Στις 11 οι συλλήψεις της τρομοκρατικής οργάνωσης των ακροδεξιών- Ανάμεσά τους ένας δικηγόρος

Σε επιπλέον δύο συλλήψεις ακροδεξιών από τις αρχικές πέντε προχώρησε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, και οι επτά οδηγούνται στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, κατοχή εκρηκτικών υλών, εκρήξεις, εμπρησμό, διακεκριμένες φθορές και παραβάσεις του νόμου περί όπλων.

Εκτός από αυτούς τους επτά, ωστόσο, συνελήφθησαν ακόμα τέσσερα άτομα για παραβάσεις πλημμεληματικού χαρακτήρα (περί όπλων και εκρηκτικών και κατοχή ναρκωτικών ουσιών), οι οποίες διαπιστώθηκαν στο πλαίσιο των χθεσινών κατ’ οίκον ερευνών.

Οι συγκεκριμένοι δεν περιλαμβάνονται στην δικογραφία για εγκληματική οργάνωση και θα οδηγηθούν ανεξάρτητα στον εισαγγελέα, ανεβάζοντας ωστόσο τον αριθμό των συλλήψεων στις 11, μετά τις έρενες σε 10 σπίτια που πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές της Αττικής και δύο επαρχιακές πόλεις.

Οι πέντε που είχαν συλληφθεί ως το βράδυ της Τρίτης είναι νεαρής ηλικίας (μέχρι 30 ετών), ενώ μεταξύ τους είναι και ένας δικηγόρος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την έφοδο της Αντιτρομοκρατικής σε σπίτι στη Δυτική Αττική, όπου βρέθηκαν πολλές βόμβες μολότοφ, ο ένοικος, ο οποίος συνελήφθη, ζήτησε να μιλήσει με τον συγκεκριμένο δικηγόρο και τότε πληροφορήθηκε ότι είχε και αυτός συλληφθεί.

Σε tweet που ανέβασε το απόγευμα στον προσωπικό του λογαριασμό, ο Ν. Τόσκας αναρτά το δελτίο Τύπου με τα αποτελέσματα των ερευνών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και αναφέρει: «Το φασιστικό αυγό του φιδιού δεν θα εκκολαφθεί στον τόπο μας. Η Ελληνική Αστυνομία εργάζεται μεθοδικά για την προστασία της κοινωνίας».

To προφίλ και τα «κατορθώματα» των νεοναζί

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία της αστυνομικής έρευνας, οι συλληφθέντες αυτοπροσδιορίζονται ως μέλη της οργάνωσης «Combat 18 HELLAS» (σ.σ.: το 18 είναι από τα αρχικά του ονόματος Adolf Hitler, το πρώτο και το όγδοο γράμμα του λατινικού αλφαβήτου), ή ως «Ανένταχτοι Μαίανδροι Εθνικιστές» και ανήκουν στον ακροδεξιό- νεοναζιστικό χώρο, ενώ εξετάζονται για περίπου 30 επιθέσεις σε στέκια αντιεξουσιαστών και μεταναστών και σε άλλους χώρους.

Πρόκειται για παράρτημα της αγγλικής τρομοκρατικής οργάνωσης-δικτύου «Combat 18», που συνιστά το βίαιο, τρομοκρατικό και ένοπλο τμήμα του «Blood & Honour», που παραπέμπει στο νεοναζιστικό σύνθημα «Αίμα-Τιμή» που χρησιμοποιεί και η Χρυσή Αυγή. Χαρακτηριστικό των οργανώσεων αυτών, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι πως δρουν «οριζόντια», χωρίς δηλαδή κεντρική καθοδήγηση και ιδιαίτερη ιεραρχία. Από κει και το σλόγκαν τους «Ακέφαλη αντίσταση». Αποφασίζουν να «δρουν» αυτόνομα και εναπόκειται στην κρίση της καθεμιάς ομάδας ποιον τρόπο θα επιλέξουν.

Η Combat 18 Hellas έχει αναλάβει την ευθύνη για σειρά επιθέσεων σε αυτοδιαχειριζόμενα στέκια αλλά και για τη βεβήλωση του μνημείου για τον Παύλο Φύσσα, τόσο απροκάλυπτα που έχει δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα της και σχετικά βίντεο.

Τον Φεβρουάριο του 2015 ανέλαβαν τη ευθύνη εκτός από τη βεβήλωση στο μνημείο του Παύλου Φύσσα και για την επίθεση στο Αντιφασιστικό στέκι Pasamontana στον Κορυδαλλό. Τον Μάιο του 2015 ανέλαβαν επίσης την ευθύνη για τις επιθέσεις στο αυτοδιαχειριζόμενο ‘Αγρός’ στο Ίλιον και στο Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Περιστερίου.

Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους η οργάνωση προχώρησε σε ανάληψη ευθύνης για τη βεβήλωση του Εβραϊκού Νεκροταφείου της Νίκαιας.

Στις 29/10/2015 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδηςκατέθεσε στη Βουλή σχετική ερώτηση, για την οποία οι αρμόδιοι υπουργοί Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης του απάντησαν αργότερα πως έχει σχηματιστεί δικογραφία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας και εκείνη του Πειραιά.

Όλα τα ευρήματα

Σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματικούς, η υπόθεση αποτελεί συνέχεια της σύλληψης τεσσάρων ακροδεξιών της ομάδας εθνικιστών «Απέλλα» για την εμπρηστική επίθεση στο στέκι Φαβέλα, στον Πειραιά, τον Αύγουστο του 2017.

Υπό έρευνα είναι επίσης αν υπάρχει σχέση της εγκληματικής οργάνωσης που εξαρθρώθηκε σήμερα με την πρόσφατη αιματηρή επίθεση και πάλι στην Φαβέλα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν προκύψει στοιχεία. Πάντως εκφράζεται αισιοδοξία ότι θα υπάρχουν σύντομα αποτελέσματα και για αυτή την επίθεση, καθώς φέρεται ότι έχει ταυτοποιηθεί ένας από τους δράστες.

Οι έρευνες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής είναι σε οκτώ σπίτια, εκ των όποιων έξι στην Αττική και δύο στην επαρχία και συγκεκριμένα σε ένα σπίτι στα Γιάννενα και ένα σε πόλη της Βόρειας Ελλάδας, όπου δεν βρέθηκε κάτι αξιοποιήσιμο.

Στα Γιάννενα συνελήφθη ένα άτομο, το οποίο, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, είναι από τα σημαντικά μέλη της οργάνωσης.

Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η έρευνα στα άλλα τρία σπίτια από τα 11 που έχουν εντοπιστεί από την Αντιτρομοκρατική. Και τα τρία είναι στην Αττική.

Σε ένα από τα σπίτια που ελέχθησαν βρέθηκαν 50 κιλά νιτρική αμμωνία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή εκρηκτικής ύλης, ενώ οι αρχές δίνουν μεγάλη βαρύτητα σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές που έχουν κατασχεθεί και οι οποίοι έχουν αποσταλεί στην Εγκληματολογική Υπηρεσία για έρευνα, μαζί με τα άλλα ευρήματα.

Αναλυτικά, όπως ανακοινώθηκε από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, κατά την επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής που είναι σε πλήρη εξέλιξη από το πρωί της Τρίτης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 

– πενήντα (50) κιλά νιτρική αμμωνία,

– βόμβες μολότοφ,

– πλήθος κροτίδων,

– βιβλία και φυλλάδια ακροδεξιού περιεχομένου,

– σύμβολα (σημαίες ακροδεξιού συμβολισμού),

– ψηφιακά πειστήρια,

– μαχαίρια, σπαθί και σουγιάδες,

– αντιασφυξιογόνος μάσκα,

– ρόπαλα και σιδερογροθιές,

– κυνηγετικά όπλα,

– φιαλίδια βουτανίου και

– μικροποσότητες ναρκωτικών ουσιών.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί