Εξοικονόμηση κατ’ οίκον: Πρώτη πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Πρώτη φορά ξεκινάει πρόγραμμα χωρίς χειροκίνητες διαδικασίες με το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τις ηλεκτρονικές αιτήσεις συμμετοχής στο νέο «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον», είπε ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ΕΤΕΑΝ Αντώνης Γεωργακάκης Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά. Εκτίμησε ότι το τελικό κονδύλι θα καλύψει την μεγάλη πλειοψηφία, αν όχι το σύνολο των αιτήσεων. Δείτε τι συμβουλεύει τους ενδιαφερόμενους να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Σήμερα στις 12.00 ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για το νέο Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον και ο κ. Γεωργακάκης αναφέρθηκε στην εμπλοκή του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, αλλά και στην διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

«Το κονδύλι θα είναι αρκετά μεγάλο και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, γιατί συνδέεται και με κομμάτι δανείου. Θα είναι σε τέτοια επίπεδα που θα καλύψει την πλειοψηφία, αν όχι όλους τους αιτούντες», όπως είπε.

Για τον ρόλο του ΕΤΕΑΝ, ο κ. Γεωργακάκης ανέφερε ότι «από τη στιγμή που σχεδιάζεται -κυρίως με τις κατευθυντήριες γραμμές του υπουργείου Ενέργειας … ο ρόλος ο δικός μας έχει να κάνει με την παρακολούθηση του προγράμματος και την εποπτεία της διαδικασίας επιδότησης και χρηματοδότησης … του υπόλοιπου ποσού πέραν της επιδότησης, από τις τράπεζες».

Αυτή η διαδικασία «θα γίνεται ηλεκτρονικά σε επίπεδο αιτήσεων, στην ίδια πλατφόρμα που γίνονται και οι αιτήσεις για το πρόγραμμα. Εκεί θα κάνει ταυτόχρονα όποιος επιθυμεί και αίτηση για το ποσοστό που χρειάζεται στην επιδότηση, αλλά και το υπόλοιπο ποσό, εάν δεν θέλει να συμμετάσχει με ίδια κεφάλαια, για τη χρηματοδότησή του», όπως διευκρίνισε.

Ουσιαστικά, η συμμετοχή του ΕΤΕΑΝ, «έχει να κάνει με την υλοποίηση. Παραλαμβάνουμε αυτό που σχεδιάστηκε και προσπαθούμε να το παρακολουθήσουμε και να δούμε ότι ολοκληρώνεται ορθά. Συμπληρώνουμε όπου χρειάζεται, στο κομμάτι της χρηματοδότησης, όποια ανάγκη προκύψει», είπε ο κ. Γεωργακάκης.

Η διαδικασία είναι αυτοματοποιημένη και μέσω της πλατφόρμας γίνονται:

– η κύρια αίτηση
– η αίτηση προς το υπουργείο για την υπαγωγή
– η αίτηση για συμπληρωματική χρηματοδότηση

«Είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό το εγχείρημα σε αυτοματοποιημένη μορφή, να μην υπάρχουν χειροκίνητες διαδικασίες», τόνισε ο ίδιος.

«Ευελπιστούμε ότι ο χρόνος που πέρασε … θα δικαιώσει τον κόσμο, τουλάχιστον στην υλοποίησή του, ότι άξιζε την αναμονή», αν και προειδοποίησε ότι λόγω του πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος, «θα χρειαστεί να δείξουμε υπομονή τις πρώτες ημέρες γιατί σίγουρα θα βομβαρδιστεί το σύστημα με χιλιάδες αιτήσεις».

Για το λόγο αυτό, «θα ήταν πολύ χρήσιμο οι ενδιαφερόμενοι να ρίχνουν πρώτα μια ματιά στον οδηγό, που είναι αναρτημένος και στο δικό μας site και στου υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Εκεί περιγράφονται πολύ αναλυτικά και οι προδιαγραφές για τις χρηματοδοτήσεις (ανά κατηγορία, ανά εισοδηματικό κλιμάκιο, ανά κατηγορία κτίσματος που εντάσσεται), ώστε και ο κόσμος να είναι πιο ενήμερος όταν κάνει τις αιτήσεις και παράλληλα, όπου χρειαστεί πρόσθετη πληροφόρηση ή αποσαφήνιση, να μπορεί να απευθυνθεί στην ειδική γραμμή του ΕΤΕΑΝ» στο 210 3000 877  (ώρες λειτουργίας 09.00 – 17.00) και στην ηλεκτρονική διεύθυνση infoekoii@etean.com.gr.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί