Η Συμβολαιακή στην υπηρεσία του αγροδιατροφικού τομέα

Στρατηγική επιλογή της Τράπεζας Πειραιώς αποτελεί η ολιστική στήριξη του αγροδιατροφικού τομέα. Η Τράπεζα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες οι οποίες δεν στηρίζουν τον αγροτικό κόσμο μόνο χρηματοδοτικά, αλλά σε όλα τα επίπεδα, όπως η εμπορία των αγροτικών προϊόντων, οι υπηρεσίες προς τους αγρότες σχετικά με τις επιδοτήσεις τους, αλλά και η υψηλού επιπέδου τραπεζική εξυπηρέτηση που απολαμβάνουν στις καθημερινές τους συναλλαγές. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των αγροτών και της Τράπεζας, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία τους την επιλέγει για την είσπραξη των επιδοτήσεών τους.

Από το 2013 η Τράπεζα στηρίζει ενεργά τους παραγωγούς, τις μεταποιητικές επιχειρήσεις και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς μέσω του Προγράμματος Συμβολαιακής Γεωργίας/ Κτηνοτροφίας/ Αλιείας.

Μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί περισσότερες από 300 συνεργασίες με επιχειρήσεις και αγροτικούς συνεταιρισμούς, από τις οποίες έχουν επωφεληθεί περισσότεροι από 25.000 παραγωγοί σε όλη τη χώρα, ενώ οι συνολικές χρηματοδοτήσεις ξεπερνούν τα 700 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των εξαγωγών των επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στη Συμβολαιακή ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ, με περισσότερα από 50 προϊόντα που ταξιδεύουν σε 75 χώρες εισφέροντας πολύτιμο συνάλλαγμα στην Ελλάδα.

Στόχος της Τράπεζας, είναι να συμβάλλει με συστηματικό τρόπο, με αποτελεσματικότητα και τεχνογνωσία, στη μετάβαση προς ένα νέο πρότυπο οργανωμένης ανάπτυξης της ελληνικής γεωργίας και της μεταποίησης των προϊόντων που προσφέρει η ελληνική γη. Η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται ήδη στην επόμενη μέρα, με:

1)Τη Συμβολαιακή Τραπεζική, το διευρυμένο Πρόγραμμα για Ξενοδοχεία, που αφορά στη διευκόλυνση της προώθησης- προβολής προϊόντων του αγροδιατροφικού κλάδου, καθώς ενισχύει χρηματοδοτικά τη συμβολαιακή σύνδεση μεταξύ των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα «Συμβολαιακής Γεωργίας & Κτηνοτροφίας» και ξενοδοχειακών μονάδων. Η Τράπεζα χρηματοδοτεί ξενοδοχειακές μονάδες για να προμηθευτούν επώνυμα πιστοποιημένα προϊόντα από επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς ενταγμένους στη Συμβολαιακή. Οι τουρίστες απολαμβάνουν στο χώρο του ξενοδοχείου τα υψηλής ποιότητας τοπικά προϊόντα, με αποτέλεσμα την προβολή των προϊόντων αυτών, την ενίσχυση του εμπορικού τους ονόματος, και την προώθηση του εξαγωγικού προσανατολισμού της ελληνικής γεωργίας.

Η πρώτη συνεργασία ξεκίνησε το 2016 μεταξύ της κρητικής εταιρίας Terra Creta, μιας από τις πλέον σύγχρονες, καθετοποιημένες μονάδες τυποποίησης ελαιολάδου και του Ξενοδοχειακού Ομίλου “Ledra Hotels and Villas” της οικογένειας Σπανού. Στις ξενοδοχειακές μονάδες Domes of Elounda, Elounda Blue Hotel και Pleiades Luxurius Villas της Κρήτης χρησιμοποιούν το πιστοποιημένο ελληνικό ελαιόλαδο της κρητικής εταιρείας Terra Creta.

Ακολούθησε η συμφωνία των δυο βραβευμένων ξενοδοχειακών μονάδων Portes Beach Hotel και Anthemus Sea Beach Hotel & Spa με τον Αγροτικό Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Νικήτης Χαλκιδικής, για την προμήθεια του ενός από τα ποιοτικότερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέλι Σίθων.

Η τρίτη συμφωνία αφορά στη συνεργασία της πεντάστερης ξενοδοχειακής μονάδας Sea Side Resort & Spa των αδελφών Ορφανάκη στην Αγία Πελαγία του Ηρακλείου Κρήτης, με την κρητική οικογενειακή τυροκομική εταιρεία Αφοί Καλογεράκη Α.Ε από την οποία  η ξενοδοχειακή μονάδα προμηθεύεται, βάσει συμβολαίου, γαλακτοκομικά προϊόντα.

2)Το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Αγροεφοδίων αφορά στη χρηματοδότηση με κεφάλαια κίνησης των καταστημάτων γεωργικών εφοδίων και των συνεταιρισμών που εμπορεύονται γεωργικά εφόδια, προκειμένου να επωφεληθούν από προνομιακή τιμολόγηση κατά την αγορά των αγροτικών φαρμάκων, λιπασμάτων, σπόρων και λοιπών εφοδίων από τις εταιρίες παραγωγής ή/και χονδρικής εμπορίας, πληρώνοντας τοις μετρητοίς. Ουσιαστικά η Τράπεζα μέσω του Προγράμματος στηρίζει χρηματοδοτικά τα καταστήματα γεωργικών εφοδίων, μέσω βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης, για την προμήθεια των αγροεφοδίων με όρους εξόφλησης τοις μετρητοίς, επιτυγχάνοντας τη μέγιστη δυνατή έκπτωση από τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου. Στη συνέχεια ο αγρότης αγοράζει τα αγροεφόδια σε χαμηλότερες τιμές οπότε δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στη βελτίωση της ποιότητάς τους καθιστώντάς τα πιο ανταγωνιστικά στις εγχώριες και ξένες αγορές.

3)Η Κάρτα του Αγρότη σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προσφέρεται από την Τράπεζα Πειραιώς στα πλαίσια της δέσμευσής της για ολοκληρωμένη υποστήριξη του αγροτικού κόσμου και της αγροτικής επιχειρηματικότητας. Με την Κάρτα του Αγρότη δίνεται η δυνατότητα στους παραγωγούς να χρηματοδοτήσουν άμεσα τις δαπάνες που συνδέονται με τις επαγγελματικές και άλλες συναφείς ανάγκες τους, κατά τη διάρκεια της παραγωγικής περιόδου (λιπάσματα, ζωοτροφές, φάρμακα, καύσιμα, ηλεκτρικό ρεύμα, τέλη άρδευσης κ.λπ.) και να αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους (ΕΛΓΑ, ΕΦΚΑ, εργόσημα, κόστος υποβολής Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης κ.λπ.), υπό τους όρους και προϋποθέσεις που έχουν συμφωνηθεί με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Η «Κάρτα του Αγρότη» από την Τράπεζα Πειραιώς, προεξοφλεί μέρος των ετήσιων αγροτικών επιδοτήσεων, είναι ένα σύγχρονο τραπεζικό προϊόν, με τεχνολογία Chip & PIN Contactless για πρόσθετη ασφάλεια. Είναι αποδεκτή από όλα τα POS στα καταστήματα και εξοφλείται αυτόματα με την καταβολή των επιδοτήσεων.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί