“Ένα τεράστιο ποσό, όσο ένα μνημόνιο, έφυγε από τις τσέπες του ελληνικού λαού και κατέληξε στα ταμεία της Novartis. Μόνο του έγινε αυτό;”

Με αφορμή την επικείμενη έναρξη (Δευτέρα, 5 Μαρτίου) των εργασιών της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την σχετική με την υπόθεση Novartis προκαταρκτική εξέταση, μίλησε «Στο Κόκκινο» και τον Διονύση Ελευθεράτο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της Επιτροπής, Νίκος Ηγουμενίδης.​
Ερωτηθείς για τα συμπεράσματα που απορρέουν από την σχετικά πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή, ο κ. Ηγουμενίδης είπε ότι δεν του άρεσε το κλίμα της εντονότατης φόρτισης. Καταλόγισε, ειδικότερα, εμπάθεια και η ανακολουθία στις ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:

«Εδώ έχουμε ένα γεγονός. Ένα τεράστιο ποσό, όσο ένα μνημόνιο, έφυγε από τις τσέπες του ελληνικού λαού και κατέληξε στα ταμεία της Novartis. Μόνο του έγινε αυτό; Αυτομάτως; Χωρίς ευθύνες; Δεν γίνεται από την μία πλευρά να αναγνωρίζεις ότι υπάρχει θέμα και από την άλλη να σπεύδεις εκ των προτέρων να θεωρείς αθώους τους πάντες».

Συνόψισε δε την κριτική που άσκησε στις προαναφερθείσες πολιτικές δυνάμεις σε μία φράση: «Μια άρρωστη κυβέρνηση είναι δυστυχώς επόμενο να γίνεται και άρρωστη αντιπολίτευση…»

«Δεν άκουσα να λένε καθαρά να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών»

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, τα περί ‘σκευωρίας’ επιστρατεύθηκαν ως προπετάσματα καπνού, η δε τακτική αυτή έχει συνέχεια. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι, μολονότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει συγκεκριμένες κινήσεις προς την αλλαγή του καθεστώτος τιμολόγησης των φαρμάκων, «την Πέμπτη στη Βουλή θα συζητήσουμε πρόταση της ΝΔ για Ειδική Επιτροπή που θα διερευνήσει αν βαρύνονται με το αδίκημα της απιστίας τρεις σημερινοί υπουργοί». Και σχολίασε: «Να τι εννοώ όταν λέω ότι επιχειρείται να ‘σηκωθεί ’ καπνός που θα συγκαλύψει τις ευθύνες για τη Novartis».

Ο κ. Ηγουμενίδης επεσήμανε ότι επιβάλλεται να αλλάξει ο – απαράδεκτος, όπως τον χαρακτήρισε- νόμος περί ευθύνης υπουργών. «Δεν άκουσα να το λένε αυτό, καθαρά και κατηγορηματικά, οι ηγεσίες των κομμάτων που μας κατηγόρησαν για ‘σκευωρία’», σημείωσε ο βουλευτής, προσθέτοντας: «Κάτι ψέλλισαν, απλώς, προφανώς για να μην βρεθούν απέναντι από τις διαθέσεις της κοινωνίας. Αυτό όμως δεν αρκεί, χρειάζεται να είμαστε καθαροί».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πώς και γιατί η λογική που παράγει και αναπαράγει Novartis κινείται στον πυρήνα των νεοφιλελεύθερων – νεοσυντηρητικών προτύπων. Διατύπωσε ιδέες για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Διαβεβαίωσε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή θα κινηθούν «με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα», αλλά και με πλήρη σεβασμό στην αρχή του τεκμηρίου της αθωότητας. «Κανείς δεν είναι ένοχος, έως ότου αποδειχθεί η ενοχή του», τόνισε.

Μια σύγχυση «εκ του πονηρού»

Τέλος, ο κ. Ηγουμενίδης κλήθηκε να απαντήσει σε μία κατηγορία, την οποία διατυπώνουν εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ οι «μνημονιακές» δυνάμεις. Σύμφωνα με αυτήν, το νυν κυβερνών κόμμα δεν δικαιούται να στηλιτεύει την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, διότι ως αντιπολίτευση αντιδρούσε σφόδρα στα περιοριστικά μέτρα, που «νοικοκύρευαν τα πράγματα στην Υγεία».

Ο βουλευτής απάντησε ότι η κριτική αυτή συγχέει τεχνηέντως δυο διαφορετικές παραμέτρους: Αφενός την αθέμιτη κερδοφορία εταιρειών και πολυεθνικών φαρμάκου και αφετέρου το κατά πόσο διατηρείται, αντέχει το δημόσιο σύστημα Υγείας και κατά πόσο τα λαϊκά στρώματα έχουν πρόσβαση στα φάρμακα και στην περίθαλψη.

«Στόχος των δυνάμεων του νεοφιλελευθερισμού ήταν και παραμένει η συρρίκνωση του δημόσιου συστήματος Υγείας» σημείωσε ο κ. Ηγουμενίδης. Πρόσθεσε δε ότι είναι παράλογη και εκ του πονηρού κάθε προσπάθεια να ταυτιστούν οι αγώνες της Αριστεράς για να διαθέτει ο κόσμος πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με τη διόγκωση κερδών, τύπου Novartis.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί