Σβίγκου: Σε κοινοβουλευτικό φιάσκο εξελίχτηκε για τη ΝΔ η πρότασή της για προανακριτική

«Θεωρώ ότι ήταν ένα κοινοβουλευτικό φιάσκο για τη Νέα Δημοκρατία» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», σχολιάζοντας την απόρριψη από τη Βουλή της πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύσταση ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, αναφορικά με την ανάγκη διερεύνησης πιθανών ευθυνών των υπουργών Πάνου Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθού και Παύλου Πολάκη.

«Η Νέα Δημοκρατία προσπάθησε ατυχώς να συμψηφίσει την υπόθεση Novartis -ένα σκάνδαλο με διεθνείς διαστάσεις, στο οποίο φαίνεται να εμπλέκονται και ελληνικά πολιτικά πρόσωπα- με μία μήνυση τριών στελεχών του ΠΑΣΟΚ και μία ανώνυμη καταγγελία» ανέφερε η κ. Σβίγκου, παρατηρώντας ότι «τα του κοινοβουλευτικού φιάσκου φανήκαν και από τη συμμετοχή ελάχιστων βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στη διαδικασία».

«Η ΝΔ», επισήμανε η κ. Σβίγκου, «ζήτησε αυτήν την προανακριτική μόνο και μόνο για να τη ζητήσει, για να μην θεωρηθεί ότι είναι δικά της τα στελέχη, τα οποία εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis». Σχολιάζοντας, δε, την τοποθέτηση του προέδρου της ΝΔ στην συζήτηση πριν από την ψηφοφορία σημείωσε: «Μέχρι πριν από λίγο καιρό, που ήλθε η δικογραφία στη Βουλή, έλεγε ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο, στη συνέχεια μίλησε για σκευωρία, μετά μιλούσε -και συνεχίζει να μιλάει- για κουκουλοφόρους μάρτυρες. Καταλαβαίνω ότι αυτά, τα οποία ζητάει και λέει ο κ. Μητσοτάκης, δεν έχουν να κάνουν με το ενδιαφέρον του να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση, αλλά έχουν να κάνουν με το να προσπαθήσει επικοινωνιακά να διαχειριστεί ένα πολύ δύσκολο θέμα για τον ίδιο και την παράταξή του».

Με αφορμή την αντιπαράθεση στη Βουλή γύρω από την εξωτερική πολιτική και τα εθνικά θέματα, με επίκεντρο την υπόθεση των δύο Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται στην Τουρκία, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση «αξιοποιεί όλα τα διπλωματικά εργαλεία, ώστε να λήξει η υπόθεση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα» και «κάνει αυτά που πρέπει να κάνει ώστε να αντιμετωπισθεί και η τουρκική προκλητικότητα».

«Θεωρώ ότι αυτή είναι μία καθαρά τυχοδιωκτική στάση» είπε για την κριτική που άσκησε ο πρόεδρος της ΝΔ, διευκρινίζοντας: «Αν δεν αφορούσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα τη χαρακτηρίζαμε απλώς τυχοδιωκτική στάση, τώρα όμως θεωρώ ότι είναι και επικίνδυνη με την έννοια ότι δεν γίνεται να χρεώνεται η τουρκική προκλητικότητα και όλα όσα κάνει η Τουρκία αυτήν την περίοδο, όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις -για τα οποία διαμαρτυρόμαστε σε όλα τα ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα- να αφήνει την οποιαδήποτε υπόνοια ότι η ελληνική κυβέρνηση ενισχύει αυτή τη στάση της Τουρκίας. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα και δεν θα έπρεπε να λέγονται, ειδικά από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Ερωτηθείσα, εξάλλου, για τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018 τόνισε: «Είναι λίγες οι φορές που έχουν συμφωνήσει τόσο πολλοί αξιωματούχοι ως προς το τέλος του ελληνικού προγράμματος και ως προς την αυτοδύναμη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Αυτό έχει να κάνει με το ότι όλοι έχουν κατανοήσει ότι οι θετικοί οικονομικοί δείκτες και το θετικό οικονομικό περιβάλλον, το οποίο οικοδομεί η χώρα μας, δεν δίνει καμία αφορμή και κανένα πρόσχημα σε οποιονδήποτε, να διανοηθεί κάτι άλλο εκτός από την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018. Αυτό σχεδιάζουμε προσεκτικά βήματα και μεθοδικές κινήσεις». Επισήμανε, στην κατεύθυνση αυτή, ότι «τώρα είναι η στιγμή να ξεκινήσει μία ουσιαστική συζήτηση για το πώς θέλουμε τη χώρα μετά την έξοδο από τα μνημόνια, δηλαδή σε τι παραγωγικό και αναπτυξιακό πλαίσιο και σε τι θεσμικό πλαίσιο θα σταθεί η χώρα σε νέες βάσεις».

Ολόκληρη η συνέντευξη: 

Ήταν χθες ένα πολιτικό Βατερλό αυτό για τη Ν.Δ., όπως το περιέγραψε ο κ. Τζανακόπουλος στη Βουλή;
Σίγουρα. Θεωρώ ότι ήταν ένα κοινοβουλευτικό φιάσκο. Η Ν.Δ. προσπάθησε ατυχώς να συμψηφίσει ένα σκάνδαλο με διεθνείς διαστάσεις στο οποίο φαίνεται να εμπλέκονται και  πολιτικά πρόσωπα από την Ελλάδα, με μία μήνυση τριών στελεχών του ΠΑΣΟΚ και μια ανώνυμη καταγγελία. Τα του κοινοβουλευτικού φιάσκου φάνηκαν και από τη συμμετοχή ελάχιστων βουλευτών της Ν.Δ. στη διαδικασία. Δεν ξέρω αν την παρακολουθήσατε, αλλά ήταν ελάχιστοι αυτοί οι οποίοι ήταν παρόντες…
Και μάλιστα ,ανέβηκαν και κάποιες φωτογραφίες στο διαδίκτυο…
Ναι.. ναι… Ακριβώς… Μα σε όποιον την παρακολούθησε φαινόταν η ελάχιστη συμμετοχή ακόμα και των βουλευτών της Ν.Δ. Πιστεύω ότι η Ν.Δ. ζήτησε αυτή την προανακριτική μόνο και μόνο για να τη ζητήσει, για να μην θεωρηθεί ότι είναι μόνο δικά της τα στελέχη τα οποία εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis, την ίδια στιγμή που όμως που οι πολίτες αυτό που θέλουν και αυτό που απαιτούν είναι απαντήσεις, αυτό που απαιτούν είναι διαλεύκανση της υπόθεσης και δεν τους ενδιαφέρουν τα πολιτικά αδιέξοδα της Ν.Δ.
Αναφερθήκατε στην υπόθεση Novartis, αλλά και ο πρόεδρος της Ν.Δ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης «προειδοποίησε» την κυβέρνηση να μην τολμήσει να κλείσει άρον-άρον την προανακριτική για τη Novartis πριν αποκαλυφθεί η σκευωρία, όπως είπε μιλώντας στη Βουλή.
Ναι, αλλά καταλαβαίνετε ότι το να το ζητάει αυτό ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος μέχρι πριν από λίγο καιρό που ήρθε η δικογραφία στη Βουλή έλεγε ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο, στη συνέχεια μίλησε για σκευωρία, μετά μιλούσε και συνεχίζει να μιλάει για κουκουλοφόρους μάρτυρες, δεν έχει να κάνει με το ενδιαφέρον του να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση, αλλά με το να προσπαθήσει επικοινωνιακά να διαχειριστεί ένα πολύ δύσκολο θέμα για τον ίδιο και την παράταξή του.
Να περάσουμε λίγο και στα ελληνοτουρκικά.. Κι εκεί είχαμε πολύ υψηλούς τόνους, με τον κ. Μητσοτάκη να μιλάει για πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης και για ολιγωρία αυτό που το έχει πει από την πρώτη στιγμή η Ν.Δ., και τον πρωθυπουργό να μιλάει για αδιαπραγμάτευτα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, γενικά μια στάση διαφορετική.. Και κυρίως ότι δεν μπορεί να αναγάγει ένα τυπικό μεθοριακό επεισόδιο σε διπλωματικό επεισόδιο, όπως είπε ο πρωθυπουργός.
Πρέπει να ξεχωρίσουμε δύο πράγματα. Κατ’ αρχήν η ελληνική κυβέρνηση υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας σε στιγμές που επιτάσσουν τη μέγιστη δυνατή ψυχραιμία, αποφασιστικότητα, αλλά και προσεκτικές κινήσεις. Και σε αυτό το πλαίσιο κινούνται όλες οι σχετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης η οποία αξιοποιεί όλα τα διπλωματικά εργαλεία ώστε να λήξει αυτή η υπόθεση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Το ένα πράγμα λοιπόν είναι αυτό και είναι η απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα, που τη βλέπουμε στην περίπτωση των Ελλήνων αξιωματικών, αλλά την είδαμε και το προηγούμενο διάστημα με τις κινήσεις στο Αιγαίο.
Η Τουρκία αναζητά αφορμές οξύτητας όπως βλέπουμε…
Αναζητά, επιδιώκει, δημιουργεί.. Νομίζω ότι και η ίδια βρίσκεται σε τρομερά αδιέξοδα ως χώρα εξ αιτίας και των εσωτερικών της προβλημάτων, αλλά και των περιφερειακών εξελίξεων στις οποίες έχει εμπλακεί. Κι ακριβώς επειδή είναι πιεσμένη, προσπαθεί να εξάγει και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αυτή την κρίση. Και αυτό δεν πρέπει να αφήσουμε να συνεχιστεί. Κι εκεί κινούμαστε.
