«Η πατρίδα μου καταστράφηκε» (εικόνες & βίντεο)

Έχουν περάσει επτά χρόνια από την έναρξη του πολέμου στην Συρία. Για τους Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Αθήνα, αυτές είναι δύσκολες στιγμές.

Ο Μοχάμαντ Αλί δεν έχει περπατήσει ποτέ στη ζωή του. Όταν ήταν βρέφος, μόλις 6 μηνών, ένας γιατρός του έκανε λάθος ένεση. Όμως δεν το έβαλε κάτω. Σπούδασε ηλεκτρολόγος και έφτιαξε την δική του οικογένεια. Ο πόλεμος διέλυσε την ζωή του.

Μετά από πολλές δυσκολίες, κατάφερε να εγκαταλείψει την χώρα του και να φτάσει στην Ελλάδα. Τον Σεπτέμβριο του 2017 έφτασε στη Λέσβο, ενώ από τον περασμένο Νοέμβριο βρίσκεται στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων του Ελαιώνα. Αν και προσπαθεί να είναι αισιόδοξος και να σκέφτεται το μέλλον, το μυαλό δεν μπορεί να «ξεκολήσσει» από την Λαττάκεια, όπου και ζει η οικογένεια του.

«Έχω να δω την οικογένεια μου τρία χρόνια. Μου λείπουν τόσο πολύ.Ζούσαμε στη Λατάκεια, που βρισκόταν υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης. Η γυναίκα μου και οι δύο μου κόρες εξακολουθούν να ζουν εκεί. Πλέον, την περιοχή ελέγχει το καθεστώς. Προσπαθώ να τις φέρω στην Ελλάδα. Η οικογένειά μου είναι ότι έχω στην ζωή» δήλωσε στην κάμερα του euronews, ο Μοχάμαντ Άλι.

Ο Μπασάρ Αμπντούλ Αζίζ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Δαμασκό. Θέλει πολύ να γυρίσει πίσω, μα γνωρίζει ότι η αγαπημένη του πόλη έχει καταστραφεί.

Ο 16χρόνος έδειξε στην κάμερα βίντεο από την κηδεία του αγαπημένου του θείου που σκοτώθηκε σε ένα βομβαρδισμό. Ο έφηβος Σύρος νιώθει μεγάλο θυμό για όσα συμβαίνουν, αφού υποστηρίζει ότι τουλάχιστον μία γενιά έχει χάσει το μέλλον της, αφού δεν κατάφερε να πάει στο σχολείο ή στο πανεπιστήμιο.

«Η Δαμασκός ήταν παράδεισος. Όλα ήταν όμορφα. Δεν είχαμε πόλεμο, οι άνθρωποι ζούσαν αρμονικά .Δεν υπήρχε ρατσισμός. Όμως ο βόμβες διέλυσαν τα πάντα. Ο Μπασάρ Αλ Άσαντ και οι αντίπαλοί του προσπαθούν να εξοντώσουν ο ένας τον άλλον. Όμως εκείνοι δεν πεθαίνουν. Μόνο άμαχοι, μόνο αθώοι άνθρωποι πεθαίνουν» υποστηρίζει ο Μπασάρ Αμπντούλ Αζίζ.

Συναντήσαμε τους Σύρους πρόσφυγες έξω από τον προσφυγικό καταυλισμό του Ελαιώνα και πιο συγκεκριμένα στην στάση του λεωφορείου, απ’ όπου οι πρόσφυγες παίρνουν το 813 για να φτάσουν στο κέντρο της Αθήνας.

«Η πατρίδα που αγάπησαν χάθηκε στα συντρίμμια του πολέμου. Για τους περισσότερους πρόσφυγες, η Ελλάδα αποτελεί μεταβατικό στάδιο. Όλοι ελπίζουν σε μια καλύτερη ζωή, σε μια χώρα της Βόρειας Ευρώπης» μεταδίδει ο δημοσιογράφος του euronews, Απόστολος Στάικος.

gr.euronews.com

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί