Την ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας μέσα στο έτος, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός (Βίντεο)

Την ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας μέσα στο έτος, ανακοίνωσε ο Αλ. Τσίπρας, από το βήμα της εκδήλωσης της ΓΣΕΒΕΕ, όπου έκανε αναλυτική παρουσίαση των χρηματοδοτικών εργαλείων για τις επιχειρήσεις – «Μεταβαίνουμε στην επόμενη μέρα για τη χώρα», το μήνυμα του πρωθυπουργού ο οποίος ανέφερε ότι «η ανάκαμψη δεν είναι συγκυριακή, πρόκειται για σταδιακά ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας».

«Εμείς σε κάθε περίπτωση είμαστε έτοιμοι και προετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα, για το “μετά” την “καταιγίδα” της ελληνικής οικονομίας», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της εκδήλωσης της ΓΣΕΒΕΕ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Σε όλες τις πρόσφατες δημόσιες παρεμβάσεις μου απευθύνω ειλικρινές κάλεσμα προς όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου σε μια κοινή συστρατευση, ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο για να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο. Γιατί τώρα -σημείωσε με έμφαση- είναι η κατάλληλη στιγμή για τη δυναμική επιστροφή της χώρας στο προσκήνιο».

Για αυτό το σκοπό -και με τη συνδρομή των περιφερειακών συνεδρίων, όπως παρατήρησε ο πρωθυπουργός- «εκπονούμε ένα συνεκτικό, μακρόπνοο αναπτυξιακό σχεδιασμό, κατάλληλο να επαναφέρει τη χώρα μας με αξιώσεις στο παγκοσμιοποιημένο ανταγωνιστικό περιβάλλον».

«Θετικό το ισοζύγιο ανοίγματος-διαγραφών επιχειρήσεων το 2017»

«Το 2018 είναι το κρίσιμο έτος όπου τελειώνουμε με τα προγράμματα στήριξης και την ασφυκτική επιτροπεία και μεταβαίνουμε στην επόμενη μέρα για τη χώρα. Μια μέρα παραγωγής, δημιουργίας, βιώσιμης δίκαιης ανάπτυξης και οικονομικής δημοκρατίας», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Οι συνθήκες έχουν διαμορφωθεί χάρη στη συστηματική προσπάθεια που έγινε όλο το προηγούμενο διάστημα. Τα δημόσια οικονομικά της χώρας έχουν μπει πλέον σε τάξη. Οι δείκτες επιχειρηματικού κλίματος και οικονομικής εμπιστοσύνης ανακάμπτουν, μέρα με τη μέρα βλέπουμε να βελτιώνονται. Ενώ είναι ενθαρρυντικό ότι το 2017 το ισοζύγιο ανοίγματος – διαγραφών επιχειρήσεων είναι θετικό με 6.000 περισσότερες συστάσεις από διαγραφές. Σύμφωνα μάλιστα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σημειώσαμε θετικό ρυθμό ανάπτυξης για τέταρτο συνεχόμενο εξάμηνο κι αυτό σημαίνει, κατά τους συμβατικούς ορισμούς όπως είναι διεθνώς αποδεκτοί, ότι η ύφεση τερματίστηκε αισίως, μετά από δέκα συνεχόμενα έτη -και αυτό έχει να συμβεί από το 2008», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπέρανε:

«Δεν πρόκειται δηλαδή για μια εύθραυστη, συγκυριακή ανάκαμψη αλλά για μια σταδιακά ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Όλοι προβλέπουν, από τους εταίρους μας μέχρι και τους έγκριτους διεθνείς αναλυτές, ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης, από το 2018 και για τα επόμενα έτη, αναμένεται ότι θα υπερβαίνουν το 2%».

«Υπάρχει πλέον ο οδικός χάρτης για την αποκλιμάκωση της φορολογικής επιβάρυνσης», 

Μιλώντας για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «αποτελεί ωμή και συνειδητή παραπλάνηση να ισχυρίζεται κανείς σήμερα ιδιαίτερα απέναντι σε σας ότι σε μια μέρα μπορεί να εξαλείψει μεμιάς όλα τα φορολογικά βάρη, ότι είναι θέμα βούλησης, πέρα και έξω από τους αντικειμενικούς περιορισμούς, τους οποίους η χώρα κουβαλάει».

Επίσης, «η σταδιακή μείωση της φορολογίας, είναι αναμφίβολα αναγκαία προϋπόθεση για την επόμενη μέρα, απαιτεί όμως συγκεκριμένα βήματα. Αυτό λοιπόν που σήμερα εγώ θέλω να δεσμευτώ ενώπιόν σας, δεν είναι μαγικές λύσεις αλλά ότι υπάρχει πλέον ο οδικός χάρτης για την αποκλιμάκωση της φορολογικής επιβάρυνσης. Θα επιτευχθεί και θα είναι εξολοκλήρου αποτέλεσμα, όχι μαγικών, αλλά της δικής μας στοχευμένης και καλά σχεδιασμένης δουλειάς. Αποτέλεσμα των κόπων του ελληνικού λαού που επιτέλους αρχίζουν να πιάνουν τόπο», τόνισε ακόμη.

«Στη ρύθμιση των 120 δόσεων και επιχειρήσεις με χρέη κάτω των 20.000»

Στη ρύθμιση των 120 δόσεων εστίασε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός, στην εκδήλωση της ΓΣΕΒΕΕ, σε συνδυασμό με την ανάκτηση της ευστάθειας των τραπεζών. Επί λέξει, «το τραπεζικό μας σύστημα ανακτά σταδιακά την ευστάθεια του και είναι έτοιμο να συμβάλει ξανά στη χρηματοδότηση της οικονομίας. Με τη δραστική παρέμβαση του εξωδικαστικού συμβιβασμού λύνουμε το γόρδιο δεσμό της υπερχρέωσης των επιχειρήσεων, ενώ προχωρούμε σε διορθωτικές αλλαγές προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου εργαλείου.

Με πρόσφατη ρύθμιση μπορούν πλέον να υπαχθουν σε καθεστώς ρύθμισης 120 δόσεων προς το δημόσιο και τα Ταμεία, επιχειρήσεις με χρέη κάτω των 20.000 ευρώ», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας μέσα στο έτος»

Εστιάζοντας στο θέμα της χρηματοδότησης, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «έγινε πολύ μεγάλη προσπάθεια τα τελευταία χρόνια για την μεγαλύτερη δυνατή απορροφητικότητα των κονδυλίων από την Ε.Ε. Και είμαστε ευτυχείς που καταλάβαμε την πρώτη θέση στην απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2007-2013 και ήμασταν  πάλι πρώτοι στην ενεργοποίηση του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020.

Δημιουργήσαμε νέα στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ΤΕΠΙΧ 2, το equifund, το νέο “εξοικονομώ κατ’ οίκον” κ.α.

τα οποία μέσω μόχλευσης μπορούν να κινητοποιήσουν πόρους ύψους σχεδόν 3 δισ. ευρώ.

Το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία 2014-2020» θα ενισχύσει χρηματοδοτικά με 4,7 δις.€ υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις, και θα προωθήσει τη συνεργασία με ερευνητικούς φορείς καθώς και την κατάρτιση των εργαζομένων στις νέες δεξιότητες που χρειάζονται.

Για πρώτη φορά επίσης», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, «δημιουργούμε το θεσμικό πλαίσιο για μια πάρα πολύ σημαντική παρέμβαση που αφορά τις μικροπιστώσεις

Προχωρούμε, λοιπόν, στη χρηματοδότηση και την ενίσχυση 100.000 πολύ μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες θα έχουν πιο εύκολη πρόσβαση σε κεφάλαια έως 15.000 ευρώ η κάθε μία, προκειμένου να τους δώσουμε την ώθηση να κάνουν τα πρώτα τους βήματα ή για να βελτιώσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

Ταυτόχρονα και συμπληρωματικά με τους πόρους του ΕΣΠΑ και του ΠΔΕ, αναπτύξαμε μια πολύ στενή και παραγωγική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων», τα στελέχη της οποίας και ευχαρίστησε στο σημείο αυτό. «Το 2016 και το 2017 συμφωνήθηκαν με την Τράπεζα προγράμματα και έργα ύψους 5 δισ. ευρώ, ποσό ρεκόρ της τελευταίας δεκαετίας. Οι συμφωνίες αυτές έφεραν επιπλέον 2 δισ.€ εκταμιεύσεις στην ελληνική οικονομία μέσα στο 2017. Για τα επόμενα τρία χρόνια έχουμε δρομολογήσει συμφωνίες με την Τράπεζα για έργα ύψους 7 δισ. ευρώ, που σύμφωνα με εκτιμήσεις της ίδιας της ΕΤΕπ μπορούν να προκαλέσουν νέες επενδύσεις άνω των 20 δισ. ευρώ.

Επίσης προχωράμε στην ίδρυση επιτέλους Αναπτυξιακής Τράπεζας -που έχει ανάγκη η χώρα- μέσα στο έτος. Έχουμε ήδη προχωρήσει στο σχεδιασμό και στις τεχνικές προδιαγραφές ώστε μέσα στο καλοκαίρι να έχουμε έτοιμο και το νομοθετικό πλαίσιο προς ψήφιση στη Βουλή.

Τέλος, να μη παραλείψουμε, ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες στην αξιοποίηση του λεγόμενου σχεδίου Γιούνκερ, έχοντας μέχρι στιγμής συμβασιοποιήσει έργα ύψους 3,7 δισ. ευρώ για σημαντικές υποδομές, αλλά και για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων», ανέφερε ακόμη ο κ. Τσίπρας.

«Η ευθύνη του δημοσιονομικού εκτροχιασμού ανήκει στους “κατέχοντες τη μαγική φόρμουλα και τους αυτοαποκαλούμενους φωστήρες της ανάπτυξης”»

Ο Αλ. Τσίπρας εξαπέύσε επίθεση στους «κατέχοντες τη μαγική φόρμουλα και τους αυτοαποκαλούμενοι φωστήρες της ανάπτυξης», υπογραμμίζοντας τις συνέπειες που είχε ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός στα χρόνια της ανάπτυξης.

Εν πρώτοις αναγνώρισε «χωρίς περιστροφές», όπως είπε, ότι «πράγματι η φορολογία σήμερα είναι υψηλή για τις επιχειρήσεις, ειδικά για τις μικρομεσαίες. Δεν μπορεί παρά να αποτελεί στόχο και δέσμευση ότι θα προχωρήσουμε στη μείωση της με τρόπο δίκαιο και στοχευμένο», με τρόπο εφικτό και αποτελεσματικό, συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η μείωση της, όμως, υπακούει σε μια ιστορική πραγματικότητα και δεν αποτελεί ζήτημα μόνο πολιτικής βούλησης. Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός επί σειρά ετών, και κάποιοι έχουν την ευθύνη για αυτό», χωρίς να μασήσει τα λόγια του, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Που δεν είναι άλλοι κυρίως, από αυτούς που «σήμερα εμφανίζονται ως οι κατέχοντες τη μαγική φόρμουλα και οι αυτοαποκαλούμενοι φωστήρες της ανάπτυξης».

Και ήταν αυτός ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός στα χρόνια με τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που υποχρέωσε τη χώρα στην εξυπηρέτηση ενός πρωτοφανώς διογκωμένου δημόσιου χρέους. Μια δέσμευση που αφορά όχι το σήμερα αλλά τις επόμενες δεκεατίες».

Επιπλέον, «αυτή η αμέλεια, αυτή η αστοχία υποχρεώνουν προφανώς και τη σημερινή, και τις επόμενες κυβερνησεις, να έχουν ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση και την απομείωση αυτού του πρωτοφανώς διογκωμένου δημόσιου χρέους», συμπέρανε ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί