Νέα προκλητική δήλωση Ακιντζί: Συνεννόηση για ΑΟΖ αλλιώς ξεκινάμε γεωτρήσεις

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο ηγέτης του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί, υποστηρίζοντας –  για την ΑΟΖ και τους υδρογονάνθρακες – ότι αν δεν έρθουν σε συνεννόηση οι δύο πλευρές, τότε «Τουρκία και Τουρκοκύπριοι θα ξεκινήσουν έρευνες σε περιοχές που διεκδικεί η τουρκοκυπριακή πλευρά με σκάφος γεωτρήσεων που θα φτάσει από την Κωνσταντινούπολη».

Ο κ. Ακιντζί σε διακαναλική συνέντευξη υποστήριξε ότι «η φτηνότερη και συντομότερη δρόμος οδός για τη μεταφορά του φυσικού αέριου στη Δύση είναι η Τουρκία» και προειδοποίησε ότι μέχρι το καλοκαίρι «ενδέχεται να παρατηρηθεί έντονη κινητικότητα στα περίχωρα της Κύπρου».

Επανέλαβε μάλιστα την πρόταση περί δημιουργίας δικοινοτικής επιτροπής για το φυσικό αέριο. Αυτό, υποστήριξε, «θα είναι το καλύτερο μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Μηνύματα προς Άγκυρα και Ελληνοκύπριους

Εν τω μεταξύ, έστειλε μηνύματα προς την ‘Αγκυρα, αλλά και προς τους Ελληνοκυπρίους, λέγοντας ότι «οι Τουρκοκύπριοι (Τ/Κ) δεν επιθυμούν να προσαρτηθούν τα κατεχόμενα στην Τουρκία και να γίνουν η 82η επαρχία της, όπως δεν επιθυμούν να γίνουν μειονότητα των Ελληνοκυπρίων (Ε/Κ)».

Σύμφωνα με τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, ο Ακιντζί, μιλώντας χθες αργά το βράδυ, σε διακαναλική συνέντευξη, είπε ότι Τουρκοκύπριοι «πρέπει να ελέγχουν όλες τις δομές τους», ενώ. ζήτησε από την Τουρκία «να δείξει κατανόηση για την προσπάθεια της τουρκοκυπριακής πλευράς να σταθεί στα πόδια της».

Ειδικότερα, ο Ακιντζί, για πρώτη φορά, δεν απέκλεισε το μοντέλο του «βελούδινου διαζυγίου» υπό την σκέπη της ΕΕ. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό το σχέδιο έχει υποστηρικτές στην ελληνοκυπριακή πλευρά, ενώ, όπως σημείωσε, επιθυμεί να έχει την άποψη του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη σχετικά με αυτό το ενδεχόμενο.

Τόνισε, επίσης, ότι:

– Αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη στάση που τηρεί η ε/κ πλευρά στο ζήτημα της πολιτικής ισότητας και στις εγγυήσεις.

– Αναμένει αλλαγή στάσης εκ μέρους της ε/κ πλευράς σε αυτά τα ζητήματα, κυρίως στην αποδοχή της αρχής της εκ περιτροπής προεδρίας, για να αλλάξει το υφιστάμενο αρνητικό κλίμα στις σχέσεις των δυο πλευρών.

– Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, προκειμένου να συζητήσουν «πρόσωπο με πρόσωπο» πως θα προχωρήσουν.

Παράλληλα, έθεσε όρους για μια νέα διαδικασία των συνομιλιών, αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στο χρονοδιάγραμμα. Υποστήριξε, ακόμα, ότι απαιτείται «αλλαγή της νοοτροπίας της ε/κ πλευράς και της πλήρης αποδοχή της ομοσπονδιακής λύσης».

in.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί