Ερώτηση Σωκράτη Βαρδάκη για την αύξηση του πληθυσμού λαγοκέφαλων

Με ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, ζητά να ενημερωθεί αναφορικά με την αύξηση του πληθυσμού των λαγοκέφαλων.

Σύμφωνα με έρευνα, η οποία χρηματοδοτήθηκε απο το ερευνητικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon 2020 με τίτλο BlueBRIDGE, είναι ιδιαίτερα ανησυχητική η αύξηση του πληθυσμού των λαγοκέφαλων (lagocephalus sceleratus) στην Μεσόγειο. Στοιχεία τα οποία παρουσιάστηκαν πρόσφατα στις Βρυξέλλες και δημοσιεύτηκαν μεταξύ άλλων και στο επιστημονικό περιοδικό Sciencedirect προβλέπουν ότι η θαλάσσια περιοχή της Κρήτης θα βρεθεί στο επίκεντρο ραγδαίας αύξησης τα επόμενα έτη, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και ως έλλειψη θηρευτών.

Το συγκεκριμένο είδος ψαριού έχει διαταράξει σε μεγάλο βαθμό την οικολογική ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος και έχει επηρεάσει δραματικά την οικονομική δραστηριότητα των αλιέων. Επίσης αποτελεί τοξικό είδος με ισχυρή νευροτοξίνη στου ιστούς του,  που το καθιστά απειλή για τη δημόσια υγεία.

Ο κ. Βαρδάκης, ζητά να ενημερωθεί από τον αρμόδιο Υπουργό για τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει για την εφαρμογή στρατηγικής, με σκοπό τον περιορισμό ή την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί η εξάπλωση του λογοκέφαλου.

Επίσης, αναφορικά με τις προτάσεις της ερευνητικής κοινότητας, ο κ. Βαρδάκης ερωτά τον Υπουργό αν υπάρχει σχεδιασμός υιοθέτησης εφαρμογής τους, με σκοπό την καθιέρωση μεθόδων στοχευμένης αλιείας που στόχο έχει την εμπορική εκμετάλλευση του λαγοκέφαλου, είτε ως εξαγώγιμο προϊόν σε χώρες που το καταναλώνουν, είτε ως φαρμακευτική πρώτη ύλη μέσω της απομόνωσης της νευροτοξίνης.

Τέλος, ζητάει να πληροφορηθεί αναφορικά με τις δράσεις οι οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από επαγγελματίες και ερασιτέχνες αλιείς στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2014-2020 για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί