Νεκρή 55χρονη που υποβαλλόταν σε θεραπεία «βελονισμού» με… ζωντανές μέλισσες

Άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο από πολλαπλή οργανική ανεπάρκεια

Τραγικό θάνατο βρήκε μια 55χρονη γυναίκα από την Ισπανία, η οποία υποβαλλόταν τακτικά σε θεραπείες «βελονισμού» με… ζωντανές μέλισσες.

Η 55χρονη πήγαινε στο «ιατρείο» του μελισσοθεραπευτή (όπως ονομάζονται τα άτομα που εξειδικεύονται σε αυτού του είδους τη θεραπεία) μία φορά τον μήνα εδώ και περίπου δύο χρόνια, σε μια προσπάθεια να ανακουφιστεί από τους σφιγμένους της μύες και το άγχος.

Ωστόσο, κατά την τελευταία συνεδρία, η γυναίκα της οποίας το όνομα δεν έχει γίνει γνωστό «ξαφνικά χλώμιασε, εμφάνισε δύσπνοια και κατόπιν έχασε τις αισθήσεις της», σύμφωνα με την εφημερίδα Independent.
Παρόλο που μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο και της χορηγήθηκε αδρεναλίνη και αντισταμινικά ώστε να «μπλοκαριστεί» η αλλεργική αντίδραση, η άτυχη γυναίκα πέθανε μερικές εβδομάδες αργότερα, από πολλαπλή οργανική ανεπάρκεια.

Η «μελισσοθεραπεία», γνωστή και ως «βελονισμός με τη βοήθεια μελισσών», περιλαμβάνει την τοποθέτηση ζωντανών μελισσών σε σημεία του σώματος του ασθενή. Στη συνέχεια ο θεραπευτής σφίγγει το κεφάλι του εντόμου μέχρι να εμφανιστεί το κεντρί του, με το οποίο διαπερνά το δέρμα. Η μέλισσα πεθαίνει μετά από λίγη ώρα.

Οι υποστηρικτές της μελισσοθεραπείας υποστηρίζουν ότι αυτή η μέθοδος «βελονισμού» είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στην καταπολέμηση ρευματικών ασθενειών και την ανακούφιση από τον μυικό πόνο. Στο παρελθόν, η τεχνική ήταν περισσότερο δημοφιλής στην Κίνα και τη Κορέα, ωστόσο – παρά τις ελάχιστες αποδείξεις για την αποτελεσματικότητά της – τα τελευταία χρόνια έχει εξαπλωθεί και σε πολλές άλλες χώρες.

Μετά τον θάνατο της γυναίκας, Ισπανοί επιστήμονες έγραψαν σε τοπικά ΜΜΕ ότι παρά το γεγονός ότι η μελισσοθεραπεία μπορεί να έχει κάποια οφέλη, δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα πέραν πάσης αμφιβολίας ότι πρόκειται για ασφαλή μέθοδο. «Η εκτεταμένη έκθεση σε αλλεργιογόνες ουσίες, ακόμα και σε άτομα που δεν είναι αλλεργικά, αυξάνει τις πιθανότητες να εμφανίσει ο οργανισμός τους κάποια ακραία αντίδραση, συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό».

protothema.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί