Συνάντηση αντιπροσωπείας της Κ.Ο. Ηρακλείου του ΚΚΕ με το ΔΣ του Συλλόγου ΔΕΠ ΤΕΙ Κρήτης

Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με επικεφαλής το μέλος της ΕΠ Κρήτης και βουλευτή του Κόμματος Μανόλη Συντυχάκη με το ΔΣ του Συλλόγου ΔΕΠ ΤΕΙ Κρήτης, στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος στο Ηράκλειο.

Στην συζήτηση με τα μέλη του Συλλόγου κυριάρχησε το θέμα των εξελίξεων γύρω από τις συγχωνεύσεις,  ενοποιήσεις  Ανώτατων Ιδρυμάτων, η λεγόμενη «πανεπιστημιοποίηση» των ΤΕΙ, που ήδη πραγματοποιούνται σε Ιδρύματα της χώρας όπως για παράδειγμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (συγχώνευση ΤΕΙ Αθήνας και ΤΕΙ Πειραιά). Εκδηλώθηκε ανησυχία από τα μέλη ΔΕΠ, για το τι επιφυλάσσουν οι επικείμενες εξελίξεις και για το ΤΕΙ Κρήτης, ιδιαίτερα στα πλαίσια της συνεχούς υποχρηματοδότησης του Ιδρύματος τα τελευταία χρόνια.

Η αντιπροσωπεία του Κόμματος, επισήμανε πως τόσο το νομοσχέδιο για την «ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής» όσο και οι δρομολογούμενες ανακατατάξεις στα υπόλοιπα Ανώτατα Ιδρύματα, είναι ενταγμένες στη λεγόμενη «νέα χωροταξία της Ανώτατης Εκπαίδευσης», που προωθεί και η σημερινή κυβέρνηση που αφορά σειρά συγχωνεύσεων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ σε όλη τη χώρα, με στόχο τη μείωση του αριθμού τους σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, τη δραστική αλλαγή στη δομή και το περιεχόμενο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ώστε να είναι γερά δεμένη στις ανάγκες κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Σημείωσε ακόμη ότι  μεγαλώνει ακόμα περισσότερο ο κατάλογος των διαβαθμισμένων τίτλων σπουδών για τα ίδια επιστημονικά αντικείμενα και, φυσικά, για τα ίδια επαγγέλματα. Ένα μωσαϊκό πτυχίων, δηλαδή, το οποίο θα έχει τα πτυχία επιπέδου master πχ του Πολυτεχνείου και της Γεωπονικής, τα πτυχία επιπέδου bachelor πχ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (και των επόμενων ίδιας μορφής Ιδρυμάτων), τα πτυχία των παλαιών αποφοίτων των ΤΕΙ, που δεν αναγνωρίζονται ως πανεπιστημιακά, τα πτυχία των διετών προγραμμάτων κατάρτισης των ΑΕΙ που δρομολογούνται να ξεκινήσουν. Υπογραμμίστηκε ότι η πολυκατηγοριοποίηση ευνοεί προφανώς τους μεγαλοεργολάβους, τους βιομήχανους και τους εφοπλιστές, που θα διαλέγουν κάθε φορά για τη δούλεψή τους όποιον χρειάζεται για τα κέρδη τους και για όσο τον χρειάζονται, σπέρνοντας τη φαγωμάρα και τον ανταγωνισμό ανάμεσα στους υποψήφιους εργαζόμενους και πιέζοντας μισθούς και δικαιώματα έως τον πάτο. Ταυτόχρονα όπως και στο υπό ίδρυση Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής θα διατηρηθεί η διαχρονική απουσία βασικών αναγκαίων υποδομών, όπως εστίες αλλά και μόνιμου εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού.

Τελικά, όλες αυτές τις συγχωνεύσεις και τις συνενώσεις ιδρυμάτων και σχολών δεν τις υπαγορεύουν ούτε οι επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις ούτε οι ανάγκες του καθενός επιστημονικού αντικειμένου. Πολύ περισσότερο δεν τις υπαγορεύουν οι λαϊκές ανάγκες αλλά οι ανάγκες των επιχειρηματικών συμφερόντων για περισσότερα κέρδη με όσο το δυνατόν φτηνότερο και ευέλικτο εργατικό δυναμικό.

Καταλήγοντας η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι πρέπει η πάλη να προσανατολιστεί στην κατάργηση των διαφόρων κατηγοριών πτυχίων και αποφοίτων. Να υπάρχει ένα και μοναδικό πτυχίο πανεπιστημιακού επιπέδου σε κάθε επιστημονικό αντικείμενο με ενιαία, κοινά προγράμματα σπουδών στις αντίστοιχες Σχολές, ως προϋπόθεση για την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα για τους πτυχιούχους. Να ενισχυθούν τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα με υποδομές και προσωπικό, να έχουν όλοι απρόσκοπτη πρόσβαση σε αναβαθμισμένες σπουδές, πάνω στο αντικείμενο που επέλεξαν.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί