Αυστηρό μήνυμα του ΝΑΤΟ στη Μόσχα

Το ΝΑΤΟ πρέπει να βελτιώσει τις αμυντικές δυνατότητές του και την πρόθεσή του να δράσει μετά τις όλο και πιο επιθετικές και απρόβλεπτες ενέργειες της Ρωσίας λαμβάνοντας υπόψη τις νέες στρατιωτικές ικανότητες της, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σε συνέντευξή του επικεφαλής της διατλαντικής συμμαχίας δήλωσε ότι αναμένει από τη Άνγκελα Μέρκελ και άλλους ηγέτες του ΝΑΤΟ να επαναπροσδιορίσουν την προσέγγισή τους κατά την επόμενη διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες», δεδομένου ότι η Ρωσία θα μπορούσε σταδιακά να δώσει περισσότερο βάρος στα πυρηνικά όπλα.

«Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και αποφασισμένοι». «Μπορούμε πάντα να κάνουμε περισσότερα και πρέπει να το σκεφτούμε τώρα» διαμήνυσε για να προσθέσει το εξής. «Είμαστε πάντα έτοιμοι να απαντήσουμε όταν ένας σύμμαχος επιτίθεται στρατιωτικά. Δεν θέλουμε πόλεμο» είπε.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι ο υβριδικός πόλεμος θα μπορούσε να προστεθεί στην ατζέντα του επόμενου συμβουλίου του ΝΑΤΟ-Ρωσίας «Τώρα προετοιμάζουμε την επερχόμενη συνάντηση, οπότε δεν θέλω να πω περισσότερα», είπε ο Νορβηγός στην εφημερίδα.

«Είναι σημαντικό να καθόμαστε μαζί στο τραπέζι και να μιλάμε ο ένας στον άλλο», είπε προτρέποντας παράλληλα τη Μόσχα να συμμορφωθεί με τις συνθήκες ελέγχου των πυρηνικών όπλων.

Ο Στόλτενμπεργκ θύμισε την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, την υποστήριξη των αυτονομιστών στην Ουκρανία, τη στρατιωτική παρουσία στη Μολδαβία και τη Γεωργία και τη συμμετοχή στον πόλεμο στη Συρία.

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προσπάθησε να αποσταθεροποιήσει τη Δύση με νέα πυρηνικά όπλα, επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και συγκεκαλυμμένες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της δηλητηρίασης του πρώην διπλού πράκτορα της Ρωσίας και της κόρης του.

Από την πλευρά της η Ρωσία αρνείται κάθε εμπλοκή και λέει ότι η διατλαντική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αποτελεί κίνδυνο για την ειρήνη στην Ευρώπη.

efsyn με πληροφορίες από Guardian

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί