσης, ιδιαιτέρα έξω από την ψυχιατρική κλινική. Απελευθέρωση του χώρου παρκινγκ που καταλαμβάνει το ΕΚΑΒ.  Μέτρα καταπολέμησης της μικροεγκληματικότητας.

Για τους ασθενείς απαιτούμε:

  • Να καταργηθούν οι πληρωμές για φάρμακα, θεραπείες, εξετάσεις. Να εξασφαλιστεί η επαρκής χρηματοδότηση των δομών της δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας. Να καταργηθούν οι πληρωμές των ασθενών στα απογευματινά ιατρεία.
  • Να διαγραφούν τα χρέη των ασθενών στα νοσοκομεία και να μην αποσταλούν στις εφορίες.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί