Τι απαντάει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις απειλές Γιλντιρίμ

Κλιμακώνει το ψυχροπολεμικό κλίμα η Άγκυρα καθώς παρά την έντονη παρουσία αμερικανικού στόλου δεσμεύει περιοχές του Αιγαίου, παρότι κάποιες τις είχε δεσμεύσει πριν η Αθήνα, για ασκήσεις με πραγματικά πυρά κατά παράβαση του μνημονίου Παπούλια-Γιλμάζ, σε περίοδο που περιλαμβάνονται Πάσχα και 25η Μαρτίου.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρωθυπουργός απηύθυνε ξανά προειδοποιήσεις προς την Κύπρο για το ζήτημα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Σε χθεσινές προκλητικές του δηλώσεις σε συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό των Κατεχόμενων, Τουφάν Ερχουμάν, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ έκανε λόγο για «μονομερείς ενέργειες».

«Όλοι οι φυσικοί πόροι της Κύπρου είναι ο κοινός πλούτος όλων των κατοίκων του νησιού. Συνεπώς μονομερείς ενέργειες δεν είναι καλοδεχούμενες από εμάς. Ούτε από την “τουρκική δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”», είπε ο πρωθυπουργός της Τουρκάς.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε ότι οι ΗΠΑ «αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσει τους πόρους της στην ΑΟΖ» και επανέλαβε την πάγια αμερικανική θέση ότι οι φυσικοί πόροι της κυπριακής δημοκρατίας πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια.

Σε ερώτηση για τις νέες απειλές Γιλντιρίμ και ενόψει των γεωτρήσεων της ExxonMobil στο οικόπεδο 10 της ΑΟΖ, ο αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών υπογράμμισε πως «η πολιτική των ΗΠΑ στην ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρόχρονη και δεν έχει αλλάξει».

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι του πετρελαίου και του φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή», ανέφερε.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός χθες αναφέρθηκε και στο κάψιμο τουρκικής σημαίας από χρυσαυγίτες ζητώντας την ποινική τους δίωξη. «Τέτοιες προβοκάτσιες δεν ωφελούν. Θέλουμε να είναι το Αιγαίο θάλασσα φιλίας», είπε ο κ. Γιλντιρίμ.

Μάλιστα, ο ίδιος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του γιατί η Αθήνα έχει μεταφέρει στην Ευρωπαϊκή Ένωση το θέμα της συνεχιζόμενης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και παρέπεμψε στην «ανεξάρτητη» τουρκική δικαιοσύνη για την τύχη τους.

«Έχει γίνει συνήθεια όποιο θέμα σχετίζεται με την Τουρκία να πηγαίνει στην Ε.Ε. για υποστήριξη. Αυτό και άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες μας δεν βελτιώνουν τις σχέσεις μας, αλλά τις επιδεινώνουν» σημείωσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί