H Τουρκία περικυκλώνει την Κύπρο με νέα NAVTEX – Η απάντηση της Λευκωσίας με ANTINAVTEX

Η Τουρκία δέσμευσε μία μεγάλη θαλάσσια περιοχή περιμετρικά των ελευθέρων εδαφών στην Κύπρο με νέα NAVTEX, περικυκλώνοντας επί της ουσίας με αυτόν τον τρόπο την Κύπρο, αλλά και επικαλύπτοντας ένα μικρό τμήμα του οικοπέδου 10, στο οποίο αναμένεται να ξεκινήσουν οι έρευνες της αμερικανικής εταιρείας ExxonMobiL.

Η νέα NAVTEX 0369/18 της Τουρκίας δεσμεύει αυτήν τη μεγάλη περιοχή με σκοπό τη διενέργεια άσκησης στρατιωτικού σκάφους με τη ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής από τις 11- 18 Μαρτίου και από τις 22-29 Μαρτίου, όπως αποκαλύπτει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, τα δυο ερευνητικά σκάφη δεν είχαν ξεκινήσει για την Κύπρο. Το Ocean Investigator παρέμενε στο λιμάνι του Λαυρίου και το Med.

Στην παρακάτω φωτογραφία μπορείτε να δείτε με κίτρινη ένδειξη την περιοχή που έχει δεσμευθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία για τη διενέργεια «περιβαλλοντικών ερευνών» από τις 11 Μαρτίου έως τις 20 Απριλίου, εντός του Οικοπέδου 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

 

Ενώ με δική της Navtex απαντά η Λευκωσία στην Άγκυρα:

Το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι εξέδωσε Antinavtex, με την οποία αναφέρει ότι η νέα τουρκική Navtex (οδηγία προς ναυτιλομένους) δεν έχει την έγκριση των κυπριακών Αρχών.

Επίσης, η Λευκωσία εξέδωσε Navtex, που δεσμεύει περιοχή εντός του οικοπέδου 10 και αφορά τις έρευνες της ExxonMobil στο συγκεκριμένο τεμάχιο, εν αναμονή της έλευσης στην κυπριακή ΑΟΖ των δύο ερευνητικών πλοίων της εταιρείας για προκαταρκτικές εργασίες για τη γεώτρηση, που είναι προγραμματισμένη τον Οκτώβριο.

enikos.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί