Σύγχρονη μάστιγα η αϋπνία, κυρίως για τους νέους

Ο γιατρός Σαν Γουέι θυμάται την περίπτωση ενός ασθενούς που πριν από τέσσερα χρόνια κατέρρευσε, αφού είχε κατεβάσει ένα βαζάκι με υπνωτικά χάπια. Η οικογένειά του πίστευε ότι πρόκειται για απόπειρα αυτοκτονίας, ο ασθενής όμως όταν συνήλθε είπε ότι ήθελε απλά να κοιμηθεί. Ο 37χρονος Σαν είναι ένας από τους πρώτους γιατρούς στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Πεκίνου, ο οποίος ειδικεύεται στις ψυχιατρικές θεραπείες και κυρίως στην αϋπνία. Η ιατρική για τη θεραπεία της αϋπνίας εμφανίστηκε στην Κίνα τη δεκαετία του ’80.

Πριν από τότε, όλο αυτό θεωρείτο περιττό. Στη σημερινή Κίνα, όμως, οι διαταραχές του ύπνου είναι σύνηθες φαινόμενο και ευρέως συζητήσιμο. Μια έρευνα που διενήργησε η επιτροπή ιατρικής για τον ύπνο της Ενωσης Κινέζων Ιατρών, ενόψει της 18ης Παγκόσμιας Ημέρας του Υπνου που εορτάζεται την ερχόμενη Τετάρτη, δείχνει ότι πάνω από το 60% του ενήλικου πληθυσμού παγκοσμίως δεν κοιμάται καλά.

Ειδικά οι νέοι Κινέζοι κοιμούνται ελάχιστα. Περίπου το 75% των ατόμων κάτω των 30 χρόνων υποφέρουν από διαταραχές ύπνου λόγω κατάθλιψης, νευρικότητας και άγχους. Η πίεση στην εργασία, η παχυσαρκία και η κακή διατροφή μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου. Μία άλλη κύρια αιτία της αϋπνίας θεωρείται η χρήση των smartphones, των ηλεκτρονικών υπολογιστών και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών, καθώς οι οθόνες εκπέμπουν ένα μπλε φως που διεγείρει το οπτικό νεύρο, οδηγώντας σε σημαντική μείωση της μελατονίνης, μιας ορμόνης που ρυθμίζει τον ύπνο. Εκείνοι που υποφέρουν περισσότερο από την αϋπνία, σύμφωνα με την έρευνα, είναι οι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης, οι προγραμματιστές πληροφορικής και οι επαγγελματίες του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Η κινεζική εταιρεία έρευνας για τον ύπνο δημοσίευσε πέρυσι έκθεση που δείχνει ότι το 93,8% των νέων Κινέζων περνά πολλή ώρα online, πριν πάει για ύπνο. Αποτελεί ειρωνεία, όμως, το γεγονός ότι αυτοί οι νέοι στρέφονται πολύ συχνά στα διαδικτυακά μέσα για να καταπολεμήσουν την αϋπνία. Μια έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας τον περασμένο Δεκέμβριο, έδειξε ότι σχεδόν το 79% των ανθρώπων που χτυπούν τη λέξη «αϋπνία» για να αγοράσουν σχετικά προϊόντα στην πλατφόρμα Alibaba, είναι ηλικίας από 18 έως 35 χρόνων. Τα πιο δημοφιλή προϊόντα είναι ηρεμιστικά και μηχανήματα για μασάζ. Το 2012, περίπου 23,8 εκατομμύρια άνθρωποι έκαναν onΙine αγορές το διάστημα μεταξύ 11 μ.μ με 5 π.μ.

Καθημερινή

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί