ΗΠΑ: «Παγώνουν» τους δασμούς για ΕΕ – Επιβάλλουν δασμούς 60 δισ. δολαρίων σε κινεζικά προϊόντα

Οι διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. με τους Αμερικανούς και η απειλή των αντιποίνων φαίνεται ότι απέδωσαν καρπούς. Όπως μεταδίδει το Reuters ο Εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, ενημέρωσε μόλις Επιτροπή της Γερουσίας θα ανασταλεί η εφαρμογή των δασμών για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιπλέον εξαιρούνται, προς το παρόν τουλάχιστον, η Αυστραλία, η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Νότιος Κορέα, ενώ παραμένει σε ισχύ η εξαίρεση για το Μεξικό και τον Καναδά.

Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είχε υπογραμμίσει ότι οι Βρυξέλλες δεν επιθυμούν έναν εμπορικό πόλεμο,  από τον οποίο κανείς δεν μπορεί να βγει νικητής. Είχε δε προειδοποιήσει το Λευκό Οίκο πως αν δεν εξαιρέσει την κοινότητα στο σύνολό της θα υπάρξουν αντίποινα.

Αισιοδοξία για εξαίρεση είχαν επίσης εκφράσει η Επίτροπος Εμπορίου, Σεσίλια Μάλμστρομ και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Γίρκι Κατάινεν.

Δασμούς 60 δισ. δολαρίων σε κινεζικά προϊόντα

Το προεδρικό διάταγμα υπόγραψε την Πέμπτη ο Ντόναλντ Τραμπ με το οποίο επιβάλλονται τιμωρητικοί δασμοί ύψους περίπου 60 δισ. δολαρίων στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, σε αντίποινα για τον «αθέμιτο ανταγωνισμό και την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας εκ μέρους του Πεκίνου».

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, στόχος των μέτρων αυτών θα είναι «να αντισταθμιστούν τα κέρδη που αποκομίζουν οι Κινέζοι μέσω των άδικων εμπορικών πρακτικών τους».

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα αναθέσει επίσης στον εκπρόσωπο των ΗΠΑ για το διεθνές εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ να συντάξει και να δώσει στη δημοσιότητα έναν κατάλογο με τα προϊόντα και τους δασμούς που θα επιβληθούν τις επόμενες 15 ημέρες από την υπογραφή του διατάγματος, όπως είπε στους δημοσιογράφους ο Έβερετ Έισενστατ, ο υποδιευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου.

Πολλά από τα προϊόντα που θα στοχοθετηθούν είναι εκείνα για τα οποία η Κίνα προσπάθησε να αποκτήσει πλεονέκτημα έναντι των ΗΠΑ μέσω εξαναγκαστικής μεταφοράς τεχνολογίας από τις αμερικανικές εταιρείες.

Νωρίτερα, αξιωματούχοι ανέφεραν ότι τα μέτρα θα είναι ύψους 50 δισ. δολαρίων, ωστόσο ο πρόεδρος Τραμπ, κατά την υπογραφή του διατάγματος, έκανε λόγο για δασμούς «περίπου 60 δισεκατομμυρίων».

Επιπροσθέτως, ο Τραμπ θα ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να προτείνει εντός 60 ημερών μέτρα με τα οποία θα μπορούσαν να περιοριστούν οι κινεζικές επενδύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στόχος της Ουάσιγκτον είναι να αναγκάσει την Κίνα να τροποποιήσει τις «άδικες» εμπορικές πρακτικές της, σύμφωνα με έναν κυβερνητικό αξιωματούχο.

naftemporiki.gr, ert.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί