Τι αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Χαμηλούς τόνους κρατούν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης για το ζήτημα της σύλληψης δύο Ελλήνων στρατιωτικών που έχασαν τον δρόμο τους κατά την περιπολία τους στα σύνορα, σε δασική περιοχή στις Καστανιές Έβρου και συνελήφθησαν από τουρκική στρατιωτική περίπολο.

Ο ιστότοπος της Yeni Şafak σημειώνει ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί «συνελήφθησαν στη βορειοδυτική Τουρκία, όταν, σύμφωνα με τους ίδιους, πέρασαν ακούσια τα σύνορα».

Η εφημερίδα κάνει λόγο για «έναν υπολοχαγό και έναν λοχία» οι οποίοι έχασαν τον δρόμο τους και συναντήθηκαν με τουρκική περίπολο, ενώ σημειώνει ότι κρατούνται στο αρχηγείο της χωροφυλακής στο Εντιρνέ (Αδριανούπολη).

Η Daily Sabah, από την πλευρά της, σημειώνει ότι το μεγαλύτερο μέρος των συνόρων διατρέχεται από τον ποταμό Έβρο και – στο κομμάτι των χερσαίων συνόρων – από φράχτη, ωστόσο υπάρχουν σημεία όπου η σήμανση της συνοριογραμμής δεν είναι ευκρινής, πράγμα που ισχύει για το δάσος στις Καστανιές.

Η φιλική προς τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και το ισλαμοσυντηρητικό κυβερνών κόμμα AKP εφημερίδα σημειώνει ότι τα σύνορα φυλάσσονται εντατικά από τις δύο χώρες λόγω της μεγάλης προσφυγικής κρίσης του 2015, αλλά και των τρομοκρατικών απειλών.

Τονίζει, παράλληλα, ότι, αν και οι δύο χώρες είναι σύμμαχοι στο NATO, οι σχέσεις τους «περιπλέκονται πολλές φορές από σειρά ζητημάτων, όπως τα χωρικά ύδατα και η κυριαρχία σε νησίδες στο Αιγαίο, το ζήτημα της Κύπρου, ζητήματα σχετικά με τη μουσουλμανική – τουρκική (sic) και την ελληνική ορθόδοξη μειονότητες στις δύο χώρες, ενώ η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα ότι φιλοξενεί τρομοκρατικές ομάδες».

O δε ιστότοπος της Hürriyet επαναλαμβάνει με τον ίδιο τρόπο τα του περιστατικού στον Έβρο, συμπληρώνοντας ότι οι σχέσεις της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση περνούν δύσκολη φάση, μετά την απειλή Ερντογάν να «μπλοκάρει» τις έρευνες για φυσικό αέριο στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Κάνει επίσης καταγραφική αναφορά στη σύγκρουση τουρκικής ακταιωρού με σκάφος του ελληνικού λιμενικού τον Φεβρουάριο κοντά στα Ίμια, τα οποία αποκαλεί με την τουρκική ονομασία «Καρντάκ» και τα οποία χαρακτηρίζει «αμφισβητούμενης κυριαρχίας». Συμπληρώνει πάντως ότι η Αθήνα είχε διαμαρτυθεί για το περιστατικό.

Η Hürriyet κλείνει το ρεπορτάζ της αναφέροντας ότι οκτώ Τούρκοι πρώην αξιωματικοί του στρατού έχουν καταφύγει στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 στην Τουρκία και από τότε η Άγκυρα ζητεί την έκδοσή τους, «επιτείνοντας περαιτέρω την ένταση».

Σχετικά με το θέμα:

Τούρκοι συνέλαβαν Έλληνες στρατιωτικούς στον Έβρο

Έβρος: Σε εξέλιξη η διαδικασία επανεισόδου των δύο στρατιωτικών που συνελήφθησαν από τους Τούρκους (Βίντεο)

Σε επικοινωνία με την Άγκυρα το Πεντάγωνο για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που συνελήφθησαν στον Έβρο (Βίντεο)

naftemporiki.gr

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί