Γερμανία: Ένας εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ θα προκαλέσει ζημιά

Οι αμερικανικοί δασμοί στις εισαγωγές μετάλλων αναμένεται να έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στην παγκόσμια ανάκαμψη, αλλά η όποια κλιμάκωση σε έναν κανονικό εμπορικό πόλεμο και η επακόλουθη εντεινόμενη αβεβαιότητα θα μπορούσαν να προκαλέσουν ξεκάθαρη ζημιά, ανέφερε σήμερα το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας.

«Η ανοδική πορεία της γερμανικής οικονομίας συνεχίζεται στις αρχές του 2018. Το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον συνεχίζει να είναι ευνοϊκό», ανέφερε το υπουργείο στη μηνιαία έκθεσή του. «Ωστόσο, η αμερικανική εμπορική πολιτική δημιουργεί μια αίσθηση αβεβαιότητας».

Οι αμερικανικοί δασμοί στον χάλυβα και το αλουμίνιο θα επηρεάσουν κάποιες περιοχές, αλλά οι συνολικές επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία αναμένεται να είναι διαχειρίσιμες, ανέφερε το υπουργείο.

«Ωστόσο, η πιθανή κλιμάκωση σε έναν εμπορικό πόλεμο και η αύξηση της αβεβαιότητας μεταξύ των παραγόντων της αγοράς θα μπορούσε να προκαλέσει απτή ζημιά», πρόσθεσε το υπουργείο.

Ο νέος υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ δήλωσε ότι ο Τραμπ αμφισβητεί το πολυμερές εμπορικό σύστημα, όπως αυτό καθορίζεται από τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

«Είμαστε σε ένα πολύ σημαντικό σταυροδρόμι», δήλωσε ο Αλτμάιερ, προειδοποιώντας για ένα σενάριο, σύμφωνα με το οποίο οι χώρες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ένα σπιράλ εμπορικών περιορισμών ως αντίμετρα.

«Είναι πραγματικά μια τεράστια πρόκληση με επιπτώσεις για όλους μας», πρόσθεσε ο Αλτμάιερ. Δήλωσε ότι οι καταναλωτές σε όλες τις χώρες θα καταλήξουν να πληρώσουν τον λογαριασμό διότι οι δασμοί θα οδηγήσουν σε αύξηση τις τιμές σε διάφορα προϊόντα.

Η απειλή ενός κανονικού εμπορικού πολέμου θα βρίσκεται και στην ατζέντα της συνεδρίασης της Ομάδας των 20 (G20) στην Αργεντινή, όπου οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες από τις 20 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα συνεδριάσουν από τις 17 έως τις 20 Μαρτίου.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Στίβεν Μνούτσιν την Κυριακή ή την Δευτέρα, στο περιθώριο της συνόδου, προκειμένου να συζητήσουν το εμπόριο, τη ρύθμιση του τραπεζικού τομέα και άλλα θέματα, όπως δήλωσαν σήμερα Γερμανοί αξιωματούχοι.

«Ο υπουργός θα έχει διμερείς συναντήσεις με όλους τους εταίρους στην Ομάδα των 7 (G7)», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, προσθέτοντας ότι το πολυμερές εμπόριο θα «είναι σίγουρα ένα μεγάλο θέμα» στη συνεδρίαση της G20. Σύμφωνα με τον ίδιο, στο επίκεντρο θα βρεθεί επίσης η φορολόγηση κερδών από ψηφιακές δραστηριότητες και η ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί