Καταλονία: Νέα εμπόδια από τη δικαιοσύνη στην αναζήτηση νέου προέδρου

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας απέρριψε το αίτημα του υποψήφιου για την προεδρία της Καταλονίας Ζόρντι Σάντσες να βγει από τη φυλακή ώστε να παρευρεθεί στην συνεδρίαση του Καταλανικού Κοινοβουλίου για την ορκωμοσία του νέου ηγέτη της αυτόνομης περιοχής.

Ο Σάντσες έχει προταθεί για το αξίωμα από τον ίδιο τον Κάρλας Πουτζντεμόν, ο οποίος επίσης δεν μπορεί να ορκιστεί εκ νέου πρόεδρος, δεδομένου ότι παραμένει στις Βρυξέλλες ενώ η ισπανική δικαιοσύνη έχει αποφανθεί ότι απαιτείται φυσική παρουσία για να γίνει ορκομωσία.

Ο Ζόρντι Σάντσες βρίσκεται στη φυλακή εν αναμονή της δίκης του, στην οποία θα αντιμετωπίσει την κατηγορία της εξέγερσης για τον ενορχηστρωτικό ρόλο του στις κινητοποιήσεις υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας που πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβριο, μετά το δημοψήφισμα που κρίθηκε παράνομο και αντισυνταγματικό από την Μαδρίτη.

Η συνεδρίαση του καταλανικού κοινοβουλίου για να ορκιστεί ο νέος πρόεδρος της Καταλονίας έχει προγραμματιστεί για την Δευτέρα. Η ισπανική κυβέρνηση έχει απαιτήσει ο όποιος υποψήφιος για την προεδρία να μην βρίσκεται στην φυλακή ή υπό δικαστική διερεύνηση.

gr.euronews

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί