Ξανθός – Πολάκης από τα Χανιά: Το σύστημα υγείας παρά τις “Κασσάνδρες”, είναι όρθιο και προσβάσιμο στους πολίτες

« Το σύστημα υγείας παρά τις “Κασσάνδρες”, είναι όρθιο, είναι λειτουργικό είναι αξιόπιστο και κυρίως είναι προσβάσιμο στους πολίτες της χώρας και στους ανασφάλιστους, που τα προηγούμενα χρόνια ήταν θεσμικά αποκλεισμένοι από την ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη», τόνισε χθες βράδυ από τα Χανιά, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Ο κ. Ξανθός και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση παρουσίασης του δημόσιου απολογισμού πεπραγμένων για το 2017 της διοίκησης του νοσοκομείου της πόλης.

« Η αίσθηση των πολιτών σε όλη τη χώρα αλλά και εδώ στην Κρήτη, στα Χανιά, είναι ότι το σύστημα υγείας είναι σε μια διαρκώς βελτιούμενη κατάσταση. Προφανώς παραμένουν προβλήματα, ελλείψεις και ανάγκες ακάλυπτες, αλλά νομίζω ότι κανείς δεν αμφισβητεί ότι έχει γίνει μια πολύ μεγάλη επένδυση, και σε ανθρώπινο δυναμικό, και σε επιπλέον χρηματοδότηση, και σε βελτίωση των υποδομών και του εξοπλισμού των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας», είπε ο κ. Ξανθός.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι σε ένα δύσκολο μνημονιακό περιβάλλον, η Πολιτεία μέσα από ένα στρατηγικό σχέδιο, δίνει προτεραιότητα στην καθολική κάλυψη των πολιτών, στην μεροληψία υπέρ της δημόσιας περίθαλψης, στην ηθικοποίηση και εξυγίανση του συστήματος υγείας και σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα των προμηθειών και του φαρμάκου.

Κατά την εκδήλωση, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, έκανε γνωστό ότι έχει δοθεί εντολή στην Τεχνική Υπηρεσία του νοσοκομείου να εκπονήσει μελέτη για την συνολική αποκατάσταση προβλημάτων που υπάρχουν στο κτήριο του νοσοκομείου Χανίων. Όπως είπε, «έχουμε δεσμευτεί ότι για αυτό το σκοπό μπορούμε να χρηματοδοτήσομε από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων το νοσοκομείο με ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ για το 2018».

Παράλληλα, ο κ Πολλάκης ανακοίνωσε, ότι ένα μήνα μετά την λειτουργία των δύο Τοπικών Μονάδων Υγείας στην πόλη των Χανίων, έχουν εγγραφεί 5.720 πολίτες στους οποίους και προσφέρονται υπηρεσίες υγείας.

«Και μόνο αυτό το νούμερο δείχνει την ανάγκη που υπήρχε στην τοπική κοινωνία προκειμένου να υπάρχει μια πρωτοβάθμια δομή υγείας στον αστικό ιστό της πόλης», επεσήμανε ο κ. Πολλάκης.

Ο απολογισμός πεπραγμένων της διοίκησης του νοσοκομείου Χανίων, έγινε στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Επιμελητηρίου της πόλης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, το 2017, το νοσοκομείο αντιμετώπισε 208.981 περιστατικά. Οι νοσηλευθέντες ήταν 29.338 και οι συνολικές ημέρες νοσηλείας 140.848. Στο ίδρυμα πραγματοποιήθηκαν 6.724 χειρουργικές επεμβάσεις και 731 τοκετοί. Οι εξωτερικοί ασθενείς που προσήλθαν στα εξωτερικά ιατρεία ήταν 81.764. Ο μέσος ορος προσέλευσης ανά ημέρα ήταν 238 άτομα. Οι επείγουσες εισαγωγές ασθενών ήταν 12,182.

Στο νοσοκομείο Χανίων και από τον Οκτώβριο του 2017 όταν και άρχισε η λειτουργία ιατρείου, έγιναν 27 στεφανιογραφίες και 5 αγγειοπλαστικές επεμβάσεις. Στην παιδοχειρουργική κλινική που λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2017 έγιναν 40 επεμβάσεις, στην θωρακοχειρουργική κλινική που ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Ιούνιο 7 επεμβάσεις και στην αγγειοχειρουργική κλινική 172 εξετάσεις και 16 χειρουργικές επεμβάσεις. Στη δερματολογική κλινική, η λειτουργία της οποίας ξεκίνησε τον Μάιο, έγιναν 44 επεμβάσεις και 229 εξετάσεις, ενώ το εξωτερικό ιατρείο της κλινικής δέχτηκε 1119 ασθενείς. Στο συμβουλευτικό γραφείο διατροφής πραγματοποιήθηκαν 535 ραντεβού, ενώ στον ψυχιατρικό τομέα πραγματοποιήθηκαν 640 συνεδρίες και 11. 956 επισκέψεις. Στην ίδια μονάδα στο πλαίσιο του ιατρείου παιδιών και εφήβων έγιναν 4.129 συνεδρίες και στα κέντρα υγείας του νομού 832 συνεδρίες.

Στο κέντρο ψυχολογικής στήριξης ατόμων για ογκολογικά προβλήματα έγιναν 1697 συνεδρίες, ενώ πραγματοποιήθηκαν και 1868 παρεμβάσεις – επισκέψεις σε σπίτια 178 ωφελουμένων υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου για το 2017 ήταν 27,77 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένος κατά 24,05% σε σχέση με το 2015 όταν και ανέλαβε η σημερινή διοίκηση. Οι εισπράξεις από τον ΕΟΠΥΥ ήταν 9,39 εκατομμύρια ευρώ. Το σύνολο του προσωπικού του νοσοκομείου την χρονιά που πέρασε ήταν 1160 άτομα. Εξ αυτών 240 είναι γιατροί, 498 νοσηλευτές και 422 άτομα λοιπό προσωπικό.

Κατά το 2017, σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του νοσοκομείου διαδραμάτισαν και οι τεχνικές του υπηρεσίες, με αναβάθμιση και συντήρηση εξοπλισμού και χώρων, καθώς και το φαρμακείο του νοσηλευτικού ιδρύματος. Η φαρμακευτική δαπάνη ήταν 10, 2 εκατομμύρια ευρώ. Εξυπηρετήθηκαν 38.153 συνταγές νοσηλευομένων και 3.219 συνταγές εξωτερικών ασθενών ταμείων. «Το νοσοκομείο Χανίων αποτελεί μια ισχυρή μονάδα του ΕΣΥ ανταποκρινόμενη στις υψηλές απαιτήσεις της κοινωνίας», επεσήμανε μεταξύ άλλων κατά την παρουσίαση, ο διοικητής του ιδρύματος Μηνάς Βουλγαρίδης, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι η συνεχής ανάπτυξη του.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης του απολογισμού δράσης της διοίκησης του νοσοκομείου, υπεγράφη και η σύμβαση για την ανέγερση νέας πτέρυγας – επέκταση της ψυχιατρικής κλινικής του νοσηλευτικού ιδρύματος, με χρήματα από το κληροδότημα Γεωργίου Μαλινάκη, ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί