Μπαλάφας: Να καταλάβει η Ευρώπη ότι χρειάζονται νόμιμες οδοί και απευθείας μετεγκατάσταση για τους πρόσφυγες

Πέρα από το πένθος και την οδύνη για το νέο τραγικό συμβάν στο Αγαθονήσι, πρέπει να πούμε δύο πράγματα, τόνισε ο κ. Μπαλάφας.
Το πρώτο είναι ότι «πρέπει να πάρουμε από τα χέρια των δουλεμπόρων τη μεταφορά των ανθρώπων αυτών. Η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει ότι χρειάζονται νόμιμες οδοί για το πέρασμα του προσφυγικού πληθυσμού στην Ευρώπη».
Το δεύτερο, ότι «για να γίνει αυτό, σε μεγάλο βαθμό πρέπει η διαδικασία επανεγκατάστασης σε χώρες της Ευρώπης να γίνεται απευθείας από τις χώρες που προέρχονται».
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι «δεν χρειάζεται οι άνθρωποι αυτοί να περνούν όλο αυτόν τον Γολγοθά, να θαλασσοπνίγονται και μετά να εγκλωβίζονται στην Ελλάδα, με κλειστά σύνορα και χωρίς μηχανισμό μετεγκατάστασης σε λειτουργία».
«Δυστυχώς», συνέχισε ο κ. Μπαλάφας, «βρισκόμαστε σε φάση που η Ευρώπη αντιμετωπίζει φοβικά το ζήτημα των προσφύγων στο σύνολό της, όχι μόνο χώρες με ισλαμοφοβία και ξενοφοβία όπως του Βίζεγκραντ που δεν δέχονται ούτε έναν, αλλά και οι άλλες. Το προσφυγικό έχει γίνει δυστυχώς βασικό στοιχείο με το οποίο διαμορφώνονται πολιτικές συμπεριφορές και εκλογικές τάσεις».
Σημείωσε εξάλλου ότι παρότι είναι γεγονός ότι μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας το Μάρτιο του 2016, παρά τις όποιες αυξομειώσεις οι ροές από την Τουρκία είναι «κατά κάποιο τρόπο υπό έλεγχο, δεν ξέρει κανείς τι του ξημερώνει, με τη νευρική, προβληματική στάση της τουρκικής ηγεσίας αυτή τη στιγμή».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί