Νέα τουρκική πρόκληση: Αερομαχία πάνω από το ελικόπτερο που μετέφερε τον αρχηγό ΓΕΣ

Νέα τουρκική πρόκληση σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης καθώς τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παρενόχλησαν το ελικόπτερο του Αρχηγού ΓΕΣ αντιστρατήγου Αλκιβιάδη Στεφανή ο οποίος βρισκόταν στην περιοχή του νησιωτικού συμπλέγματος Καστελόριζου.

Ο Αρχηγός βρισκόταν από το πρωί στη Ρόδο, ενώ μαζί του ήταν και ο διοικητής της ΑΣΔΕΝ αντιστράτηγος Ν.Μανωλαράκος. Κατά τη μεταφορά του ελικοπτέρου Σινούκ από τη Ρόδο στη Στρογγύλη στο οποίο επέβαινε ο Αρχηγός – συνολικά 16 άτομα ανώτατοι στρατιωτικοί – οι Τούρκοι διά ασυρμάτου ζήτησαν από το ελικόπτερο να αλλάξει πορεία διότι – όπως ισχυρίζονταν – βρισκόταν στο τουρκικό FIR.

Υπήρξε όμως και δεύτερη πρόκληση αργότερα κατά την πτήση της επιστροφής του Αρχηγού ΓΕΣ από τη Στρογγύλη στη Ρόδο. Τότε, σύμφωνα με πληροφορίες, ζευγάρι τουρκικών F-16 πλησίασαν το ελικόπτερο. Βεβαίως κατά την πάγια τακτική της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας τα τουρκικά μαχητικά αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά αεροσκάφη της 115 Πτέρυγας Μάχης.

Οι παραβιάσεις σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ έγιναν από 6 οπλισμένα τουρκικά μαχητικά F-16 (τρεις σχηματισμοί) στο βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη το ΓΕΕΘΑ κατέγραψε 21 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου από τουρκικά μαχητικά.

Τα Νέα

Άρθρα στην ίδια κατηγορία

Προσθήκη σχολίου

Η διεύθυνση mail σας ΔΕ θα εμφανιστεί