Τώρα, όσον αφορά τη στάση του κ. Μητσοτάκη και της αξιωματικής αντιπολίτευσης,  δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει. Το έκανε και στην περίπτωση της προηγούμενης τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, όπου κι εκεί επέρριψε ευθύνες για την υπόθεση στην ελληνική κυβέρνηση. Θεωρώ ότι αυτή είναι μια καθαρά τυχοδιωκτική στάση η οποία, αν δεν αφορούσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα την χαρακτηρίζαμε απλώς τυχοδιωκτική, τώρα όμως θεωρώ ότι είναι και επικίνδυνη. Με την έννοια ότι δεν γίνεται να χρεώνεται η τουρκική προκλητικότητα και όλα όσα κάνει η Τουρκία αυτή την περίοδο όσον αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για τις οποίες διαμαρτυρόμαστε σε όλα τα ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα, να αφήνει την οποιαδήποτε υπόνοια η ΝΔ ότι η ελληνική κυβέρνηση ενισχύει αυτή τη στάση της Τουρκίας.  Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα και δεν θα έπρεπε να λέγονται, ειδικά από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Πάντως, κα Σβίγκου, υπάρχει ένα αίσθημα ανησυχίας σε ότι αφορά αυτή την υπόθεση με τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς, γιατί παίρνει σε χρονική διάρκεια μεγαλύτερη από ότι έχουμε συνηθίσει στο παρελθόν. Και αυτό είναι ένα αίσθημα που υπάρχει και στην κοινωνία. Ως πού θα περιμένει η κυβέρνηση αυτή την αποκωδικοποίηση της στάσης της Άγκυρας;
Η κυβέρνηση δεν περιμένει. Η κυβέρνηση καθημερινά, κάθε στιγμή που περνάει κάνει αυτά που πρέπει να κάνει, ώστε και η τουρκική προκλητικότητα να μειωθεί, αλλά και να επιλυθεί αυτό το ζήτημα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
Δεν μπορώ να σας πω παραπάνω, όπως καταλαβαίνετε, γιατί δεν είναι δική μου αυτή η ευθύνη. Αλλά, νομίζω ότι αυτό το καταλαβαίνουν οι Έλληνες πολίτες, ότι γίνονται όλα όσα μπορούν να γίνουν.
Να δούμε εμείς τι θα γίνει με τα μνημόνια, αν θα βγούμε στις αγορές, αν θα έχουμε καθαρή έξοδο. Βέβαια, ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε πρόσφατα ότι δεν τίθεται θέμα παράτασης του ελληνικού προγράμματος, κάτι που δεν υιοθετεί η  αντιπολίτευση.
Και όχι μόνο ένας και περισσότεροι ακούμε.Και όλοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, επώνυμοι και ανώνυμοι, σε αυτό συγκλίνουν. Νομίζω ότι είναι λίγες οι φορές που έχουν συμφωνήσει τόσο πολύ όλοι ως προς το τέλος του ελληνικού προγράμματος και ως προς την αυτοδύναμη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Αυτό είναι  κάτι το οποίο δεν το έχουμε συνηθίσει…
Και που εκφράζονται και δημόσια, θα έλεγα.
Ναι, ακριβώς αυτό. Και αυτό έχει να κάνει με το ότι όλοι έχουν κατανοήσει ότι οι θετικοί οικονομικοί δείκτες και το θετικό οικονομικό περιβάλλον, το οποίοι οικοδομεί η χώρα μας δεν δίνει καμία αφορμή και κανένα πρόσχημα σε οποιονδήποτε, όπως γινόταν την προηγούμενη περίοδο, να διανοηθεί κάτι άλλο εκτός από την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την επιτροπεία τον Αύγουστο του ’18.
Αυτό είναι το οποίο σχεδιάζουμε και εδώ με προσεκτικά βήματα και μεθοδικές κινήσεις και είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει την επόμενη περίοδο. Γιατί ξέρετε όλο το προηγούμενο διάστημα είχαμε την καταστροφολογία από την πλευρά της αντιπολίτευσης, φέρνετε τέταρτο μνημόνιο, ρίχνετε την χώρα στα βράχια κ.λπ. Τώρα που αυτοί έχουν «αδειαστεί» από το σύνολο των δανειστών, πράγμα το οποίο ενδεχομένως δεν το περίμεναν κιόλας, τώρα είναι η στιγμή να ξεκινήσει μια ουσιαστική συζήτηση για το πώς θέλουμε τη χώρα  μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Δηλαδή, σε τι παραγωγικό και αναπτυξιακό πλαίσιο και σε τι θεσμικό πλαίσιο θα σταθεί η χώρα σε νέες βάσεις.
Αυτή είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει και θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν την αλλαγή σελίδας στην ελληνική οικονομία και να μην κλείνουν τα μάτια.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί