Μεγάλη διαδήλωση στα Σκόπια – «Είμαστε ‘Μακεδόνες’» φώναξαν χιλιάδες πολίτες της ΠΓΔΜ (Φωτογραφίες)

Χιλιάδες πολίτες της ΠΓΔΜ διαδήλωσαν την Κυριακή στο κέντρο των Σκοπίων εναντίον της αλλαγής του ονόματος της χώρας, ενώ σε ανάλογη κινητοποίηση στη Μελβούρνη της Αυστραλίας διαδηλωτές έκαψαν ελληνική σημαία.

Οι συμμετέχοντες φώναζαν το σύνθημα «Είμαστε ‘Μακεδόνες’» και συγκεντρώθηκαν γύρω από το γιγαντιαίο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που βρίσκεται στο κέντρο των Σκοπίων, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν από την σκοπιανή κυβέρνηση να διακόψει τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για το ονοματολογικό και να διεκδικήσει στα Ηνωμένα Έθνη ψήφισμα που θα διασφαλίζει την αναγνώριση της χώρας με το συνταγματικό της όνομα, δηλαδή ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Φωτογραφίες που μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία εικονίζουν αρκετούς συγκεντρωμένους να κρατούν σημαίες που φέρουν τον Ήλιο της Βεργίνας, που ήταν η πρώτη σημαία της χώρας έως ότου η χρήση της απαγορεύτηκε με την ενδιάμεση συμφωνία του 1995.

Tο συλλαλητήριο διοργανώθηκε από το κίνημα «Είμαστε η Μακεδονία», το οποίο απορρίπτει κάθε αμφισβήτηση της «μακεδονικής» ταυτότητας της FYROM.

«Είμαστε εδώ επειδή […] το όνομα, η ταυτότητα, το Σύνταγμα [και] η γλώσσα είναι ζητήματα στα οποία πρέπει να υιοθετήσουμε μία [σκληρή] στάση», είπε στο πλήθος μία από τους διοργανωτές της πορείας, σύμφωνα με το Reuters.

EPA/GEORGI LICOVSKI

Το κρατικό πρακτορείο της ΠΓΔΜ, το MIA, μετέδωσε ότι ανάλογες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έλαβαν χώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Βρετανία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ολλανδία και τη Σουηδία.

Το συλλαλητήριο στα Σκόπια έρχεται τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό διανύουν μία δύσκολη φάση, λόγω των δηλώσεων του σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ να δεχτεί αναθεώρηση του Συντάγματος στο πλαίσιο της όποιας λύσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έχει δηλώσει πως θα επισκεφτεί τα Σκόπια τον Μάρτιο, για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, όμως έως τώρα δεν έχει δοθεί κανένα στοιχείο για την ημερομηνία του ταξιδιού του.

EPA/GEORGI LICOVSKI

skai.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί