Oλοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εκδηλώσεις για την οδική ασφάλεια “Δρόμος Ζωής”

Πλήθος κόσμου, περίπου 3.000 μαθητές, 250 δάσκαλοι και καθηγητές επισκέφθηκαν τις εκδηλώσεις για την οδική ασφάλεια «Δρόμος Ζωής» που πραγματοποιήθηκαν από την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης (Δ.Ε.Κ.Κ.) στις Γούρνες. Απόλυτα ικανοποιημένος δήλωσε ο δήμαρχος Χερσονήσου, Γιάννης Μαστοράκης με το «Δρόμο Ζωής» για την οδική ασφάλεια, το επιστημονικό συνέδριο (2 και 3 Μαρτίου) και τις παράλληλες βιωματικές δράσεις για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

«Στόχος μας αναλαμβάνοντας αυτή την πρωτοβουλία ήταν να αποτελέσουμε μια θετική είδηση, με αποτελέσματα και σημαντικές παρεμβάσεις, κάτι που νομίζω ότι τελικά καταφέραμε» σημείωσε κλείνοντας τις εργασίες του επιστημονικού συνεδρίου. «Κερδίσαμε το πρώτο μεγάλο στοίχημα από την ένωση δυνάμεων που συγκεντρώθηκαν εδώ και, συνακόλουθα, την προωθητική ισχύ που δίνει αυτή η ένωση στο στοίχημα για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και κατ΄ επέκταση, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις. Σε αυτό το σημείο πρέπει να ευχαριστήσω και τα κρητικά ΜΜΕ που με αυξημένο αίσθημα κοινωνικής ευθύνης επικοινώνησαν «απλόχερα» το μήνυμά μας.»

Ο δήμαρχος Χερσονήσου, ευχαρίστησε από καρδιάς όλους όσους συμμετείχαν στην μεγάλη προσπάθεια συστράτευσης και ενημέρωσης των παιδιών σε θέματα οδικής συνείδησης και κουλτούρας. «Είναι υποχρέωσή μας» τόνισε «ως εκπρόσωποι της οργανωμένης πολιτείας να αναδεικνύουμε το καίριο αυτό ζήτημα σε πρώτη προτεραιότητα σε όσο πιο τακτά διαστήματα γίνεται. Και όταν καταφέρουμε να πείσουμε τα παιδιά να φορούν ζώνη και κράνος, να μη μιλούν στο κινητό όταν οδηγούν και γενικά να αντιστέκονται στην παρόρμηση της ηλικίας τους να δοκιμάζουν την τύχη τους, ή καλύτερα τα όρια της λογικής οδηγώντας σαν να μην υπάρχει αύριο, τότε και η δική μας γενιά θα έχει ελπίδα. Γιατί τα ίδια τα παιδιά θα γίνουν καλοί αγωγοί οδικής συμπεριφοράς και θα αποτρέψουν τους γονείς τους, τους φίλους τους, τους αγαπημένους τους από την παραβατική συμπεριφορά. Νιώθω την υποχρέωση να κάνω ειδική μνεία στους ένστολους που δουλεύουν ακούραστα με τα παιδιά πέντε ημέρες τώρα. Αστυνομικοί, τροχονόμοι, πυροσβέστες, διασώστες, σαμαρείτες και επιστημονικό προσωπικό, προσπαθούν να εντάξουν την κυκλοφοριακή αγωγή στη βιωματική διαδικασία – πάντα με τη βοήθεια και την αμέριστη συμπαράσταση των δασκάλων τους – κερδίζοντας το δεύτερο και μεγαλύτερο στοίχημα, τη βιωματική εκπαίδευση όπως λέγεται για την καλλιέργεια οδικής συνείδησης.»

Το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων συγκέντρωσε το μεσημέρι του Σαββάτου, η εντυπωσιακή άσκηση προσομοίωσης απεγκλωβισμού σε τροχαίο συμβάν από την Πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ (https://www.youtube.com/watch?v=DsQiuBwmdEI&feature=youtu.be), αλλά και η βιωματική δράση/σεμινάριο, σε συνεργασία με το ΚΤΕΛ Ηρακλείου – Λασιθίου και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εκπαιδευτών Οδήγησης, με τίτλο: “Το παιδί ως επιβάτης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Η ακτινογραφία του λεωφορείου, περιμένοντας στη στάση. Είσοδος και Έξοδος. Απεγκλωβισμός μαθητών από φλεγόμενο λεωφορείο”.

Αναλυτικότερα, ο Δήμος Χερσονήσου σε συνεργασία με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης και την Περιφέρεια Κρήτης διοργάνωσε το διήμερο οδικής ασφάλειας «Δρόμος Ζωής» στις 2 και 3 Μαρτίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης (Δ.Ε.Κ.Κ.) στις Γούρνες. Πάνω από πενήντα ομιλητές, εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων και ΜΚΟ, επαγγελματίες υγείας, στελέχη μέσων μεταφοράς και σωμάτων ασφαλείας κατέθεσαν τη δική τους οπτική σε μια προσπάθεια ολιστικής προσέγγισης στα φλέγοντα ζητήματα της οδικής ασφάλειας και της βιώσιμης κινητικότητας.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με την επιστημονική καθοδήγηση του εργαστηρίου Υγείας & Οδικής Ασφάλειας (Lahers) του ΤΕΙ Κρήτης, αλλά και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με ιδιαίτερη έμφαση στο σκέλος των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ).

Η έναρξη των εργασιών του διήμερου συνεδρίου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Μαρτίου παρουσία του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Κρήτης, Υποστράτηγου κ. Κωνσταντίνου Λαγουδάκη, του περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη, των βουλευτών Σωκράτη Βαρδάκη, Μανόλη Θραψανιώτη και Σπύρου Δανέλλη, του προέδρου της μόνιμης – διαρκούς επιτροπής της Βουλής για την οδική ασφάλεια Γιώργου Ουρσουζίδη, του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης, Γιώργου Τερζάκη και πλήθους δημοτικών και τοπικών συμβούλων, φορέων και πολιτών. Παρόντες στην έναρξη της διημερίδας ήταν επίσης ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Πιτσούλης, ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης και ο αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων Νίκος Ξυλούρης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί