Απότακτος αστυνομικός ο εγκέφαλος σπείρας που «χτυπούσε» μέσω διαδικτύου

Εξαρθρώθηκε, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, εγκληματική οργάνωση, η οποία με διάφορες μεθοδεύσεις και μέσω του διαδικτύου εξαπατούσε αλλοδαπούς πολίτες σε διάφορες χώρες του εξωτερικού. Μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε περιοχές της Θεσπρωτίας και της Αττικής, το τελευταίο διήμερο, συνελήφθησαν πέντε άτομα, ανάμεσά τους ένας απότακτος αστυνομικός 31 ετών και μία γυναίκα 41 ετών από τη Βουλγαρία, κατηγορούμενοι για τα κατά περίπτωση αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, κακουργηματικής απάτης, νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και εκβίασης.

Στη δικογραφία περιλαμβάνεται και ένας 27χρονος, σε βάρος του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη και αναζητείται.

Η εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης είναι αποτέλεσμα πολύμηνων και στοχευμένων αστυνομικών ερευνών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, κατά τις οποίες αξιοποιήθηκαν και διασταυρώθηκαν πλήθος στοιχείων και δεδομένων που αφορούσαν στις παράνομες δραστηριότητες των μελών τής οργάνωσης, ενώ σε όλα τα στάδια της έρευνας υπήρξε στενή συνεργασία με τη Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Αρχηγός της οργάνωσης, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, είναι ο 31χρονος συλληφθείς, ο οποίος είχε τον πλήρη έλεγχο και την ευθύνη τού επιχειρησιακού σχεδιασμού, απολαμβάνοντας και το μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους.

Ως προς τον τρόπο δράσης της οργάνωσης, η οποία εκτιμάται ότι δραστηριοποιείται τουλάχιστον από το 2013, εξακριβώθηκε ότι οι παραπάνω εμπλεκόμενοι αρχικά εντόπιζαν, μέσω ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι μιλούν τη γερμανική γλώσσα, με εμφανή οικονομική επιφάνεια τόσο των ιδίων, όσο και των διαδικτυακών φίλων τους. Στη συνέχεια, δημιουργούσαν λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κοινωνικής δικτύωσης, με παρεμφερή στοιχεία από εκείνα του ατόμου που είχαν εντοπίσει και έθεταν σε εφαρμογή το σχέδιό τους, αλιεύοντας προσωπικά τους δεδομένα και αποσπώντας από αυτούς χρηματικά ποσά.

Ειδικότερα, οι δράστες είχαν δύο τρόπους δράσης:

Στην πρώτη περίπτωση, πραγματοποιούσαν παράλληλα παραγγελίες σε διαδικτυακές επιχειρήσεις που αφορούσαν την αγορά, κυρίως συσκευών κινητών τηλεφώνων μεγάλης αξίας, αλλά και ράβδων χρυσού και υποδείκνυαν στα θύματα να καταθέσουν χρηματικό ποσό με το πρόσχημα της οικονομικής ανάγκης στον λογαριασμό του διαδικτυακού καταστήματος. Στη συνέχεια, αυτοί παραλάμβαναν, μέσω εταιρειών ταχυμεταφοράς, τα δέματα με τα προϊόντα που είχαν παραγγείλει και προέβαιναν στην πώλησή τους σε τιμή χαμηλότερη της αγοραστικής αξίας τους, ρευστοποιώντας έτσι άμεσα τα χρήματα από την παράνομη δραστηριότητά τους.

Με τη δεύτερη μέθοδο, η γυναίκα από τη Βουλγάρα φέρεται να προμηθευόταν κάρτες ξένων τραπεζών που αντιστοιχούσαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς άλλων προσώπων, κυρίως συμπατριωτών της, και υποδείκνυε στα θύματα να καταθέσουν χρηματικά ποσά με σκοπό το άμεσο κέρδος.

Στο πλαίσιο των ενεργειών τους για την υλοποίηση των επιδιώξεων της οργάνωσης περιλαμβάνεται η ενοικίαση διαμερισμάτων σε περιοχές των Ιωαννίνων και της Αττικής, με σκοπό την παραλαβή των δεμάτων και την αποφυγή γνωστοποίησης των πραγματικών στοιχείων των μελών της οργάνωσης, καθώς και η χρήση πολλών τηλεφωνικών συνδέσεων που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά στοιχεία τους, αλλά σε στοιχεία αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών.

Από τη μέχρι στιγμής αστυνομική έρευνα εξακριβώθηκε ότι τα μέλη τής οργάνωσης εμπλέκονται σε 24 περιπτώσεις απάτης, αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τις 245.000 ευρώ, σε οκτώ απόπειρες απάτης και δύο περιπτώσεις εκβίασης.

Στο πλαίσιο των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες των δραστών σε περιοχές της Θεσπρωτίας, της Αττικής και στη Θεσσαλονίκη, με τη συνδρομή των κατά τόπους αστυνομικών υπηρεσιών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

– Ένα πολεμικό τυφέκιο και δέκα φυσίγγια διαμετρήματος 8×57 JS.

– Πλήθος εγγράφων και αντικειμένων που σχετίζονται με τη λειτουργία της οργάνωσης.

– Μεγάλος αριθμός συσκευών αποθήκευσης δεδομένων και καρτών κινητής τηλεφωνίας.

– Μία δίκυκλη μοτοσικλέτα, η οποία αγοράστηκε με χρήματα από την παράνομη δραστηριότητα της οργάνωσης.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν αρμοδίως, ενώ η προανάκριση βρίσκεται σε εξέλιξη από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, με σκοπό την πλήρη διερεύνηση της δράσης τους και τον εντοπισμό άλλων ατόμων που τυχόν σχετίζονται με την υπόθεση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί